Özet/Summary kısmında; araştırmanın konusu ve yöntemi belirtilmeli, konuya dair bulgu ve tespitlere yer verilmeli ve ulaşılan sonuçlara değinilmelidir. Özet/Summary, paragraflar hâlinde yazılmalı ancak alt başlık kullanılmamalıdır.
Kısa özet, araştırmanın kapsamını ve esas amaçlarını belirtmeli, metadolojiyi tanımlamalı, bulguları özetlemeli ve ana sonuçları belirtmelidir. Sonuçların önemi, genellikle kısa özette bir kere, girişte ve tartışmada birer kere olmak üzere toplam üç defa verilebilir.
Özetin giriş bölümünde konuyla ilgili kısa bir bilgi verildikten sonra problem ortaya konarak, çalışmanın amacına yer verilmelidir. Sonrasında çalışmada kullanılan metot özetlenmelidir. Bulgularda her şey yazılmaya çalışılmamalıdır. Ana çalışma sorusunu cevaplayan önemli ve spesifik kısımlar özetlenmelidir.
Özet'te kısaltma, şekil, tablo, kaynak veya atıf olmamalı, geçmiş zamanda yazılmalıdır.
Tartışma veya sonuç kısmında artık kendi yorumunuzu katabilirsiniz. Bu kısımda 2-3 cümleden oluşmalıdır ve elde edilen bulgular ne ifade ettiği açıkça yazılmalıdır. Özet bölümünde kesinlikle atıf yapılmaz ve kaynaklar kısmı kullanılmaz.
İlgili 31 soru bulundu
Özet metni başlıklar halinde “Giriş”, “Materyal ve Metod”, “Bulgular”, “Sonuç ve Tartışma” kısımlarını içermelidir. Anahtar Kelimeler iki satırı geçmeyecek şekilde en fazla 5 kelime verilmelidir. “Teşekkür” bölümü olacak ise üç satırı geçmemelidir. Proje desteği var ise bu bölümde belirtilmelidir.
Özet, bir makalenin ana unsurlarının tamamen kendi kelimelerinizle yazılmış kısa bir taslağıdır. Genel olarak, bir özet orijinalinin yaklaşık üçte biri kadar uzun olmalı ve yine de en önemli bilgilerin tümünü içermelidir.
– Özet hem kendi içerisinde hem de asıl metne göre tutarlı olmalıdır. – Özetinizde kelime tasarrufu yapın, tekrarlardan kaçının. – Eserin aslına sadık kalmaya çalışın. – Temel fikirleri mümkün olduğunca kendi cümlelerinizle açıklayın. – Zorunlu olmadıkça alıntı yapmamaya gayret gösterin.
Özet hazırlarken giriş, gelişme ve sonuç bölümünün olması oldukça önemlidir. Yazınızın bir bütünlüğü olmalıdır. Özetin çok uzun olmaması en fazla 2 sayfa olması gerekmektedir. Özetin uzun tutulması halinde çok fazla gereksiz bilgi verilecektir.
Bildiri özetinde resim, tablo, kaynaklar yer almamalıdır. Gönderilen her bildirinin kabul edileceği garanti edilmez.
Özet/Summary kısmında; araştırmanın konusu ve yöntemi belirtilmeli, konuya dair bulgu ve tespitlere yer verilmeli ve ulaşılan sonuçlara değinilmelidir. Özet/Summary, paragraflar hâlinde yazılmalı ancak alt başlık kullanılmamalıdır.
Özet, bir bütün halinde olmalıdır. Giriş, gelişme ve sonuç birbiriyle bağlantılı bölümler olmalıdır. Giriş bölümünde kitap hakkında ufak bir tanıtım yapılmalı, gelişme bölümünde kitabın konusu ele alınmalı ve bu bölüm merak uyandıracak şekilde yazılmalıdır.
Özet/Abstract: Yazının ilk sayfasında, yazar isim/lerinden sonra Türkçe/İngilizce özetler başlığı 10 punto, kalın, kırmızı ve ortalı; metin ise 9 punto, önce sonra 0 nk, tek satır aralığı ve iki yana yaslı yazılmalıdır. Türkçe ve İngilizce olarak yazılacak özet (abstract) 200-300 kelime ile sınırlandırılmalıdır.
Kim olduğunuz, o iş alanındaki yeriniz, daha önceki deneyimleriniz ve neden işe uygun olduğunuz özet kısmında yer alır. Bu bölümde güçlü yönlerinizin ve hedeflerinizin altını çizebilir ve iş verenin sizi farketmesini sağlayabilirsiniz.
Özet, Giriş, Şekiller, Tablolar, Kaynakça ve Notlar toplamda 35 sayfayı geçmemelidir. 3. YAZIM KARAKTERLERİ: Yazı karakteri "Times New Roman" olarak; yazı büyüklüğü ise "11 punto" olarak ayarlanmalıdır. Satır aralığı olarak "tek satır aralığı" kullanılmalıdır.
Çalışmanın amacı bir-iki cümle ile belirtilmelidir. Bulgular kısmında araştırmanın sonucunda elde edilen veriler bir bütünlük içinde sunulmalıdır. Birbirini tutmayan sayılar, oranlar olmamalıdır. Özetlerde genellikle tablo veya figür istenmez.
Kısa Özet asla yeni bilgi veya makalede belirtilmeyen sonuçları vermemelidir. Eserlere kaynak gösterme Kısa Özercle yapılmamalıdır. Uzun bir terim Kısa Özet içinde birkaç defa kullanılmadıkça terim kısaltılmamalıdır. Kısaltmaların metin içinde ilk kullandıkları yerde gösterilmesi uygundur.
Özet yazımı tamamlandıktan sonra özeti okuyan bir okuyucu bu tezin tam olarak hangi konu hakkında araştırma yapıldığını araştırmanın yöntemini ve araştırmanın sonucunu net düzeyde anlaması gerekmektedir. Özetin uzunluğu genel olarak tezlerde 250-300 kelime aralığında olmaktadır.
ülkemizde yayında olan her dizi için izleyenlerini salak yerine koyarcasına 1 saat sürer. yabancı dizilerde ise bu süre 45 saniye-1 dakika arasıdır.
Özetleme tekniğinde birey metni okuduktan sonra öncelikle ana düşünceyi bulur meta nin genel yapısı içinde ana düşünceyi fark eder ve yeniden kaleme alacağı metnin genel çerçevesini bu ana düşünce belirler. Özetleme tekniği uygulanırken öncelikle metindeki önemsiz bilgiler belirlenir ve çıa karılır.
Cv özeti (kariyer hedefi), öz geçmişinizin üst kısmında yer alan, kariyer portföyünüzü tanıttığınız özet şeklindeki paragraftır. CV'özeti, kim olduğunuzu, sektör veya başvurduğunuz pozisyon ile ilgili becerilerinizi, güçlü yönlerinizi ve kariyer hedeflerinizi kısaca ve etkili bir şekilde anlatır.
Özet veya kariyer hedefi: Bu bölümde, kendini tanıtan ve kariyer hedeflerini veya bir özet bilgiyi aktaran kısa bir paragraf veya cümleler kullanabilirsin. Bu, potansiyel işverenlere veya diğer kişilere senin kim olduğun ve ne tür bir iş veya fırsat aradığın hakkında hızlı bir genel bakış sunar.
Özet bölümünde kısaltma kullanıldığı zaman, ana metin içinde de ilk geçtiği yerde açık yazılımın yanında parantez içinde gösterilmelidir. Daha sonra tüm yazı boyunca kısaltılmış şekil kullanılmalıdır. Standart olmayan kısaltmalar kullanılmamalıdır. Yazının başlığında kısaltma kullanılmamalıdır.
(Türk. öz ve Fars. be- ekiyle öz-be-öz) Gerçek, öz: “Özbeöz kızı.” “Özbeöz Türk.”Özbeöz göçebe sanatı olan kilimcilikte bugün de kullanılan motiflerin çoğu stilize edilmiş hayvan şekilleridir (Beşir Ayvazoğlu).
Genişletilmiş özet, tercihen 500-700 kelime aralığında olmalı; çalışmanın amacını, sorununu, metodunu, bulgularını ve sonuçlarını alt başlıklar halinde açık bir şekilde vermelidir. Genişletilmiş özet içindeki alt başlıklar, çalışmanın türüne göre çeşitlilik gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri