Dış Gebelikte Belirtiler ve Bulgular Vaginal kanama olur.Adetten az ya da çok olabilir, lekelenme tarzında olabilir. Bağırsaklarda gaz ve dolgunluk hissi olabilir.
Dış gebelikte ağrı genellikle ilk semptomdur. Ağrı sıklıkla tek taraflıdır, pelvis içinde karın boşluğunda hissedilir, omuz veya boyun ağrısı bile olabilir. (rüptüre dış gebelikten sızan kan diafram altında birikir ve ağrı, omuz ve boyun ağrısı gibi tarif edilebilir) Ağrı genellikle keskin ve bıçak saplanır tarzdadır.
Doktor bireyin hamile olduğunu doğrulamak için insan koryonik gonadotropin hormonu yani HCG kan testi yapılmasını isteyebilir. Bu hormonun seviyeleri hamilelikte artar. Bu kan testi, bir ultrason testi yardımıyla dış gebelik doğrulanana veya dışlanana kadar birkaç günde bir tekrar edilebilir.
Dış gebelik çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Belirtiler adet gecikmesi, düzensiz lekelenme tarzı vajinal kanama ve karın ağrısıdır.
Evet, hamileliğin ilk haftasında gaz görülmesi hamilelik belirtileri arasındadır. Progestoron düzeyindeki artış sebebiyle gaz artışı görülebilmektedir. Oluşan gaz şişkinliğe neden olabilir. Eğer gazlardan şikayetçiyseniz durumu hafifletmek için gaz oluşturan yiyeceklerden uzak durabilirsiniz.
İlgili 19 soru bulundu
Çoğu hamile, özellikle hamileliğinin ilk aylarında karın ve bağırsak bölgesinde yaşanan rahatsızlık hissi, şişkinlik, gaz sancısı ve gaz çıkarma isteği şikayetinde bulunur. Hamilelikteki gaz sancısı; karın ve kasık bölgelerinde ağrıya da sebep olabilir.
Dış gebeliğin belirtileri son adet tarihinden sonraki 5 ila 8 . haftalar arasıda görülür. Klasik klinik bulguları: Alt karın ağrısı(kasık ağrısı), vaginal kanama veya lekelenme, adet tarihinde gecikmedir. Ağrı kasık kısımlarda hissedilir bazen şiddetli mide sancısı çekildiği düşünülür.
Çoğu ektopik gebelik, gebeliğin 5 ila 10. haftaları arasında teşhis edilir. Dış gebelik yaşayanlar karın ağrısı, vajinal kanama ve omuz ağrısı gibi dış gebelik belirtileri yaşayabilirler.
Dış gebelik karında şişlik, ağrı gibi klinik belirtilerini bozulmamış ta olsa 5. gebelik haftasından sonra gösterir. Vajinal kanama ise daha erken dönemde görülebilmektedir. Erken tanıda amaç ilaç ile ameliyata gerek kalmadan dış gebeliğin tedavisidir.
Bu durumda genellikle kirli, kahverengi bir kanama olur. Kanama süresi ve miktarı normal adet gününden farklılık gösterir. Kanama ile beraber ya da kanama olmadan kasık ağrısı da ortaya çıkabilir. Ağrı çoğunlukla dış gebeliğin yerleştiği bölgede görülür.
Gebelik ilerlerken tüp bir noktada bunu taşıyamıyor ve yırtılabiliyor. Dolayısıyla yırtılma sırasında oluşan hasar kanamaya neden oluyor ve dış gebeliğin en önemli komplikasyonu olan batın içi kanama gerçekleşiyor. Bu, eğer fark edilemezse hayatı tehdit eden bir durum olarak karşımıza çıkıyor.
Bazen, yumurtalık, karın boşluğu veya vajinaya bağlanan rahmin alt kısmı (serviks) gibi vücudun diğer bölgelerinde de dış gebelik oluşur. Dış gebelik normal olarak ilerleyemez. Döllenmiş yumurta hayatta kalamaz ve büyüyen doku tedavi edilmezse hayatı tehdit eden kanamaya neden olabilir.
Dış gebelik bir diğer adıyla ektopik gebelik belirtileri özetle şu şekilde sıralanabilir: Karnın bir tarafında ağrı: Tipik olarak karnın bir tarafında şiddetli ve kalıcı bir ağrı görülebilir. Vajinal kanama: Vajinal kanama, normal dönemdekinden farklı bir kanama türüdür. Parlak veya koyu kırmızı renkte olabilir.
Dış gebelik genellikle 5. hafta ile 8. hafta arasında yani yaklaşık 1 ile 2 aylık arasında görülmektedir. Klasik klinik bulguları kasık ağrısı, vajinal kanama veya lekelenme ve adet tarihindeki gecikmelerdir.
Rahmin dışındaki alanda gelen döllenme neticesinde oluşan dış gebelik, sol kasıkta ağrıyı ortaya çıkarır.
Dış gebelik (Ektopik Gebelik) genellikle kendisini belli etmez. Başlarda tıpkı normal gebelik gibi, mide bulantısı ya da adet gecikmesine sebep olabilir ve bu durum onu, normal gebelikten ayırmayı zorlaştırır. Dış gebelik vakalarının %90'ından fazlası embriyonun fallop kanallarına tutunması ile gerçekleşir.
İHA'nın haberine göre; dış gebeliğin erken dönemde normal gebelik bulgularını taklit ettiğini kaydeden Dr. Yerçok, “Yani adet gecikmesi, memelerde hassasiyet, bulantı, kusma, idrar ve kanda gebelik testlerin pozitifliği vs. normal gebelik gibidir ve belirti vermez.
Örneğin 5 haftalık dış gebelik belirtileri, hemen hemen normal gebelik belirtileri ile aynıdır. Bu durum bulantı, kusma ve adet gecikmesi ile kendini gösterir. Tipik hamilelik belirtilerine ek olarak; vajinal kanama, karnın alt kadranlarında, belde ve kasıklarda ağrı, halsizlik ve güçsüzlük görülebilir.
Erken devrede yakalanamayan hastalarda zaman içerisinde, dış gebelik kesesi yırtılır. Bu da kadında iç kanamaya, şiddetli karın ağrısı, soğuk terleme, bayılmaya (kansızlıktan) neden olabilir. Bu kanamanın derecesine bağlı olarak hasta hayatını kaybedebilir.
Kanda B hCG hormonu son adet tarihine göre 3. haftalık gebelikte pozitifleşmeye başlar. 4 haftalık gebelikte B hCG değeri belirgin şekilde artar. Gebeliğin 3. haftasında 5-50 mlU/mL, 4. haftasında 5-426 ml/MI aralığında 5. haftasında ise 18-7.340 mlU/Ml aralığında gözlenir.
Heyecanlı anne adayları, artık hamilelikte 4. haftaya ulaşmaları ile birlikte gebelik testi yapabilir. 4 haftalık hamilelik genellikle hem idrarda gebelik testinde hem de kan testinde tespit edilebilir. 4 haftalık gebelikte Beta-HCG hormonu belirgin şekilde artar ve 5-426 mIU/ml aralığına ulaşır.
Gaz sıkışması ağrısı karın, mide bölgesinden başka vücut bölümlerine de vurabilmektedir. Gaz sıkışması ağrısı göğüs, sırt, kasık ve belde de hissedilebilmektedir. Karın bölgesinden vücudun farklı kısımlarına vuran ağrıların sebeplerinin uzman bir hekime başvurularak araştırılması gerekmektedir.
Vücutta fazla havanın birikmesine neden olan bu durum da, gaz oluşumuna ve sancısıya sebebiyet vermektedir. Kadınlarda adet dönemlerinde rahimde meydana gelen sancı ve kasılmalar, karnın alt bölgesinde gaz birikimine neden olabilmektedir. Bu durumda gaz sancılarına sebebiyet vermektedir.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri