Buğday tanesi esas olarak üç kısma ayrılır. Kabuk (Perikarp-Kepek) Ortalama tanenin % 12'sini teşkil eder. Rüşeym (Embriyo-cücük) Ortalama tanenin % 3'ünü teşkil eder. Tane içi (Endosperm-unlu kısım) Ortalama tanenin % 85'ini teşkil eder.
Buğday tarlasında başaklar altın sarısı rengini almalıdır. Başaklardaki taneler sert olmalı, tırnakla bastırılınca ezilmemeli, kuru olmalıdır. Bitkinin sapı, yaprakları, başağı ve taneleri tamamen kurumuş olmalıdır. Başağı koparıp elimize alıp ovaladığımızda taneler kolayca başakçık kavuzlarından ayrılmalıdır.
Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de modern buğday çeşitlerini geliştirme çalışmaları 1960'lı yıllarda hız kazandı. Ülkemizde 2016 yılı itibarıyla tescilli ekmeklik buğday çeşidi 205, makarnalık çeşidi 67'ye ulaştı.
Islah çalışmaları sonucunda geliştirilen ve iki yıldır Türkiye'nin farklı bölgelerinde üreticiler tarafından tercih edilen yerli ve milli tohum çeşidi "Hüseyinbey"in kullanıldığı Çorum'daki bir dekarlık tarladan 1 ton 730 kilogram verim alındı.
Bu çeşitlerden TANER ve BOZKIR'da, kuraklık dayanımı ve yüksek su kullanım etkinliği özellikleri sayesinde kuruda ekilen mevcut çeşitlere göre verimde yüzde 15-20 artış sağlandı. Kalite açısından TANER'de elde edilen artış yüzde 250, BOZKIR'da yüzde 200 oldu.
İlgili 19 soru bulundu
Ancak kaliteli dane ve protein yönünden zengin buğday yetiştiriciliğine en uygun bölgeler arasında; İç Anadolu, Marmara, Çukurova ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri yer alır.
Sulu şartlarda dekara en fazla verimi, Lancer, Warrior, Gage, Nebred, Cheyenne çeşitleri, en düşük verimi ise Yayla-305 ve Köse 220/39 çeşitleri sağlamıştır. Kuru şartlarda da Lancer, Cheyenne, Trimph, Scoutlı ve Nebred çeşitlerinin verimi en fazla, Köse 220/39 ve Yayla-305 çeşitlerinin verimi en düşük olmuştur.
Dünyada ve Türkiye'de ticari anlamda üç tür içinde yer alan buğday çeşitleri yetiştirilmektedir. Bunlar; Triticum aestivum (ekmeklik), Triticum durum (makarnalık) ve Triticum compactum (bisküvilik, topbaş) buğdaylarıdır [1, 2, 5]. Triticum aestivum türü buğdaylar, sert veya yumuşak endosperm yapısına sahip olabilirler.
Tanede renkle protein miktarı arasında bir ilişki vardır. genellikle tanenin koyu renkli ve sert olması protein miktarının yüksek olduğunu gösterir, sert ve koyu renkli olanlar yumuşak ve açık renkli olanlardan üstün kabul edilir. Buğday tanesi beyaz, sarı, sarımsı ve kırmızımsı renklerdedir.
Yazlık, başaklanma zamanı orta bir çeşittir. Başaklar kılçıklı ve beyaz renklidir. Tane rengi kırmızı. Bitki boyu orta olup, yatmaya karşı da dayanıklıdır.
Beyaz başaklı, başakları orta-uzun, kılçıksız, kırmızı taneli, orta boyludur. Orta erkenci, soğuğa ve kurağa dayanıklı, kardeşlenmesi yüksek, su kullanım etkinliği iyi ve gübreye tepkisi yüksek, yatmaya dayanıklı, tane dökmeyen ve harman olma kabiliyeti iyi, sağlam saplıdır.
Buğday tanesi uzunca veya toparlak, yuvarlak şekillerde ve çeşidine göre farklı iriliktedir. Tanenin uzunluğu 3-5 milimetre veya 5-8 milimetre, genişliği 1.5-2.5 veya 2.5-4 milimetre arasındadır. Tanenin ön tarafında boydan boya uzanan karın çizgisi denilen yarıkla tane ikiye ayrılmış gibidir.
buğday, arpa, mısır, yulaf, çavdar, pirinç gibi ürünlerin genel adı, hububat.
Bulgur üretiminde esas olarak sert, makarnalık buğdaylar tercih edilmektedir. Ancak bu buğdayların bulunmadığı durumlarda yumuşak buğdaylar da bu amaçla kullanılmaktadır. Üretimde makarnalık buğdayların tercih edilmesinde bu buğdayların azotlu maddeler ve renk maddelerince daha zengin olması büyük rol oynamaktadır.
Rusya Orjinlidir. Yüksek verimli ve yüksek kaliteli kırmızı sert ekmeklik buğday çeşidi olarak, hem çiftçimizi hem de un sanayicimizi memnun edecektir.
Orta erkenci bir buğday çeşididir. Kuvvetli sap yapısı ile yatmaya karşı dayanıklılığı ve saman verimi yüksektir, ayrıca kılçıklı başak yapısı sayesinde domuz ve kuş zararı görülmez. Kullanılacak tohumluk miktarı m2'ye 450-500 dane bitki(22-23 kg/da tohum) olarak tavsiye edilmektedir.
Kışlık, beyaz başaklı, beyaz taneli, orta erkenci ve kılçıklı olan Bozkır çeşidi kurak şartlar için tescil ettirilmiştir.
Buğdayda çinko kulanımı, bitkide oksin hormonunu tetiklediği için kardeşlenmeyi arttırır. İki yaprak arasındaki boğumu uzatır ve çalılaşmayı önler.
Dekara ekilecek en uygun tohum miktarı Pehlivan ve Golia gibi kardeşlenme kabiliyeti yüksek olan çeşitlerde 18-20 kg, Saraybosna gibi küçük tanelilerde 16-18 kg, Flamura-85, Gelibolu, Tekirdağ, Aldane ve Selimiye gibi iri taneli ve bintane ağırlığı yüksek çeşitlerde ise 20-22 kg/da arasında olmalıdır.
- Beyaz başaklı ve kılçıklıdır. - Boyu 110-120 cm:dir. - Kırmızı ve iri danelidir. - Dekara kuruda 200-5500 kg, suluda 500-960 kg verim verir.
Saf olarak kuru şartlarda 1-4 kg/da, Sulu şartlarda ise 1-6 kg/da, dozlarında potasyum sülfat, magnezyum sülfat, kükürt veya 15.15.15 kompoze gübreleri ile sağlanabilir.
Buğdaylara bölgemizde saf madde olarak dekara 6-8 kg. Fosfor, 16-18 kg.N(Azot) kullanılmalıdır. Fosforlu gübrenin tamamı ile ekimle birlikte verilmelidir. Azotlu gübrenin 1/3'ü ekimle birlikte, 1/3'ü kardeşlenme döneminde 1/3'ü sapa kalkma döneminde verilmelidir.
Şu an Türkiye'de en verimli buğday tohumu yaklaşık 1'e 60 civarlarında veriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri