Besin değeri, potansiyel olarak yulaf ve mısırdan daha yüksek olan buğday, bağırsak ve rektum kanserini önleyici faktörler içerir. Ama, yulaf ve mısıra kıyasla sindirimi biraz daha zordur. Çimlendirilmiş buğday tanesi yendiğinde veya suyu içildiğinde zihin yorgunluğu ve sinir bozukluklarını giderir ve teskin eder.
Buğdayda B gurubu vitaminleri ile bir mik- tar E vitamini bulunur, C ve D vitaminleri bu- lunmaz.
Buğday; un, yem üretilmesinde kullanılan temel bir besin maddesidir. Kabuğu ayrılabileceği gibi kabuğu ile de öğütülebilir. Buğday aynı zamanda çiftlik hayvanları için bir yem maddesi olarak da yetiştirilmekdedir. Hasattan sonra atık ürün olarak saman balyası çıkar.
Sindirim sistemini çalıştıran besinler hangileridir? Kompleks karbonhidratlar, sindirim sistemini olumlu etkiler. Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi sağlıklı karbonhidratlar yüksek lif içerikleriyle bağırsak hareketlerini artırır.
Taze buğday çimi, aynı ağırlıktaki portakaldan 60 kat fazla C vitamini ve aynı ağırlıktaki ıspanaktan 8 kat fazla demir içerir. Buğdayın bir başka özelliği ise kandaki toksinleri nötralize eden maddeler içermesidir. Buğday çimi suyu, vücudun metabolik hızının artmasına yardımcı olur ve yağ yakımını destekler.
İlgili 17 soru bulundu
Lif oranı yüksek olan besin bağırsak hareketlerini düzenler, sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar. Kronik kabızlık sorununa iyi gelir.
Hem antioksidandır, hem anti-aging etkilidir. Sindirimi destekler, gaz ve şişkinlik gibi sorunları giderir. Diş sağlığını destekler. Ve en önemli etkilerinden biri olarak; bağışıklık sistemini güçlendirir.
Karabiber, kimyon, zerdeçal, biberiye ve kırmızı pul biber bağırsakların çalışma hızını artırır. Zengin lif yapısı sayesinde bağırsakları temizleyen diğer besin ise keçiboynuzudur. Hem bağırsak temizliği hem de şişkinlik için en etkili çaylardan birisi rezene çayıdır. Tüm yeşil yapraklı sebzeler lif kaynağıdır.
Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor.
Aşurelik buğdayın içerisinde yer alan selenyum sebebi ile tüketen kişinin cildinde bazı katkılar sağlamaktadır. Saç derilerinde ve saç köklerindeki bazı sorunları da gidermektedir. Aşurelik buğday ürünü protein yönünden oldukça zengin olan vitamin deposudur.
yazımızda da bahsettiğimiz tahıllar, zengin bir karbonhidrat kaynağıdır ve beslenme alışkanlığınızda önemli bir rol oynar. Buğday, çavdar, yulaf ve pirinç ve bu buğdaygillerden elde edilen un, başlıca tahıllardandır. Tahıllar, insan vücudu için neredeyse en önemli enerji kaynağıdır.
Buğday (Aşurelik) ayrıca, 20,60 lif (g), 0 kolesterol (mg), 16 sodyum (mg), 762 potasyum (mg), 76 kalsiyum (mg), 6 vitamin A (iu), 0 vitamin C (mg) ve 6,62 Demir barındırır.
Bilimsel adı Triticum monococcum olan siyez buğdayı, İngilizce “Einkorn Wheat” yani küçük kızıl buğday olarak bilinir. Bu zamana kadar gelmesinin en büyük sebebi sıkı kavuz yapısıdır. Hastalıklara ve zararlılara karşı dayanıklı olan buğday, kurak iklim koşullarında ve fakir topraklarda yetişebilir. Soğuğa dayanıklıdır.
Ülkemiz buğdaylarında protein miktarı;topbaş buğdaylarda %9-13, ekmeklik buğdaylarda %10-15, makarnalık buğdaylarda %11-22 arasında bulunmuştur. Serbest asitlik değeri; gr kuru maddede bulunan serbest yağ asidini nötralize etmek için gerekli KOH mg olarak miktarıdır.
Buğdayda protein miktarı ge- nelde % 8-15 arasında değişmekle beraber % 7-25 arasında değişen türlerinin de olduğu rapor edilmiştir. Buğdaydaki protein miktarı ve amino asit bileşimi iklim, toprak, ekim yönte- mi, mevsim ve kullanılan gübre çeşidi gibi du- rumlardan etkilenir.
Lif açısından zengin ve posalı meyve, sebze ve tam tahıllar yemek, bol su içmek, egzersiz yapmak, bağırsakları uyarmak için sabahları limonlu ılık su içmek kabızlığı gidermenin doğal yollarındandır.
Elma sirkesi ve balı karıştırarak bir macun haline getirin. Bu macunu dolapta muhafaza edebilirsiniz. Her sabah bu karışımdan 1 kaşık tükettiğinizde, bağırsaklarınızı temizleyerek güne başlamış olursunuz. Bağırsak temizliği elma sirkesi ile en doğal yöntemlerle uygulanacaktır.
Probiyotik bakımından zengin, işlenmemiş, bol miktarda sebze ve meyve tüketilmeli, fruktozdan zengin mısır şurubundan uzak durulmalıdır. D vitamini bağırsak sağlığı için son derece önemlidir. Kaliteli fermente gıdalardan zeytin, ev turşusu, ev yoğurdu, kefir ve sirke düzenli tüketilmelidir.
Yeşil yapraklı sebzeler, sebze suları, kuru yemişler, baklagiller, tahıllar, yaş ve kuru meyvelere beslenme rutininizde daha fazla yer açarak kabızlığı yenebilirsiniz. Katı ve kuru yiyeceklerden bir süreliğine uzak durmalı ve öğünlere çorba ile başlamalısınız.
Ağızdan beslenme kesilip, damar yolu ile sıvı ve ilaçlar verilir. Ayrıca burundan takılan "nazogastrik tüp" adı verilen bir sonda ile midede biriken sıvı ve hava boşaltılarak kusma engellenir. Lavmanlarla bağırsakların boşalmasına destek olunabilir.
Bunlar arasında günlük sıvı tüketimini arttırmak, kuru kayısı, incir, erik ve mürdüm eriği gibi kuru meyvelerin, elma, üzüm ve avokado gibi taze lifli meyvelerin, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, pancar, pırasa, baklagiller gibi bol lifli sebze ve gıdaların tüketimine yer vermek en etkili yöntemler arasındadır.
NE ZAMAN İÇMELİ? Sabahları aç karna tüketmek en uygunu olmakla birlikte yemeklerden 15 dk önce veya 2 saat sonra da tüketilebilir. Günde bir adet içilmesi yeterlidir.
Vücudunuzun aradığı doğalı ve sağlığı içinde barındıran buğday çimi, sindirim sistemini rahatlıyor. Mide ve bağırsakların düzgün çalışmasını sağlayarak, sindirim sistemi sorunlarının üstesinden geliyor. Ayrıca yüksek lif içeriğine sahip olması ve metabolizmayı hızlandırması, sindirim için önemli bir etki yaratıyor.
Buğday çimi esas olarak konsantre bir besin kaynağı olarak kullanılıyor. A vitamini, C vitamini, E vitamini, demir, kalsiyum, magnezyum ve aminoasit içerir. Buğday çimi; toz haline getirilmiş kapsüllerde, sıvı süspansiyonlarda, toz halinde veya taze suyu sıkılarak tüketilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri