Yukarıda bahsedilenin aksine tam otomatik vitesli araçlar, yokuşta kayma yaşamazken vites geçişlerinde de yavaşlık yapmaz. Ayrıca oldukça hassas bir vites geçişine sahip olan tam otomatik vitesli araçlarda vites kutusu, şanzıman, debriyaj ve bilgisayarlı destek birimi oto ekspertiz kapsamında yer alıyor.
Otomobilde ekspertiz raporu, bir aracın durumu, mekanik özellikleri ve geçmişi hakkında detaylı bilgi sağlayan bir değerlendirme raporudur. Bu rapor, genellikle ikinci el araç alım satım işlemlerinde kullanılır ve alıcıya aracın mevcut durumu hakkında objektif bir bakış sunar.
Araba ekspertiz raporu, aracın, motor, yürüyen aksam, kaporta aksamları, lastikler ve jantlar, araç içi aksesuarlar ile ilgili detaylı bilgileri kapsayan bir rapor olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu raporda, araçta var olan tüm parça ve aksesuarlar orijinal mi ya da parçalarda hasar var mı gibi bilgiler yer almaktadır.
2. elde ekspertiz işleminde, araç sahibi ya da alıcının göremeyeceği birçok hasar kolayca tespit edilebilir. Araç ile ilgili tüm bilgiler hem yazılı hem de sunum şeklinde taraflara verilir. Rapor, hem alıcının mağduriyete uğramaması hem de satıcının işlem sonrasında oluşabilen problemler karşısında korunmasını amaçlar.
İlgili 43 soru bulundu
Belirtmemiz gerekir ki araçta ekspertiz raporunda yer almayan bir ayıp ortaya çıkarsa satıcı ve. ekspertiz bundan müteselsil sorumlu olur. Bunun anlamı şudur, alıcı ekspertiz raporunu hatalı veya yanlış düzenleyen ekspere veya satıcıya başvurabilir yahut her ikisine birden başvurabilir.
Bu tür bir işlem için ekspertiz ücret tarifesi 626,13 TL'den az ve 6.261,32 TL'den fazla olmamak üzere tespit edilen hasar tutarının %1'i olarak karşımıza çıkıyor. Tüm bu hizmetlerin yanı sıra değer kaybı için 375,69 TL, kaza tespit tutanağı tanzim ücreti için de 676,23 TL olarak belirleniyor.
Motoru yenilenen araç, oto ekspertize danışılarak, işinde bilgili ve tecrübeli kişilerden bilgi tavsiyesinde bulunularak satın alma işlemi yapılabilir. Burada bilgisine güvenilir, görüşüne önem verilir bir oto ekspertizle anlaşmak gerekir.
Oto ekspertiz ne kadar sürer sorusunun cevabı ise ortalama 45 - 60 dakikadır. Bu süre zarfında araçlar en ince ayrıntılarına kadar incelenir ve ekspertiz raporu araç sahibine sunulur.
Alıcı satıcının kusuru dışında kefiyen alımdan vazgeçerse bu durumda satıcıya ekspertiz masrafını ödemesi gerekir. Yine alıcı farklı bir servisten ekspertiz raporu almak isterse bu durumda da masrafları kendisinin karşılaması gerekir. Bu durumlar haricinde sorumluluk tamamen yetkili bayiye aittir.
Ekspertiz raporu, evinizin gerçek değerini belirlemek için yetkili kişi ya da kurumlar aracılığıyla hazırlanan bir tür analizdir. Bu değer belirlenirken konutun konumu, çevresindeki konutların değeri, büyüklüğü, yaşı ve eğer henüz proje aşamasındaysa inşaatın yüzde kaçının tamamlandığı gibi etkenlere bakılmaktadır.
Oto ekspertiz yaklaşık olarak 30 dakika ile 60 dakika arasında tamamlanmaktadır. Bayilerimizdeki yoğunluk bu süreye etki edebilir. Dolayısıyla Randevu alarak bayiye gitmenizi öneririz.
Kaza tespit tutanağı TRAMER sistemine yüklendikten sonra, trafik kazası ekspertiz raporu 3 iş günü içinde çıkar.
Oto ekspertiz işleminin süresi, seçilen paketlere göre 20 ile 60 dakika arasında değişebilir. Rapor işlemin bitmesi ardından hazır olur ve tarafınıza sunulur.
Ekspertiz raporu bu aşamada araç hakkında detaylı bilgiye sahip olmanızı sağlayacak güvenilir bir belgedir. Aracın özellikle gözle görünmeyen hasarlarını ortaya çıkardığı için daha güvenli bir şekilde araç alımı yapmanızı sağlayan bir aşamadır.
Araç üzerindeki kilometre bilgisi sorgulanmalı ve yanlışsa satıcıya danışılmalıdır. Aracın motoru ile ilgili değerler kontrol edilmelidir. Aracın beygir ve tork değeri bu kısımda yazmaktadır. Yanal kayma testi ile aracın lastik açılarında herhangi bir problem gözlemlenip gözlemlenmediği kontrol edilmelidir.
Araç ekspertiz raporu geçerlilik süresi 3 gün olduğundan dolayı, araç alım-satımı yapacak kişilerin oto ekspertiz işletmelerinden randevu almaları en sağlıklı opsiyon olmaktadır.
Ancak ekspertiz raporu ortalama 3 iş günü içerisinde çıkar.
Bu durumda iyi bir yetkili servis ile çalışırsanız ve garanti koşullarını sağlarsanız, motoru yenilenmiş bir araba satın alabilir ve eski bir model olsa bile yenilenmesi durumunda kullanılabilir.
Halk arasında yanlış yaygınlaşmış bir durum olan motor yüzdesi kayıp gücün motor gücüne olan oranıdır. Bu oran tüm araçlarda üretim aşamasında ortalama %85 gibi bir değere tekabül eder. Yani hangi aracı ölçerseniz ölçün sonuç bir çok zaman %85 yakın çıkacaktır.
Motoru değişmiş aracı almak isteyen çıkmayabilir. Oysa doğru şekilde ve usta ellerde motor bloğu değişimi yapıldığında aracın ömrü ciddi şekilde uzar. İşlem, usta ellerde yapılmazsa ve hatalı işlem yapılırsa aracın performansı, yakıt tüketimi, sürüş konforu ve sürüş güvenliği ciddi şekilde olumsuz etkilenir.
Cevap: Ekspertiz kurumları bankalardan bağımsız olarak çalışan kurumlar olduğu için, ödenen ücret geri alınamaz. Ayrıca 2014 yılında çıkan Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği ile banka şubeleri ekspertiz ücretlerinden komisyon almaları dahi yasaklandı.
Firmalar hafta sonu mesaiye kaldıklarında genelde hafta içinden sarkan işlemlerin toparlanması amacı ile mesai yaparlar. Yeni bir ekspertiz talebi geldiğinde bu talepler haftanın iş günlerinde işleme alınmaktadır. Tapu Eksperi pazartesi-cumartesi günleri arasında haftanın 6 günü hizmet vermektedir.
Her ne kadar ikinci el ticareti ile uğraşanlara eksper raporu alındırılması zorunlu kılınmış olsa dahi yönetmelikte, 8 yaş üstü ve 160.000 km üzerindeki araçlar için ekspertiz raporunun alındırılması zorunluluğu şart kılınmamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri