Bütün buharın tepsinin içinde kalmasına özen gösterin. Kısık ateşte 20-30 dakika pişirin. Piştiğinden emin olmak için kenarından açarak kontrol edin. Folyoyu açtığınızda kendi suyunda mükemmel pişmiş bir balık ve lezzetli balık suyunuz hazır olacaktır.
Sebzeler, basketin (delikli bambu sepetin) altındaki deliklerden giren buhar ile pişmeye başlasın. Sebzeler yumuşamaya başladığında iri parçalar halinde kestiğiniz somon filetoları sebzelerin üzerine yerleştirin. Yaklaşık 5 dakika daha pişirme işlemini sürdürün.
Pek de sağlıklı: Buharda pişirmek
Ayrıca nem ve su buharında piştiği için diğer gıdalar gibi balıklar da kurumadan, yumuşacık, nemli olarak pişiyor.
180 derecede ilk 20 dk. bu şekilde kapalı pişirdikten sonra üzerlerini açıp 10 dk. kadar da kızarmalarını sağladım. İki türlü de aynı lezzeti elde edebilirsiniz. Tek farkı kapalı pişince daha kısa sürede pişmesi.
İlgili 33 soru bulundu
Balıklar borcama alınır üzerilerine arkalı önlü küçük çizikler atılır ki sosu iyice içine çeksin. Atılan çiziklere kalan iki tane sarımsaklar rendelenip çiziklerin içine doldurulur ve hazırladımız sos balıkların üzerine dökülür. Önlü arkalı sos iyice yedirilir ve pişirmeden önce en az 1 saat buz dolabında bekletilir.
Pişme sırasında balığın içinin yeterli sıcaklığa ulaşması için belirli bir süre gerekir. Bu süre balık etinin kalınlığının iki katıyla doğru orantılıdır. Yani 2 cm kalınlığında bir balığın 15 dakikada ulaştığı ideal iç sıcaklığına, 4 cm kalınlığında bir balığın ulaşması için 30 dakika değil, 1 saat gerekir.
Buharda pişirme yöntemi balıklar ve sebzeler için kullanılabilecek en sağlıklı pişirme tekniklerinden biridir. Buharda pişirme ile besin içeriğindeki nişasta yumuşar ve sebzelerin yumuşak hale gelmesi sağlanır. Böylece sindirim kolaylaşır, besin rengi, dokusu, görünümü ve kokusu değişmez.
Su buharı yardımı ile balığı pişirme yöntemi olan buharda pişirme, en sağlıklı balık pişirme yöntemlerinden biri. Bu yöntemin en önemli avantajı ise balıkların sulu ve yumuşak olması, diğer yöntemlerdeki gibi kurumaması. Ayrıca buharda pişirme balıkların besin değerlerini korumasında da etkili.
- Balıklar 200 derece fırında yaklaşık 40 dakika boyunca pişirilir. Balığın büyüklüğüne ve çeşidine göre fırının pişirme süresi artıp azalabilir. Onu daha çok balığın pişmesini kontrol ederken takip etmek gerekir. - Fırında balık pişerken tepsinin yanına patates dilimleri de konulabilir.
Ayıklanmış balık yıkanarak fırın tepsisinde yağlı kağıt üzerinde ya da fırın poşetine yerleştirilerek pişirilebilir. Ya da tencerede sebzelerle birlikte üzerine yarım su bardağı su eklenerek ağzı kapalı olacak şekilde kısık ateşte pişirilebilir.
Öncelikle somonları soğuk suda biraz yıkıyoruz. Ardından somonlarımızı kurutup tuz ve zeytinyağı ile marine ediyoruz ve yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine somonlarımızı yerleştiriyoruz. 180 derecede yaklaşık 7 dakika pişiriyoruz.
Kontrollü olarak 15-20 dakika boyunca pişirin.
Buharda Pişen Sebzelerin Dokusu ve Lezzeti Daha İyi
Kavurma yöntemi, tadı etlere çok yakışmasına rağmen yapısı daha yumuşak, aroması daha hafif olan sebzeler için en iyi yöntem olmayabilir. Fırında pişen sebzeler dokularını kaybedebilir. Haşlanan sebzeler ise fazla yumuşar, gereksiz su çeker ve erime tehlikesi yaşar.
Tencereye su koyup kaynatın. Tencereyi ocaktan almadan üzerine süzgeci ya da buharda haşlama aparatını yerleştirin. Haşlayacağınız besinleri yıkayın ve soymanız gereken sebzeler varsa soyun. Daha sonra, kolay haşlanmaları ve iyice yumuşamaları için ürünleri küçük parçalara ayırın ve aparatın üzerine yerleştirin.
Balık, ızgara, kızartma, sığ kızartma, fırında, rosto ve sote yöntemleriyle pişirilebilir. Izgara: İri ve yağlı balık seçmekte fayda vardır. Yoksa ızgaraya yapışır. 2-3 saat önce balığa soğan suyu ve zeytinyağı sürüp bekletilirse daha lezzetli olur. Pişirirken çatlamaması için ise iki yanı bıçakla çizilir.
Balığı ızgaraya atmadan önce, kâğıt havlu ile kurulayın, sonrasında tuz, karabiber ve çiçek yağı karışımına bulayın ve fazlasını süzdürün. Böylece balık ızgaraya yapışmaz, iyi kızarır ve daha lezzetli olur.
Yağın kızgın olmaması balığın yağı emmesine ve etinin lapa lapa olmasına neden olacaktır. Tava ısınınca balığı 3 ile 5 dakika, sonrasında da diğer tarafını 2 ile 3 dakika arası pişirin. Izgarada ya da tavada balık pişirirken yağın ya da tavanın yeterli ısıda olmaması balık etinin yapışmasına neden olacaktır.
Eğer balıklarınızı kızartmak istiyorsanız mutlaka fındık yağı kullanın. Çünkü fındık yağı diğer yağlara göre ısıya daha dayanıklıdır ve geç yanar. Tereyağı, zeytinyağı en hızlı yanan yağlar olduğu için balık kızartmada bu yağlar kullanılmamalıdır.
Buharda pişirme, yiyecekleri pişirmek için kaynayan suyun nemli ısısını kullanan bir mutfak tekniğidir. Kaynatmanın aksine, buharda pişirme, su ile yiyecek arasında boşluk bırakır.
Karnabahar, havuç, brokoli, pazı, enginar, bezelye, patates, fasulye, bakla, börülce, kabak, domates ve kuşkonmaz gibi sebzeler buharda pişirilmek için idealdir. Buharda haşlama sebze şeklinde pişirilen bu sebzeler, daha sonrasında sade olarak ya da lezzetli soslarla tatlandırılarak da servis edilebilir.
Yeni Arçelik mini fırınlarda bulunan Buhar Destekli pişirme programı sayesinde pişirme sırasında yalnızca bir tuşa basarak fırın içerisinde buhar yayılmasını sağlayarak, içi yumuşak dışı çıtır daha kabarık hamur işleri ve ev yapımı ekmek pişirebilirsiniz.
Kolay Balık Haşlaması (Azeri Mutfağı) Tarifi Nasıl Yapılır? Balığı güzelce temizleyelim, tencereye su sebze ve baharatları döküp kaynamaya bırakalım. Kaynayan zaman tuzu döküp balıkları salalım. 15 -20 dak haşlayalım. Çıkaralım soğutup servis edelim.
Balığın kalınlığı azaldıkça, yağ miktarı da azaltılmalıdır. Tavada balığın bir yüzü, kalınlığına göre değişse de, 3-6 dakika, diğer yüzü de 2-4 dakika arasında pişirilmelidir. Hemen sonrasında, tabakta soğutmadan yenmelidir, aksi halde kafası ve kılçığı sertleşir, gevrekligini kaybeder.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 35 dakika kadar pişirin. Afiyet olsun!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri