Bulaşık Tableti ile Halı Yıkamak Doğru mu? Bulaşık tabletleri, bulaşık makinelerinde kullanılmak için tasarlanmıştır. Halıların temizlenmesi için ise özel olarak tasarlanmış temizlik ürünleri kullanılmalıdır. Bu nedenle bulaşık tableti ile halı yıkamak doğru bir yaklaşım değildir.
Bir kap içerisine bir miktar bulaşık deterjanı ekleyerek karıştırabilir ve bu karışımı bez yardımıyla ürün üzerine uygulayabilirsiniz. Bulaşık makinesi parlatıcısı da leke çıkarma noktasında oldukça başarılıdır. Nemli bir bez üzerine bulaşık makinesi parlatıcısı dökerek lekeli bölgeyi ovalayabilirsiniz.
Temizlik esnasında kimyasal ve ağartıcı içermeyen, doğal bir halı şampuanı tercih edin. Kullanacağınız şampuanı her ihtimale karşı halınızın fazla görünmeyen, küçük bir noktasında deneyin. Halınızı şampuanın köpüğü ile temizlemeye ve fazla ıslatmamaya özen gösterin. Halınızı tel ya da sert naylon fırçalarla ovalamayın.
Büyük bir kasede bir tatlı kaşığı karbonat, bir tatlı kaşığı toz deterjan veya çeyrek kap yumuşatıcı, çeyrek kap sirke ve yarım bardak suyu karıştırın. Karışım kendi kendine köpürecektir. Karışımı püskürtmeli bir şişeye dökün. Özellikle lekeli bölgelere uygulayın ve mümkünse birkaç saat bekletin.
İlgili 21 soru bulundu
Öncelikle bir kovanın içerisine haşlanmış 5-6 adet patatesi kaynatın. Sonra patatesin suyuna bir fincan kadar beyaz sirke ekleyin. Ardından temiz bir havlu, tül veya mikrofiber bez yardımıyla halıları silme işlemine başlayın. Sonuç olarak halılar doğal yöntem ile temizlenmiş olacak.
Deterjan Seçimine Dikkat Edin
Halının tüylerine, boyasına ve dokusuna zarar vermemek için mutlaka saf sabun ya da Arap sabunu tercih etmekte fayda vardır.
Halı temizlemek için arap sabunu eskilerden beri en etkili yöntemdir. Arap sabununu ılık bir su içinde kolayca eritebilirsiniz. Sonrasında halıya uygun bir bez veya lifi sabunlu suyun içine batırın ve sıkın. Yarı ıslak şekilde halınızı silin ve her ilerlediğiniz alan için bu işlemi tekrarlayın.
Ancak az miktarda sirke veya karbonat ile toz deterjan eklenen ılık suyla beyaz renkli halıların temizlenmesi mümkündür. Bununla birlikte beyaz renkli halılar temizlenirken toz çamaşır deterjanı yerine Arap sabunu da kullanılabilir.
Halı temizliği için üretilmiş özel halı şampuanları, halı yumuşatıcıları, sabunlar kullanılmaktadır. Halıları yıkama da yardımcı olan teknik ürünler elde yıkanacak ise fırça, kova, halı şampuanı ve temizlik maddesidir. Diğer teknik ürün ise halı yıkama makinasıdır.
Koltuk temizliği yaparken bulaşık tabletini gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Öncelikle bir kova içerisinde sıcak su doldurun ve bulaşık makinesi tabletini kabın içerisine atın. Tablet bir süre sonra sıcak suyun içerisinde erimeye başlayacaktır. Buna ek olarak çok az sirke de ekleyebilirsiniz.
İlk olarak kovanızın içine sıcak su doldurun ve bir adet bulaşık tabletini içine atın ardından erimesini bekleyin. Dilerseniz içine çok az miktarda sirke de ekleyebilirsiniz. Suyu fazla emmeyen bezlerle koltuklarınızın her yerini silin.
Çeyrek kaşık bulaşık deterjanı ile ılık suyu karıştırarak halı silinmelidir. Bulaşık makinesi için olan deterjanı kullanmamak gerekir.
Bulaşık deterjanı ve sirke! Bir püskürtücü şişenin içine 1 ölçek bulaşık deterjanı ve 4 ölçek sirke ekleyip, çalkalayın. Oluşan karışımı duşakabinin yüzeyine sıkın ve bir kaç saat bekleyin. Bir kaç saat sonra hala karışıma ihtiyaç duyan bir görüntü varsa işlemi tekrarlayıp, yine bekleyin ve ardından durulayın.
Bulaşık Deterjanı ile Cam Silme
“Cam silme suyuna ne eklenir?” sorusunun yanıtlarından biri olan bulaşık deterjanı, kolay cam silme uygulamalarından birini gerçekleştirmenizi sağlıyor. Kiri hızlı bir şekilde camlarınızı arındıracak bu karışımı hazırlamak ise oldukça kolay.
Bulaşık tableti ile mutfak dolabı silme de mümkündür. Bulaşık tabletini birkaç bardak sıcak su içinde sirke ekleyerek erittikten sonra sprey şişesine doldurarak, ılıdıktan sonra mutfak temizleme sıvısı olarak kullanabilirsiniz.
Halılarınızı ve temizliği meşakkatli gözüken stor perdenizi ise Asperox Sarı Güç ile kolaylıkla temizleyebilirsiniz.
Basit bir sirke solüsyonu ile daha önce arap sabunu ile sildiğiniz beyaz halınızı durulayabilirsiniz. 1 Litre suya, 1 su bardağı sirke ölçüsü ile, halınıza yetecek kadar bir karışım hazırlayın ve uygulayın. Kesinlikle çamaşır suyu, ağartıcı, aseton, kolonya, limon gibi asit içeren sert kimyasallar kullanmayın.
1 su bardağı boraksı 2 su bardağı mısır unu ile bir kapta karıştırın. Daha sonra bu karışımı halının üzerine eşit şekilde serpin. Vaktiniz varsa 3-4 saat, eğer vaktiniz yoksa 1-2 saat sonra halıyı süpürün. Bu karışım hem halının tüylerini kabartacak hem de parlamasına yardım edecektir.
Bir kaşık bulaşık deterjanı, bir kaşık sirke ve iki bardak ılık suyu karıştırın. Temiz bir süngeri karışıma batırın ve lekeye uygulayın. Leke gidene kadar sünger ile temizleyin. Kan lekesini önce bir havlu ile temizleyin.
Bunun için doğal bir yöntem kullanmak isterseniz karbonattan yardım alabilirsiniz. Karbonat, halılarınızı tozlardan arındırmanın yanı sıra bakterileri uzaklaştırmak ve kötü kokuları gidermek için de yararlanabileceğiniz bir çözüm.
Bu nedenle sert deterjan tercihleri halınıza zarar verebilir. Bu tarz halılar için de en iyi seçim arap sabunudur. Bunun dışındaki halılar içinde en iyi ve zararsız seçim arap sabunu olmakla birlikte Vanish Kosla Halı ve Powermax halı şampuanları da en çok tercih edilen deterjanlardır.
Dökülmüş sıvı veya elektrik süpürgesiyle çıkmayan özel lekeler için en etkili yöntem doğal sabun kullanmaktır. Mr Jeff olarak halı yıkaması için evimizde bulunan amonyak, leke çıkarıcı vb. gibi temizlik ürünlerin yerine sabun ve suyun kullanılmasını öneriyoruz.
Evde halı yıkarken sararmaması için doğru deterjan seçilmelidir. Sonrasında halı kirlerden arındırılması için temiz suyla iyice yıkanmalı, yine temiz suyla iyice durulanmalı ve sonrasında iyice sıkılmalıdır. Halı temizlenip içerisinde su ve deterjan kalıntıları kalmadığında herhangi bir sararma olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri