Karnabahar, havuç, brokoli, pazı, enginar, bezelye, patates, fasulye, bakla, börülce, kabak, domates ve kuşkonmaz gibi sebzeler buharda pişirilmek için idealdir. Buharda haşlama sebze şeklinde pişirilen bu sebzeler, daha sonrasında sade olarak ya da lezzetli soslarla tatlandırılarak da servis edilebilir.
Tencereye su koyup kaynatın. Tencereyi ocaktan almadan üzerine süzgeci ya da buharda haşlama aparatını yerleştirin. Haşlayacağınız besinleri yıkayın ve soymanız gereken sebzeler varsa soyun. Daha sonra, kolay haşlanmaları ve iyice yumuşamaları için ürünleri küçük parçalara ayırın ve aparatın üzerine yerleştirin.
Brokoli, kabak, karnabahar, havuç, patates ve yeşil fasulye haşlanarak yenilen sebzelerin başında gelmektedir.
Buharda pişirme yöntemi balıklar ve sebzeler için kullanılabilecek en sağlıklı pişirme tekniklerinden biridir. Buharda pişirme ile besin içeriğindeki nişasta yumuşar ve sebzelerin yumuşak hale gelmesi sağlanır. Böylece sindirim kolaylaşır, besin rengi, dokusu, görünümü ve kokusu değişmez.
Çorba veya püre yapıyorsan, buharda pişirme yerine haşlayarak da besinleri tüketebilirsin. Bunun nedeni; zengin antioksidanlar, C vitamini ve faydalı içeriklerin geçtiği kaynayan suyun tüketilmesidir. Fakat sebzeleri yemeklerle birlikte servis edeceksen, buharda pişirmeyi tercih etmelisin.
İlgili 32 soru bulundu
Çoğu sebze çeşidi buharda pişirilebilir. Örnek olarak patates, kabak, karnabahar, brokoli, havuç, kereviz, yeşil ve kırmızı biber, patlıcan, taze fasulye, taze bakla, kuru soğan, brüksel lahanası, pancar, bal kabağı, enginar ve taze börülce gibi bir çok sebze sayılabilir.
Havucun tavsiye edilen, en sağlıklı tüketim şekli çiğ olarak yemek; ancak bunun yanı sıra buharda, haşlama ve fırınlama gibi pişirme yöntemleri de ideal tercihler arasında yer alıyor. Havucu doğradıktan sonra: 7-9 dakika haşlayarak. 10-13 dakika buharda pişirerek.
Karnabahar, havuç, brokoli, pazı, enginar, bezelye, patates, fasulye, bakla, börülce, kabak, domates ve kuşkonmaz gibi sebzeler buharda pişirilmek için idealdir. Buharda haşlama sebze şeklinde pişirilen bu sebzeler, daha sonrasında sade olarak ya da lezzetli soslarla tatlandırılarak da servis edilebilir.
Küçük parçalara ayrılan sebzeler sırası ile havuç, pırasa ve patates suda yada buharda pişirme tekniği ile haşlanır/pişirilir. (Buharda haşlama tekniği kullanılıyor ise pirinç ayrı bir kapta az su ile pişirilir. )
Patates Buharda Nasıl Pişirilir? Buharda patates için bir tencerede su kaynatılır ve içerisine buharlı pişirme süzgeci yerleştirilir. Kabukları soyulup küp küp ya da istenen şekilde doğranan patatesler süzgece konur. Yaklaşık 8 ila 10 dakika buharda haşlanan patatesler servise hazır hale gelir.
Kaynatılan sebzelerin içindeki suda çözünen vitaminler %50-60 oranında azalmaktadır. Daha az oranlarda olmakla birlikte bazı mineraller ve A vitamini de pişirme sırasında kaybolur. Yağda eriyen vitaminler D, E ve K ise neredeyse hiç etkilenmez.
Zamandan tasarruf etmenin yanında tavuğun içindeki besleyici değerlerin diğer kızartma veya haşlama tekniklerine göre daha iyi korunmasını sağlar. Buharda pişmiş tavuğun sindirimi daha kolaydır. Tavuğun rengi, dokusu, görünümü, kokusu değişmez. Tavuğun kendine özgü tadı ve görünümü korunmuş olur.
Havucu güzelce yıkayın ve soyun. Havucun dış kısmı bebeklerin sindirim sistemi için yorucu olabilir. İnce ince dilimledikten sonra tencerenin üstüne koyduğunuz rendenin ya da buharda pişirme aparatının üstüne yerleştirin. Tencerenin kapağını kapatın ve yaklaşık 10 dakika, havuçlar iyice yumuşayana dek buharda pişirin.
Brokolinin buharda ve suyun içinde haşlanma süresi birbirinden farklıdır. Buharda haşlandığında ortalama 10 dakika yeterlidir. Bu süreden daha fazla pişerse tüm besin değerini kaybedebilir. Tencere içinde suyla beraber brokoli haşlamak istediğinizde 5 dakikayı geçmemelidir.
Brokoliyi suda haşlarsanız tüm faydalarını suya bırakıyor. Bu yüzden brokoliyi mutlaka buharda pişiriyorum. Hem vitaminlerini hem rengini koruyor.
Kaynayan suyun üzerine ıspanak yapraklarını yerleştirilir ve kapağını kapatılır. Yaklaşık 5-7 dakika boyunca ıspanakları buharda pişer ve pişirme süresi, ıspanakların miktarına ve büyüklüğüne göre değişebilir. Pişirme süresi sonunda, ıspanakları buhardan çıkartılır ve servis edilir.
Sebzeler ince uzun kesilerek boydan 3e bölünür. Buhar aparatına sebzeleri yerleştiriyoruz. ( bu aparatı ikeadan bulabilirsiniz) tencereye az miktarda su koyuyoruz (aparata değmeyecek kadar). 7 dk süreyle sebzelerimizi pişiriyoruz. Bu sırada sarımsakları ezip yoğurt ile karıştırıyoruz.
Suyu karıştırma kabına koyun. Süzgeci yerine yerleştirin ve içinde bezelyeleri tartın. 15-18 dk/Varoma/hız 1'de buharda pişirin.
Buharda pişirme tekniğinde besinin görünümü, rengi ve kokusu değişmez, dolayısıyla bu yöntem sağlıklıdır. Yiyeceğin kendine özgü tadı aynı kalır. Böylece yiyeceğin kalitesi ve lezzeti bozulmamış olur. Aynı zamanda en ekonomik pişirme yöntemlerinden biri olan buharda pişirmede, besin kaybı da en az seviyede tutulur.
2- Sebzeler
- Buharda pişirme: Özellikle ek gıdaya yeni geçen bebeğin için tercih edebileceğin bir yöntem. Buharda pişirme ile sebzelerin besin değerleri en iyi şekilde korunur. Ayrıca bu yöntem sayesinde sebzeler yumuşacık olacak, bu sayede BLW'de kullanabileceğin parmak gıdalar da elde edebilirsin.
Buharda pişirmek,kaynama karşı ile kıyaslarsak, pirinci buharda pişirmeyi tercih ederiz. İhtiyacınız olan tek parça pişirme kabı su ve bir tutam tuz ile karıştırılmış pirinç. Malzemeleri uygun fırın rayına yerleştirin. 20 dakika boyunca Tam Buhar 100 ° C'de buharla pişirin.Süre sonunda işlem pişirme işlemi bitti!
Buharda brokoli pişirmek için, tencere içerisine koyulan buharda pişirme aparatına ihtiyacınız var. Tencereye 2-3 parmak uzunluğunda su koyulur. Üzerine buharda pişirme aparatı koyulur ve brokoliler üzerine koyularak kapağı kapatılır. Bu şekilde brokoliler yumuşayana kadar pişirilir.
İçme suyunu bir tencerede kaynatıp, üzerine yerleştirdiğimiz buhar sepetinin içine meyveleri koyduktan sonra yine bebeğin dişlemekteki yetkinliğine bağlı olarak yeterli yumuşaklığa gelinceye kadar, ortalama 7-10 dakika civarında buharda pişiriyoruz.
Tenceredeki suyun süzgecin yüzeyine temas etmemesine özen gösterin. Su kaynadıktan sonra dilimlediğiniz kabakları süzgecin üzerine yerleştirin ve yaklaşık 10 dakika boyunca iyice yumuşayana kadar buharda pişirin. Buharda haşlanan kabakları tabak ya da kaselere paylaştırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri