Çünkü ısınma durumu pek çok zaman batarya ile ilgili sorunlardan kaynaklanır. Bataryadan dolayı oluşan ısınma, telefonun arka kısmında ortaya çıkar. Bataryanın arızalı olması, genellikle telefon için büyük bir soruna işaret etmez. Eğer kolayca çıkarılabiliyorsa bataryayı kontrol etmelisiniz.
Her ne kadar rahat biçimde tutamayacak kadar ısınmaması gerekse de, özellikle şarj ederken veya yüksek performanslı uygulamaları çalıştırırken biraz ısınması son derece normaldir.
Bu sorunun iki sebebi var: Bunlardan birisi telefonun Android işlemcisi ve donanımlarının sürekli çalışmasından kaynaklı olarak ısınmadır. Özellikle de yoğun bir işlem gücü gerektiren programlar çalışıyorsa aşırı ısınma meydana gelir ve zaten kullanıcısını uyaran bir sisteme de sahiptir bu telefonlar.
İlgili 19 soru bulundu
Isınmanın Potansiyel Zararları
Telefon bataryasının ısınması, cihaz performansı ve dayanıklılığı üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Yüksek işlem gücü ve yoğun uygulama kullanımı sonucu oluşan ısınma, cihazın iç bileşenlerini zorlayarak cihazın stabilitesini ve verimliliğini azaltabilir.
Bu ısınma genellikle, uygulamaların yoğun kullanımı, oyun oynama veya video izleme gibi işlemciyi yüksek oranda kullanan eylemler sonucu gerçekleşir. Telefonların ısınması aslında normal bir durum, çünkü bu, işlemcinin yüksek hızda çalıştığını ve enerji tüketerek ısı ürettiğini gösterir.
Pillerin Ateşe Atılması
Pilleri ateşe atarsanız pillerin dışındaki koruyucu kısım eriyecektir ve gaz çıkışı olacaktır. İçerisindeki kimyasallar çok önemli yangınlara neden olabileceği gibi bu piller patlayarak size zarar verebilir.
Telefonunuz özellikle hızlı şarjı veya süper hızlı şarjı destekliyorsa telefonunuzun şarj sırasında ısınması normaldir. Hızlı şarjlarda normal şarja göre akım ve gerilim daha yüksektir. Telefonunuzu kablosuz şarj ediyorsanız kablosuz veri iletimi sırasında oluşan enerji kaybı nedeniyle telefonunuz ısı üretebilir.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi aşırı ısınma sorunu cihazınızda bazı hasarlara sebebiyet verebilir. Telefonunuz anlık olarak kapanabilir, bataryanız zarar görebilir, piksel arızaları meydana gelebilir. Aşırı ısınma durumlarında öncellikle dışardan bir ısı kaynağı varsa onun önüne geçilmeli.
Özellikle de yaz aylarında güneş ışığına maruz kılan telefonlar çok daha fazla ve hızlı şekilde ısınır. Bu duruma yol açan ise telefonun yeterince hava alamamasıdır.
Eğer telefonunuzun bataryası ısındıysa ve cihazınızda düşme sonucu bir hasar varsa, bu durum genellikle garanti kapsamı dışında kalabilir. Aynı şekilde, suya maruz kalan bir telefonun bataryasının ısınması da garanti dışı kalabilir.
Telefonunuz aşırı ısındığını algıladığında bazı işlevleri sınırlamaya başlayabilir. Telefonunuz: Yavaşlayabilir. Daha yavaş şarj olabilir.
Telefonun ısınmasının sebebi, telefonun işlemcisinin güç harcaması ve bu güç harcama sırasında enerjinin ısıya da çevrilmesinden kaynaklanıyor. Videomuzda da bahsettiğimiz ve test ettiğimiz uygulamalar, telefonun işlemcisini rahatlatan ve bu sayede telefonun daha da ısınmamasını sağlayan uygulamalar.
Telefonunuz aşırı ısınmış olabilir: Ortam sıcaklığı çok yüksekse ya da yoğun güç kullanan uygulamalar (Kamera veya oyun uygulamaları gibi) kullanıyorsanız yüksek sıcaklık koruma mekanizması tetiklenecek ve telefonunuzun kapanmasına veya yeniden başlatılmasına sebep olacaktır.
Bazen pil kısa devreden önce patlar, çünkü aşırı şarj işleminde elektrolit ve diğer malzemeler gazı kırarak pil kabuğunun veya basınç valfinin şişmesine neden olarak oksijenin negatif yüzeyde biriken lityum atomları ile reaksiyona girmesine neden olur ve sonra patlamak.
İngiltere'de yerel yönetimler, evlerde çöpe atılan pillerin çöp kamyonlarında ve atık işleme merkezlerinde her yıl yaklaşık 700 yangına neden olduğunu söylüyor. Lityum-iyon pillerin hasar görmesi veya ezilmesi durumunda patlama riski var.
Ayrıca, telefonunuzu şarj ederken yere koyabilirsiniz. Bu, telefonunuzun pilinin soğumasına ve dolayısıyla daha uzun ömürlü olmasına yardımcı olabilir. Telefonunuzu şarj ederken kullanmak zararlıdır. Pilin sıcaklığı arttıkça, kimyasal reaksiyonlar hızlanır ve pili daha hızlı tüketirsiniz.
Aynı şekilde, normalde 40-60 derece civarında olan akıllı telefon işlemci sıcaklığı, yoğun kullanım durumunda 90 derecelere kadar çıkabilir. Akıllı telefonlarda sıcaklık değeri 90 derecenin üzerine çıktığında cihazda kalıcı hasarlar meydana gelebilir.
Telefonun normal çalışma sıcaklığı, çoğu durumda 30 ile 45 derece arasındadır. Telefonun aşırı ısınması durumunda, cihazın kullanımı bir süreliğine durdurularak soğuması beklenmelidir.
Bilgisayarınızın havalandırma kanallarının tıkanması veya yetersiz olması, ısının içeride hapsolmasına neden olur. İkinci etken ise toz ve kir birikintileri. İşlemcinin etrafında biriken toz, ısıyı dağıtmayı zorlaştırır. Üçüncüsü ise, işlemci üzerindeki termal macunun eskimiş veya yetersiz olması.
Vatandaşların ısınan telefonlarını buzdolabına veya klima önüne koyarak soğutmaya çalışmasının telefona zarar verdiğini belirten Özgör, "Bazı vatandaşlarımız telefonları ısındığı zaman panik yaparak telefonlarını buzdolabına koymak gibi bilimden uzak tedbirler alıyorlar.
Telefondan uzun süreli videolar izlemek, saatlerce oyun oynamak, birçok uygulamayı aynı anda açarak arka planda yoğunluk yaratmak, şarj oranı yüzde 100 olsa dahi şarjdan çıkartmamak gibi bazı alışkanlıklar, iPhone ısınma sorunu ve şarjın erken bitmesine neden olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri