5) En önemlisi de kedinizin üzerine bulaşık deterjanı, sinek ilacı veya çamaşır suyu gibi kimyasal ürünler döküldüğünde kedinizin yıkanması gerekir.
Evde kedi için özel şampuan bulunmaması durumunda, normal şampuanın kullanılmaması gerekir. Normal şampuanlar, kedinin derisini kurutabilir. Bu yüzden kedi şampuanın bulunmadığı durumlarda yalnızca ılık su ile yıkamak daha doğru olacaktır.
Parfüm veya boya içermeyen hipoalerjenik bir deterjan kullanın. Özel evcil hayvan deterjanları satın alabilir ve kullanabilirsiniz. Parfüm ve boya içeren sert deterjanlar cilt tahrişlerine ve hayvanlarda sorunlara neden olabilir.
Bu yıkama kedideki mantarı ya da egzamayı yok etmez elbette, fakat bu gibi durumlarda veteriner hekimler dermatolojik şampuanlar yardımıyla kedilerin yıkanmasını önerir. Sabun ya da normal şampuan kullanılması asla tavsiye edilmez. Kedinize herhangi bir zararlı ya da zehirli madde bulaştıysa, yıkamanız gerekir.
Kedinizi yıkamak için veterinerden bir kedi şampuanı alabilir veya sadece su kullanabilirsiniz. Soğuk veya sıcak olamayan ılık bir suyla yıkamayı tercih etmelisiniz. Aynı zamanda kedileri akan suyun altına sokmak yerine bir leğende veya küvette duran suyla yıkamanız daha sağlıklı olacaktır.
İlgili 45 soru bulundu
Kedilerin hassas ciltleri olduğu için insanlar için kullanılan şampuanlar kullanılmamalıdır. Kediler için özel olarak üretilen hayvan şampuanları, Dalin gibi bebek şampuanları veya kediler için üretilen özel bitkisel şampuanlar tercih edilmelidir. Ayrıca, veterinerinizin önerdiği bir şampuan da tercih edebilirsiniz.
Kediler steril bir dile sahip olan canlılardır ve kendilerini yalayarak temizlediklerini sık sık görebilirsiniz. Bu nedenle kedinizin tüylerine yapışkan ya da zararlı maddeler bulaşmadığı sürece kedinizi asla yıkamanız tavsiye edilmemektedir.
Kedi Hacı Şakir Sabunla Yıkanır mı? Kedinin cilt ve tüy sağlığı için evde kullanmış olduğunuz sabun veya şampuan yerine, eve kedi şampuanı aldıktan sonra kedinizi yıkamanız gerekir.
Sirke ile Kedi Piresi Temizliği Yapmak
Pire temizliğinde en doğal ve en etkili metot sirkedir. Kedide bulunan pireleri temizlemek adına ilk önce ”sprey şişesine” sahip olunması gerekir. Sprey şişesine sirke doldurulduktan hemen sonra kedinin bütün vücuduna dikkatli bir şekilde kedi tedirgin olmadan sıkılması gerekir.
Öncelikle kedinizin boynundan başlayarak kuyruğuna doğru tüylerinin çıkış yönünde yıkanması gerekir. Bu aşamada evcil hayvanın gözlerine, burnuna, ağzına ve kulaklarına şampuanın kaçmamasına dikkat edilmelidir. Sonrasında ise şampuan tam anlamıyla durulanmalıdır.
Pireden kurtulmanın en etkili yolu veteriner kontrolünde etkili pire damlası kullanmaktır. Pire tasması da pireleri uzak tutar. Pire tarağı ile kedi dostumuzu taramak da pirelerden kurtulmaya yardımcı olur. Elma sirkesini pamukla tüylere uygulamak da doğal yöntemlerden biridir.
Bu şampuanlar gözlerini ve kulaklarını tahriş etmeyecek şekilde formüle edilmiştir; ancak yine de, bu bölgeleri korumaya çalışın. Duruladıktan sonra kedinizi kurulamak için yumuşak, sıcak bir havlu bulundurmalısınız. Kediniz sesten korkmuyorsa, onu saç kurutma makinesi ile kurutabilirsiniz.
Kediler için geceleri ışık yakmak gerekmez. Zifiri karanlık olmadığı sürece kendi iç güdülerini de kullanarak kediler karanlıkta yollarını bulabilirler.
Yenidoğan ıslak mendili olmadığı sürece sürmeyin kedinizin cildine. Bunların içindeki parfümler zarar verebiliyor kedilere. Yenidoğan ıslak mendilleri sadece saf su içerdiğinden daha zararsız. Onun dışında yara olmuşsa asla hiçbir şey sürmeyin.
Kedin için doğru şampuanı seç.
Normal şampuan kullanmak hem kedini derisini kurutur hem de zehirlidir. Köpek şampuanı da kullanmamalısın. Kedine zarar verecek bir ürün kullanmaktansa kedini sadece su ile yıkaman daha iyi olacaktır.
Eşit miktarda elma sirkesi ve suyu bir sprey şişesinde karıştırabilir, elde ettiğiniz bu karışımı kedinizin tüylerine püskürtebilirsiniz.
Bunun yanı sıra farklı amaçlar için kullanılabilen sirke kokusu da kedilerin pek hoşlanmadığı kokular arasında yer alır.
Eğer kedinizi hiç dışarı çıkarmıyorsanız, risk biraz daha düşüktür ancak imkânsız değildir. Eğer eviniz zemin kat ya da pirelerin ulaşabileceği yükseklikteki giriş katta ise kedide pire tehdidinden bahsetmek mümkün. Ancak unutmayın ki pireler kısa süre de olsa ayakkabıların ya da giysilerin üzerinde de barınabilir.
Eğer çok küçük bir noktanın temizlenmesi de gerekiyorsa ıslak bez kullanımı ile temizleme yapabilirsiniz. Ancak bu özel bezleri de alanında uzman veterineriniz sizlere önerecektir. Kendi kullandığınız bez veya ıslak mendilleri kedinize sürmeniz oldukça zararlıdır. Hem kedinize hem de tüy yapılarına zarar verebilir.
Kedi şampuanları da aynı şekilde kedilerin cilt yapısına uygun şekilde formüle edilir. Kedilerin cildinin pH değeri 6.5 - 7.5 pH aralığında değişmektedir. Bu nedenle de pH seviyesine uygun bir şampuan ile yıkanmaları gerekir.
Kediler genellikle hasta olduklarında kendilerine bakamazlar ve eskisi kadar temizleyemezler. Bu nedenle tüylerinde karışıklık ve koku meydana gelebilir. Ancak kokunun farklı bir nedeni de bulunabilmektedir. Cilt enfeksiyonları kedilerde kötü kokunun nedenleri arasında yer alır.
Bilindiği üzere kediler meraklı hayvanlardır. Kapalı kapıları onların ilgisini çeker ve içeride neler olduğunu merak ederler, görmek isterler. Banyodaki kokular sahiplerinin kokusunun daha yoğun olduğu yerler olduğundan kendilerini rahat hissetmelerini sağlar.
Genç kediler yani 8 ay ile 2 yaş arası, bir yere kadar ikişer ikişer artar. 8 aylık bir kedi 11, 10 aylık bir kedi 13 ve 1 yaşındaki bir kedi 15 yaşındadır. Fakat 1,5 yaşı ve sonrasında dörder eklenerek hesaplanır. 1,5 yaşında 20, 2 yaşında 24, 3 yaşında 28, 4 yaşında 32 diye devam eder.
Yavru kediler annelerinden ayrıldıklarında onu unuturlar. Hatta anneleri de yavruları unutur. Yıllar sonra anne kedi büyümüş olan yavrusuyla bir araya geldiğinde birbirleri için sadece diğer kedi olmaktan öteye geçmezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri