Bulanık görme, görme keskinliğinin kaybolması ve ince ayrıntıları normal insanlara oranla net olarak görememe olarak tanımlanır. Bulanık görme göz hastalıklarıyla ilişkili olabileceği gibi migren, karbonmonoksit zehirlenmesi, zona hastalığı, menenjit ve ensefalit gibi farklı hastalıklardan kaynaklı da oluşabilir.
Göz hastalıkları, gözde kırma kusurları ve gözlük ihtiyacı, yaşla ilgili görme bozuklukları, katarakt, kuru göz, göz migreni, kontakt lens problemleri, glokom, diyabetik retinopati, gözde damar tıkanıklıkları, göz travması, görme bozukluklarına neden olan ilaçlar gibi birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Bulanık görme, göz seğirmesi, baş ağrıları, göz sulanması veya göz kuruluğu sorunlarınızı nedeni stres olabilir. Diğer stresin tetiklediği görme sorunları arasında halsizlik, göz yorgunluğu, ışığa duyarlılık, gözde uçuşan noktalar ve göz spazmları bulunur.
Şeker hastalığı, gözde diyabetik retinopati ve katarakt gibi problemlere yol açarak, görme keskinliğinde azalmaya neden olabilir. Dolayısıyla, bulanık görme şeker hastalığının bir belirtisi olarak değerlendirilebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Şeker hastalığı uzun dönemde gözde ciddi hasarlara yol açan ve vaktinde tedavi edilmezse körlükle sonuçlanan bir hastalıktır. Şeker hastalığı gözü üç şekilde etkiler. En sık olanı sarı noktadaki damarların duvar yapısının bozulması ile oluşan sızıntılar ve sarı nokta ödemidir. Su toplanmasına bağlı olarak görme azalır.
Susuzluk hissi, ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, görme bulanıklığı, yara iyileştirmesinde gecikme, ciltte kuruma ve kaşıntı, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı kan şekerinin yükseldiğinin (hipergliseminin) belirtileridir. Kan şekeri yükselmesinin birçok nedeni olabilir.
Göz tansiyonu nasıl anlaşılır? Başlangıçta göz tansiyonu belirti vermez ancak rutin muayenede göz tansiyonu olup olmadığı anlaşılır. İlerleyen durumlarda göz ağrısı, göz kızarıklığı, ani görme sorunları, renkli halkalar görmek, bazı durumlarda mide bulantısı ve istifra ile de belirti verebilir.
Bu rahatsızlıkların bir kısmı doğuştan bir kısmı ise çevresel faktörler sonucunda meydana gelebilmektedir. Doğuştan görülmekte olan göz rahatsızlıklarının kendiliğinden geçmesi mümkün değildir fakat çevresel faktörlerin neden olduğu rahatsızlıkların kendiliğinden geçebildiği bilinmektedir.
Göz damarlarında gelişen damar sertliği ya da göz damarlarında oluşan pıhtılar geçici görme bozuklukları yapabilir. Ayrıca kalpte oluşan ritim bozuklukları da kalp içinde pıhtı oluşumunu tetikleyerek göz damarlarına pıhtı atılmasına sebep olabilir.
Gözde sisli puslu görme ve baş ağrısı gibi problemlerin aniden ortaya çıkması halinde hiç vakit kaybetmeden bir doktora görünmek gerekmektedir. Ani bulanık görme belirtisinin yanı sıra, aşağıda yer alan belirtiler de kendisini gösteriyorsa, en yakın zamanda bir doktor kontrolünden geçmelisiniz: Yoğun baş ağrısı
A vitamini içeren havuç, ıspanak, tatlı patates, marul, pırasa ve maydanoz gibi bitkisel gıdalar ile ton balığı, somon balığı, keçi sütü, inek sütü, yumurta ile ciğer gibi hayvansal gıdalar görme keskinliğini koruyor. Bu besinleri de düzenli olarak yemeniz göz sağlığınız için önemli.
Siyah çay, salatalık gibi ürünler ile gözlere kompres yapılarak gözleri dinlendirmek mümkündür. Soğuk suya batırılmış ıslak havlu ya da bez ile de gözler dinlendirilebilir. Papatya çayı içmek ise vücudu sakinleştirdiği gibi gözlerin de dinlenmesine yardımcı olacaktır.
Beyindeki Hangi Hastalık Göze Vurur? Beyin oluşan birçok reaksiyon göze vurarak yan etkiler ortaya çıkarabilir. Beyin tümörleri, migren, Parkinson, inme, hipofiz bezi sorunları, Multiple Skleroz (MS) gibi hastalıklar görmeye etki edebilir.
Beyin damar tıkanıklıklarında görme kaybı nasıl oluşur? Görme korteksi oksipital lob içerisindedir. Bu bölge beynin arkasında yer alır. Burayı kanlandıran arka serebral arter isimli damarın tıkanıklığı ile oluşan enfarktlarda ani gelişen görme alanı kayıpları oluşur.
Sağlıklı insanlar yılda bir kez göz taramasından geçmeli, göz sağlığına ilişkin herhangi bir şikayeti bulunanlar Göz Sağlığı ve Hastalıkları bölümüne muayene olmalıdır.
Belirtiler: Ani başlayan ışık çakmaları sonrası gözünüzün önünde uçuşan siyah lekeler ve gözünüze perde inmesi şeklinde ortaya çıkar. başlangıçta dekolmanın yerine göre görme alanınızda bir alanı göremediğinizi fark edersiniz. Böyle bir durumda vakit kaybatmeden göz doktoruna ulaşmalısınız.
Ani görme kayıpları en sık göz damarlarında tıkanma, göz içi kanamalar ve göz siniri bozukluklarına bağlı olarak gelişir. Yavaş yavaş gelişen görme kayıpları ise en sık katarakt, göz kusurları, şeker hastalığı, yaşa bağlı sarı nokta hastalığı gibi durumlara bağlıdır.
Halk arasında "Göz Tansiyonu" ya da "Karasu Hastalığı" olarak bilinen glokom, göz içi basıncının sıklıkla yükselmesi nedeniyle görme sinirinin zarar görmesidir. Buna bağlı olarak kişinin görme alanında yavaş yavaş daralmalar meydana gelir.
Göz tansiyonu körlüğe yol açabilir
Normal bir gözde göz sıvısı sürekli üretilir ve sonrasında dengeli bir şekilde boşaltılır. Bu sayede göz içi basıncı olması gereken seviyede kalır. Göz içi basıncı artarsa göz sinirleri ve damarları üzerinde baskı da artar. Göz siniri zamanla zayıflar ve körlüğe yol açar.
En sık bulgu kırmızı gözdür. Gözde yoğun kızarıklık , batma hissi, ışık hassasiyeti, kapakta şişlik bulunur. Bakteriyel konjonktivitlerde sarı yeşil mukoz akıntı, kirpiklerde yapışıklık tipiktir. Viral konjonktivitlerde kapak şişliği seröz renksiz sulanma, ışık hassasiyeti daha belirgindir.
Diyabet Hastaları Evde Kan Şekeri Ölçme
Ölçümler için Glukometre adı verilen cihaz kullanılır. Doktorunuzun isteğine göre yemeklerden hemen önce ya da 2 saat sonra parmaktan alınan kan örneği ile kan şekeri ölçümünü evde yapmanız gerekir.
Ani kan şekeri yükselmesi, sürekli bir şeyler yeme ihtiyacını da doğurmaktadır. Kişi sürekli olarak bir şeyler yeme ihtiyacı hisseder ve fazla yemek yeme sonucunda aşırı kilo alımı gerçekleşebilir. Yorgunluk, halsizlik ve uyku hali ani şeker yükselmesinin diğer belirtileri arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri