Resûlullah Efendimiz (asm), meyveyi "meyve" olarak değil, vücûdun hararetini dengelemek için, yemek esnasında veya yemek sonrasında yemişlerdir. Kalorisi yüksek, hararet veren bir yemek yediklerinde, mümkün olduğu ölçüde, yemeğin üstüne, hararet düşürücü bir meyve yemeyi uygun görmüşlerdir.
Hz. Peygamber döneminde birçok meyve çeşidi biliniyordu. Hurma, kavun, karpuz, ayva, üzüm, yabani yemiş gibi meyveler yenilmekteydi. Nar, şeftali, dut, incir gibi meyvelerinde yenildiğine dair rivayetler vardır.
Peygamber Efendimiz (A.S.M.) ve Sahabeleri günde 2 öğün yemek yerdi. Efendimizin (A.S.M.) öğlen yemek yediğine dair hiçbir bilgi bulunmamaktadır. Günün öğünleri ise sabah ve akşam yemeğidir.
Biraz ara verilmesini tavsiye ederken çorba ve yemekleri sıralıyor. Ve yazara göre meyve ya da çay ise yemekten en az iki saat sonra tüketilebiliyor.
Peygamberimiz'in en çok koyunun kürek ve ön kollarının etini sevdiği rivayet edilir. Bir hadîs-i şerifte: “– En iyi et, koyunun sırt etidir.” buyurmuşlardır. Hayvanların sağ taraf etleri, sol taraf etlerinden daha üstün ve hafiftir.
İlgili 34 soru bulundu
Ekmek çoğu zaman arpadan yapılmaktaydı. Öyle ki Hz. Peygamber'in genellikle, besin değeri daha yüksek olan buğday ekmeğinden çok, besin değeri düşük olan arpa ekmeği yediği ifade edilmiştir.
(Bugün biliyoruz ki, yemekten sonra yatmak karaciğer yağlanmasına ve şeker artışına sebep oluyor) Tatlı yemezdi. Onun yerine sütün içine arpa koyarak tüketirdi. (Bugün neredeyse tüm diyetisyenlerin önerdiği de bu değil mi?) Çok sıcak ya da soğuk yemek yemezdi.
Dr. Mehmet Demirci, geç saatlerde yenen meyvedeki fruktozun kana daha kolay geçtiğini ve yağ oluşumuna sebep olarak kilo oluşumuna neden olduğunu söyledi. Meyvelerin tüketiminin porsiyonlar halinde ve yemeklerden belli saat sonra olması gerektiğini belirten Prof. Dr.
Saat 6 veya 7 yeme içmenin kesilmesi açısından uygun vakit olabilir. Eğer geç vakit yatmadan önce meyve tüketilirse meyvedeki şekerin yağa dönüşmesi çok daha kolay olduğu için şişmanlamaya, obeziteye zemin hazırlar" dedi. Meyveyi uygun saatlerde 3 veya 5 porsiyon yemek gerektiğini söyleyen Prof. Dr.
Cevizi peynirle (Şifadır)Üzümü ekmekle yerdi.
Hadiste görüldüğü üzere Resûl-i Ekrem Efendimiz (asm), diğer Araplar, hatta o günkü dünyada yaşayan insanlar gibi katı yemekleri çoğu zaman bir çatal şeklinde kullandığı baş parmağı, şehâdet parmağı ve orta parmağıyla yerdi. Gerektiğinde diğer parmaklarını da kullanırdı.
Peygamberin en sevdiği yemek ise tarid idi ve et suyu içine karıştırılmış ekmek kırıntıları ile kuzu eti ve sebzelerden yapılıyordu.
Az yeme ve az içmenin sevabı tıpkı düşmanlarla cihat etme sevabı gibidir. Allah katında bundan daha makbul bir sevap yoktur.” “Midesini yemekle dolduranın gök melekûtuna (sırlar âlemine) yükselmesine izin verilmez.” “Allah katında en sevimlileriniz; çok düşünen ve az yemek yiyenlerdir.
KARPUZ: Karpuz da Efendimiz'in en sevdiği meyvelerdendir. Hazret-i Âişe -radıyallâhu anha- Peygamberimizin karpuzla yaş hurmayı birlikte yiyip şöyle buyurduğunu nakleder: “Hurmanın harâretini karpuzun soğukluğuyla, karpuzun soğukluğunu da hurmanın hararetiyle kırıp gideriyoruz.”
Muhammed, Uhud seferinde, ordunun önüne yavrularını emziren bir kedi çıkınca, kedinin başına ezilmemesi için bir nöbetçi dikip koca bir orduyu o kedinin etrafından dolaştırmış. Ve seferden döndüğünde o nöbetçiden kediyi istemiş ve sahiplenerek adını Müezza koymuş. Siyah beyaz bir Habeş kedisiymiş Müezza.
Resûlullah Efendimiz (asm), meyveyi "meyve" olarak değil, vücûdun hararetini dengelemek için, yemek esnasında veya yemek sonrasında yemişlerdir. Kalorisi yüksek, hararet veren bir yemek yediklerinde, mümkün olduğu ölçüde, yemeğin üstüne, hararet düşürücü bir meyve yemeyi uygun görmüşlerdir.
Gece uzunsa, bol yeşillik ve çiğ sebzeler iyi alternatif olabilir. Su oranı yüksek ve kalorisi düşük, kereviz sapı, marul, salatalık ve havuç dilimleri kurtarıcınız olabilir. İnce bir dilim ekmeğinizi veya çiğ sebzelerinizi yağsız krem peynir veya süzme yoğurt ile yaptığınız sosunuzla deneyebilirsiniz.
Doktorlar tarafından önerilen porsiyonlar aşılmadan gece meyve tüketilebilir. Örneğin yatmadan önce bir elma ya da muz yemek kilo aldırmayacaktır. Fakat büyük bit meyve tabağının tüketilmesi doğal olarak kilo aldırabilir.
Sindirimi kolaylaştırmak ve açlığın bastırmak için 15:00 öğününde; kuru meyveler, meyveli yoğurt, kefir ve muz tercih edebilirsin. Akşam yemeği için 18 – 20 saat aralığı idealdir.
Uyumadan önce yenilebilecek meyvelerin başında muz geliyor. Çünkü muz, magnezyum ve potasyum içerir. Bu içeriğinden dolayı da kasları rahatlatır ve uyurken daha rahat bir bedenle uyumuş oluruz. Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar.
Elma kabuğunda bulunan pektin isimdeki bileşeni hazmetmek zordur, özellikle akşam saatlerinde çok daha zordur. Mide asitini artırır ve bu da rahatsızlığa yol açar. Halbuki sabah yenen elma yine kabuğundaki pektin sayesinde bağırsakları çalıştırır ve kanser riskini azaltır.
Yüksek kalorili olmaları ile bilinen muz, ananas, avokado ve mango gibi tropikal meyveler hızlı kilo aldırır. Kuru olarak tüketilme özelliğine sahip üzüm, incir ve kayısı gibi meyveler yüksek kaloriye sahiptir.
Peygamberimiz sahabenin Kızıldeniz'den getirdiği kurutulmuş amber balığı etini de yemişti. Ayrıca onun “irt" adı verilen, belli bir süre sirkede bekletilerek pişirilen ve yolculuk için hazırlanan et yemeğini yediği de rivayet edilmektedir.
EN SEVDİĞİ RENK
"Beyaz renk elbiseler giyiniz; çünkü elbiselerinizin hayırlısı beyaz olanlardır. Ölülerinizi de beyaz kefene sarınız. "
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri