Sembolistler, semboller aracılığıyla dış çevrenin insan üzerindeki etkilerini ve izlenimlerini anlatmışlardır. Şiiri sessiz bir şarkı olarak tanımlamışlar ve müziği şiirin amacı durumuna getirmişlerdir.
Ahmet Haşim, şiiri; “nesir gibi anlaşılmak için değil, fakat duyulmak üzere vücut bulmuş, musiki ile söz arasında, sözden ziyade musikiye yakın, mutavassıt bir lisandır” (Haşim, 1987, s. 70) şeklinde tarif ederek, şiirin musikiye yatkınlığından dem vurur.
Buna göre mâna lafızların tasvir ettiği, yöneldiği veya lafızlarla anlatılmak istenen, onlarla anlaşılan şeydir. Nahiv ilminde lafzın mukabili olarak kullanılan mâna “sözle anlatılmak istenen şey” (maksad, medlûl) olarak tanımlanmıştır.
Garip hareketi yazarları şiirde her türlü kurala ve önceden belirlenmiş kalıplara karşı çıkıp kuralsızlığı kural edindiler. Şiirlerde toplumsal yergilere yer verip şiirin ölçü, uyak ve dörtlükle ilgisiz olduğunu, özgür yazılması gerektiğini savundular ve şiirin konularını genişlettiler.
SAF ŞİİR (Halis, Öz Şiir) ANLAYIŞI (1923-1960)
- Türk edebiyatında “Saf Şiir” (Öz Şiir) eğilimi Ahmet Haşim'in “Şiir Hakkında Bazı Mülahazalar” adlı makalesiyle başlar. - Sanatın bir form sorunu olduğuna inanan bu şairler için önemli olan iyi ve güzel şiir yazmaktır.
İlgili 23 soru bulundu
Haşim'e göre sembolist şiir, anlaşılmak için değil duyulmak içindir.
Sembolizm ya da simgecilik, en genel anlamıyla farklı anlamlara gelen ya da farklı öğeleri simgeleyen çeşitli sembollerin kullanımıdır. Sembolizme sanatta, özellikle resim, müzik ve edebiyat alanlarında rastlanır.
Sembolizmin temel ilkesi en genel anlamıyla, farklı anlamlara gelen veya farklı şeyleri simgeleyen sembollerin eser içinde kullanılmasıdır. Sembolizmde gerçeklerden uzaklaşma ve hayale sığınma; bu hayaller vasıtasıyla da çirkin olan dünyayı güzelleştirme en belirgin özellik olarak dikkat çekmektedir.
Sembolizm; büyük oranda Realizm, Natüralizm ve Parnasizme tepki olarak doğmuştur. Sezgiye ve yaratıcı imgeleme büyük önem vermişlerdir. Felsefi planda beslendikleri adların başında Alman filozof Immanuel Kant gelmektedir.
Sembolizmin ilkelerini ve kuramını Stephen Mallarme hazırlamış, bildirgeyi ise Jean Moreas ortaya çıkarmıştır. Sembolizmin öncüsü ise bu akımın ortaya çıkmasından çok önce ürünler hazırlayan Charles Boudelaire'dir.
Edebiyatta klasisizm
17. yüzyıl'ın II. döneminde Fransa'da ortaya çıkmıştır. Konusu eski Yunan ve Roma mitolojisinden alınmıştır. Mükemmeliyetçidir ve ana dil esas alınmıştır. "Sanat, sanat içindir." anlayışı benimsenmiştir.
Sembolizm (simgecilik), gerçekçiliğe tepki olarak 1885 yılına doğru Fransa'da ortaya çıkan bir şiir, edebiyat ve sanat akımıdır.
Bu yankılardan dolayı etkilenen şairler sembolizmin özelliklerini eserlerine yansıtmaya başlamışlardır. Akımın ilk uygulayıcısı ise Cenap Şehabettin olmuştur. Akımdan etkilenen diğer şairler ise; Cahit Sıtkı Tarancı, Ahmet Haşim ve Ahmet Hamdi Tanpınar gibi isimlerdir.
Parnasizm, Fransa'da 1860 yılında Çağdaş Parnas (Le Parnasse contemporain) şiir dergisi etrafında toplanan sanatçılarca ortaya çıkarılmış bir edebî akımdır. Gerçekçiliğin şiire yansımasıdır. Sanat için sanat görüşü benimsenmiştir. Şâir kuyumcu titizliğiyle çalışır.
Realizmde biçim güzelliğine önem verilir, dilde ve anlatımda süsten, özentiden kaçınılır. Realizmde roman ve hikâye ön plana çıkmıştır. Stendhal, Balzac, Ernest Hemingway bu akımın öne çıkan temsilcilerdendir.
- Realizm ve natüralizm baskın akımlar olarak göze çarpar. - Birinci dönemde kullanılan Divan edebiyatı, nazım biçimleri bırakılmaya başlanmıştır. - Şiirin konusu genişletilmiş, sanatçılar; güzel olan her şey şiirin konusu olabilir, anlayışını savunmuşlardır. - Roman ve öykü tekniği gelişir.
Bu anlayışın ilk uygulayıcısı Cenap Şahabettin'dir. Ancak bu akımın en başarılı örneklerini veren şairimiz Ahmet Haşim'dir. Kimi yönleriyle Cahit Sıtkı Tarancı, Ahmet Hamdi Tanpınar gibi şairler de bu akımın izlerini taşırlar.
Modernist sanat akımlarından olan, şiiri açıklayıcı işlevinden ve materyalist tavrından kurtarmayı amaçlayan sembolizm akımı, 19. yüzyılın sonlarında Fransa'da ortaya çıkar ve 20. yüzyıl edebiyatını büyük ölçüde etkiler.
Şiir Sanatı
Musiki, her şeyden önce musiki; Onun için tekli mısradan şaşma. Kıvrak olur, erir havada sanki; Ağır aksak söyleyişe yanaşma. Tekli dize dışında sembolist şiirin yeni tasarım arayışları arasında özgür dize (vers libre), uyaksız şiir ve düzyazı şiir (poème en prose) sayılabilir.
Servet-i Fünun edebiyatının önemli isimlerinden olan ve şiiri "sözcüklerle yapılmış bir resim" olarak tanımlayan Cenap Şehabettin, vefatının 85. yılında anılıyor. Türk Edebiyatında sembolizm akımının öncüsü olarak kabul edilen şair ve yazar Cenap Şahabettin, vefatının 85. yılında anılıyor.
Sembolizm akımı Batı şiirinde etkisi gösteren bir akım olarak bilinmektedir. Şiirin dışında aynı zamanda roman ve tiyatro alanında da oldukça etkisini gösteren bir akımdır. Sembolizm natüralizme, parnasizme ve pozitivizme tepki olarak ortaya çıktı.
Çünkü Dostoyevski, varoluşçu temaları edebiyat alanında ustaca işleyen ender düşünürden biridir. Bu sorunu edebiyat alanında çok etkili bir şekilde işleyen Dostoyevski, aynı zamanda 20. yüzyılda “İnsan Felsefesi” olarak adlandırılan Varoluşçu akımın temsilcileri üzerinde de ciddi izler bırakmıştır.
Sembolist şiirde anlam kapalılığı vardır. Sembolistler görünenin değil, görünenin arkasındaki gizli ruhun, anlamın peşindedir. Şiirde ahenk, musiki önemsenmiştir. Şiir anlaşılmak için değil, duyulmak hissedilmek içindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri