TDK resmi internet adresi üzerinden bugün kelimesinin birleşik mi ayrı mı yazılacağı ile ilgili örneği sunmuştu. BUGÜN NASIL YAZILIR TDK? Türk Dil Kurumu'nun verdiği örneklere göre “bugün” kelimesi birleşik yazılır.
Bugün nasıl yazılır sorusunun TDK'ya göre cevabı: "bugün" şeklindedir. TDK'ya göre "içinde bulunulan gün" anlamında olan bu sözcüğün doğru yazımı aslında kullanıldığı yere göre değişmektedir. İçinde bulunulan gün ya da dönemi ifade etmek için kullanılan "Bugün" sözcüğü bitişik yazılır.
Bugün, TDK'da içinde bulunulan gün, içinde bulunulan çağ anlamlarına geliyor. Eğer içinde bulunulan günü ya da belirsiz bir günü işaret ederken kullanılacaksa; bugün olarak yani birleşik yazılması gerekmektedir.
Bugüne bugün ifadesinin aynı sözcüğün yinelenmesiyle oluşturulduğu görülür. Bu bağlamda Türkçede ikilemelere yönelik olan yazım kurallarının hatırlatılması gerekir. Türkçede ikilemelerin her zaman ayrı olarak yazıldığı bilinir. Bu nedenle bugüne bugün doğru yazılışı ayrı şekilde olmalıdır.
Bugün kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "bugün" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise bu gün şeklindedir.
İlgili 23 soru bulundu
TDK Sözlüğünde yer alan bilgide 'bir gün' kelimesi ayrı olarak yazılır. Bitişik olma durumu söz konusu olmayan 'bir gün' kelimesi için bitişik yazıldığını savunanlar da bulunabilmektedir. TDK'nın ayrı olduğuna yönelik bilgi paylaşımı neticesinde; kelimenin ayrı yazılışının doğru olan olduğu kabul edilmektedir.
Bu kelime, TDK'ya göre bitişik yazılmaktadır. Bu Kelime Nasıl Yazılır? Türk Dil Kurumu'nda bu kelime '' bugün'' şeklinde yazılır.
Bu kelimenin bugünkü mü, bu günkü mü olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı bugünkü şeklinde olmalıdır. Yani birleşik yazılmalıdır.
Doğum tarihi veya bugünün tarihi atacak olanlar, mutlaka gün, ay ve yıl sıralaması şeklinde yazmalıdır. Yazılacak olan tarihte ilk olarak günün belirtilmesi önemli bir detaydır. 01.01.2021 şeklinde gün, ay ve yıl sıralamasına uygun olmalıdır.
Dünüm, Bugünüm, Yarınım: Yaptıklarım ve Yapacaklarım.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
TDK'ya göre her zaman kelimesinin yazılışı bitişik değildir. Kişiler bu kelimeyi bitişik yazarak yazım yanlışı yapabiliyor. Fakat her zaman kelimesi mutlaka ayrı şekilde yazılmalıdır. TDK'ya göre her zaman kelimesi ayrı olarak yazılmalıdır.
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Türk Dil Kurumu'nun verdiği örneklere göre “bugün” kelimesi birleşik yazılır.
Şehirlerin kirli havasından uzaklaşmak, tabiat varlıklarından ve güzelliklerinden yararlanmak için dağlık bölgelerde yapılmış ev anlamına gelir. Bu kelime genellikle dağevi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı dağ evi şeklinde olmalıdır.
KADINBUDU KELİMESİNİN ANLAMI
Yumurtaya bulanarak yağda kızartılan bir tür pirinçli veya bulgurlu köfte anlamına gelir. Bu kelime genellikle kadın budu, gadınbudu, kadınbutu şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kadınbudu şeklinde olmalıdır.
Ç. Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adları büyük harfle başlar: 29 Mayıs 1453 Salı günü, 29 Ekim 1923, 28 Aralık 1982'de göreve başladı. Lale Festivali 25 Haziran'da başlayacak. Belirli bir tarihi belirtmeyen ay ve gün adları küçük harfle başlar: Okullar genellikle eylülün ikinci haftasında öğretime başlar.
Doğrulanmış Cevap
Cevabımız 2023'te olmalıdır. İki nedeni vardır. Hem de,da özel isimlerde kesme işareti ile ayrılır hem de de,da ünsüz sertleşmesi yaşar. Yani 2023'ün son harfi “üç” diye okunur.
Doğrusu -> 31 aralıkta olacaktır.
Türk Dil Kurumu (TDK), kelimenin doğru yazışılışını resmi sitesi üzerinden paylaştı. Bugünkü kelimesi sıfat olarak kullanılır. Bugüne özgü, bugün olan, bugün yapılan anlamındadır. Bu kelimenin doğru kullanımı bugünkü şeklinde olmalıdır.
İnsanların hangi şehirden oldukları yazılırken, -li yapım eki isimden yeni bir isim üretir ve isimle kaynaşan bu ek üstten kesme (apostrof) ile ayrılmaz. Bu kelime genellikle Edirne'li şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Edirneli şeklinde olmalıdır.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Cümlelerde kullanılan bugün kelimesinin yazılışları doğrudur.
o gün bugün(dür), 16 karakter ile yazılır.
d) Cümle içinde geçen gün ve ay isimleri küçük harfle başlar; ancak gün ve ay isimleri bir tarihe bağlanmışsa yani yanında bir rakam varsa büyük harfle başlatılır: 24 Ekim Pazartesi günü Ankara'da olacağım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri