Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hacer Kuzu Okur, polenden klimaya, parfüm ve deterjan kokusundan beslenmeye, inşaat yıkımları nedeniyle havaya karışan toz bulutları ve zararlı partiküllerden yemek pişirirken yayılan koku ve buhara dek astımı tetikleyen çok önemli faktörler olduğunu vurguluyor.
Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Bostancı, ortamdaki nem oranını artırmak için kullanılan buhar makinelerinin astıma yatkınlığı olan çocuklarda risk oluşturduğunu söyledi.
Kahve ve Astım
Bu da nefes almayı zorlaştırır, hırıltılı solunuma ve nefes darlığına sebep olur. Sıcak sıvıların ürettiği buhar bu hava kanallarını açmaya yardım eder. Buhar mukusu ve ödemli dokuyu yumuşatır, bu da özellikle alerjik kökenli solunum yolu rahatsızlıkları için birebirdir.
Buhar makineleri özellikle cilt, burun, boğaz ve dudak kuruluğunun tedavisinde etkili olur. Buna ilave olarak, grip veya soğuk algınlığının neden olduğu belirtilerin şiddetini de hafifletir. Bunun yanında, buhar makinelerinin çok sık kullanılması solunum problemlerini potansiyel olarak arttırabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Buhar Soluma
Solunum sorunlarından kaynaklanan bir nefes darlığı şikayeti yaşanıyorsa bu durumda buhar solunma tekniği hastaların rahatlamasını sağlayacaktır.
Kokular gibi soğuk hava da astım için tetikleyicidir. Soğuk havanın doğrudan, ağız ve burundan solunması burunda tıkanma, akciğerlerde ve bronşlarda spazm yaparak alerjik nezle belirtileri ve astım ataklarına sebep oluyor.
Astım hastaları için ortamdaki havanın en uygun nem miktarı %30 ile 50 arasındadır ve sıcaklıkların yükseldiği ve nem oranının %60'ı geçtiği durumlarda evden çıkmamalıdır. Bulunulan ortamlarda nem oranını azaltmak amacıyla klimalar tercih edilmelidir.
Alerjik astıma yol açan, en çok bilinen tetikleyiciler arasında toz, polen, hayvan tüyü, nem, küf, keskin koku ve bazı gıdalar başta gelmektedir. Bu tür alerjik astımı tetikleme potansiyeli olan maddelere karşı dikkatli olunmalı ve bu tür ortamlardan olabildiğince uzak durulmalıdır.
Kanık ve ark.'nın (2015) evde nebülizatör kullanan çocuk ve aileleri ile yaptıkları çalışmada standart eğitim ile nebülizatör kullanımının düzeldiği, bu durumun astım semptom skoru ve astım kontrolünde anlamlı iyileşme sağladığı belirlenmiştir.
Özellikle de astım tedavisinde kullanılan ve daralan bronşları açmaya yarayan klasik buhar tedavisindeki bazı ilaçlar düz kas gevşetmeye yaradıkları için, bronşları gevşetirken, mide başını da gevşetir ve çocukta reflüyü artırır. Bu nedenle normalde buhar tedavisi ile rahatlamaya alışmış çocuklarda kafalar karışır.
İlkbahara geçiş döneminde sık görülen alerjik astımın daha çok polen kaynaklı olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Ekinci, hastaların bu dönemde eve gidince mutlaka duş almaları ve kıyafetlerini hemen değiştirmeleri önerisinde bulundu.
Astım Krizi Durumunda Ne Yapmalısınız? Hafif bir astım krizi geçiriyorsanız bunu hızlı etkili inhaler gibi astım ilaçları ile tedavi edebilirsiniz. Bazı hafif astım atakları bile kendi kendine düzelebilir. Astımlı kişilerin, alerji ve astım uzmanları ile astım eylem planı hakkında konuşmaları önemlidir.
Soluk alıp verirken göğüste ıslık sesleri, göğüste sıkışma hissi, durup dururken nefes sıkışması, art arda öksürükler, hareket ederken veya bir hareketten hemen sonra öksürük, nefes daralması, geceleri devamlı öksürük astım belirtileridir. Belirtiler tekrarlayıcı olup nöbetler halinde gelir.
Astıma bağlı sorunları hafifletmeye yardımcıdır. Potasyumun yanında yüksek miktarda antioksidan içeren muz, astım hastalığının yol açtığı sorunların hafifletilmesine yardımcı olabileceği düşünülen besin kaynaklarından bir tanesidir.
Astım Tedavisinde İlaç Kullanımı
Önleyici, uzun süreli kontrol ilaçları, solunum yollarınızda semptomlara yol açan şişmeyi (iltihabı) azaltır. Hızlı rahatlama inhalerleri (bronkodilatörler), nefes almayı sınırlayan şişmiş hava yollarını hızla açar. Bazı durumlarda, alerji ilaçları gereklidir.
Rüzgarsız havada, kapalı alanlarda veya polenlerin nispeten azaldığı akşam saatlerinde spor yapmaları sağlanabilir. Astımlı hastalar için ideal bir spor olan yürüyüş yada jogging elbette hava kirliliğinin arttığı günlerde ve trafiğin yoğun olduğu caddelerde yapılmamalıdır.
Hastalığın tamamen tedavisi henüz yoktur. Hiposensitizasyon (alerjik aşılama veya aşı tedavisi olarak bilinen) adı verilen yöntem ile küçük yaşta (15 yaşa kadar) bazı astım hastaları büyük fayda sağlayabilir. Kontrol önlemlerini alıp yaşam tarzı değişiklikleri yapmış olanlarsa rahat bir hayat sürdürebilir.
Andız pekmezi vücudu toksinlerden arındırır. Astım ve bronşite iyi gelirç Üst solunum yolu hastalıklarının belirtilerini azaltır.
Astım hastalarına günlük 2-2,5 litre kadar su içmeleri önerilmektedir. Yeterli sıvı almayı sağlamak adına meyve ve bitki çaylarının tüketimi de önerilebilir.
Astım hastasının yatak odasında az eşya olmalı, yorganı, yastığı, elyaf olmalı, nevresimleri sık değiştirilmeli ve 60 derecede yıkanmalı, mümkünse nevresim altına koruyucu kılıf kullanılmalı, perdeleri sentetik ve sık yıkanabilir olmalı, yatak odasında halı olmamalı, sigara kesinlikle içilmemelidir.
Çocuklarda yaygın olarak görülen astım, alerjik rinit gibi hastalıklara deniz suyuyla bol temasta olmak oldukça iyi geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri