Parlatıcı kullanıldığında su lekeleri önlerken aynı zamanda bulaşıklar da parlaklık kazanır. Çatal, kaşık, tabak, bardak gibi mutfak araç gereçlerinizin bulaşık makinesinden parlak, lekesiz ve kuru bir halde çıkmasını sağlayan ürün bulaşık makinesi parlatıcılarıdır.
Bulaşık makinelerinde parlatıcı son durulama suyunda kullanılarak, bulaşıkların üzerindeki su damlalarını kaykanlaştırmasını sağlayarak , yüzeyden kayması sağlamaktadır. Parlatıcı içerik olarak limon asidinden üretilmektedir.
Suları sert olan bir bölgede yaşıyorsanız bulaşık makinenizde kireç kalıntıları ile karşılaşmış olabilirsiniz. Bu kalıntılar bardaklarınıza ve tabaklarınıza yapışarak puslu bir görünüme neden olabilirler. Neyse ki bardaklarınızdaki kireç kalıntıları temizlenebilir ve kolaylıkla önlenebilirler.
Makinenin su yumuşatma ünitesinin çok yüksek bir ayarda olması da bulaşıkların puslanmasına ve matlaşmasına sebebiyet verebilir. Özellikle hassas cam ürünler bulaşık makinesinde yıkanırken düşük sıcaklıktaki programlar tercih edilerek leke ve pus tutma sorunu önlenebilir.
Bulaşık makinesinden çıkan bardaklar üzerindeki beyaz bir kalıntı, bulaşıklar üzerinde sık sık gördüğünüz su lekeleri ve bulaşık makinenizin kapağı etrafında gri veya beyaz bir birikinti kireç tortusuna işaret eder. Bu belirtileri fark ettiğiniz an suyunuzun kireçli olduğunu anlarsınız.
İlgili 32 soru bulundu
Filtre, makinenin içindeki büyük parçacıkları tutar ve zamanla tıkanabilir. Daha sonra makine içindeki tüm yüzeyleri bir bulaşık deterjanı ve sıcak su karışımı ile temizleyin. Makine içinde biriken kireç ve mineral tortularını gidermek için beyaz sirke veya bir limon suyu/karbonat karışımı kullanabilirsiniz.
-Bulaşıklarınızın iyi yıkanması için mutlaka tuz ve parlatıcı kullanmalısınız. Bunun nedeni tuz ve parlatıcının suyun içinde bulunan kireç oranını düşürmesidir. -Eğer sularınız çok kireçliyse ve bardaklarınız da kireç sebebi ile lekeler oluşuyorsa bunu engellemek için makinenin parlatıcı haznesine sirke koyabilirsiniz.
Bir ölçek sirke ve bir ölçek su ile hazırlayacağınız karışıma matlaşan bardaklarınızı koyun ve bir müddet bekletin. Birkaç saat sonra sirkeli sudan çıkardığınız bardakları yumuşak bir bezle ovun. Su izlerinin nasıl bu kadar çabuk yok olduğuna şahit olacaksınız.
Bir sonraki çevrimde aşırı köpük oluşumunu önlemek için parlatıcının dökülmüş kısımlarını bir bezle silin. Parlatıcı miktarı 0 ile 6 arasında değişen seviyelerde ayarlanabilir. Fabrika ayarı 5'tir. Parlatıcı miktarını yalnızca iz bıraktığında (ayarı düşürün) veya bulaşıklarda su kaldığında (ayarı yükseltin) değiştirin.
Parlatıcı ayarı
Makinenizin kapağını açın ve deterjan koyduğunuz haznenin yanındaki parlatıcı haznesini önündeki tuşa basarak ya da sola doğru çevirerek açın. 1 ile 6 sayıları arasında olan parlatıcı seviyesini elinizle çevirerek 4'e getirin ve kapağı sağa doğru çevirerek kapayın.
Çünkü parlatıcı sadece suyun değil durulama suyu ile makine içerisinde dönen bazı yemek artıklarının da yüzeylere tutunmasını önler. Eğer parlatıcı yoksa bulaşıklar üzerinde beyaz artıklar da kalabilir. Tüm bunların yanında kireç oranının yüksek olduğu sular da bu tür lekelerin oluşmasına yol açabilir.
Bulaşık parlatıcı, sudaki kirecin bulaşıklar üzerinde bıraktığı lekelerin engellenmesini, bulaşıkların üzerinde tortu kalmamasını sağlar. En önemlisi de, parlatıcı, bulaşıklarınızı cam aşınmasına karşı korur.
Sirke, karbonat ya da limon tuzu ile birlikte kaynattığınız suyu leğene ekleyin. Su soğuyuncaya kadar temizlemek istediğiniz ürünleri bekletin. Son olarak kireçten arındırdığınız bardakları, tabakları yıkayın. İşte hepsi bu kadar!
Bulaşık makinesi deterjanı yerine sirke ve limon tuzu karışımı Sirke ve limon tuzu karışımı bulaşıklarınızı temizlemeye ve parlatmaya yetiyor. Bulaşıklarınızı sağlıklı bir şekilde yıkayabilmek ve iyi bir şekilde temizlemek istiyorsanız sirke ve limon tuzu karışımını kullanabilirsiniz.
Bulaşık makinesine tuz koymazsanız makineniz bu durumdan zarar görmez. Fakat makineye tuz eklediğinizde bulaşıklarınızın temizliği ve zarar görmemesi kapsamında verimli kullanım sürecini derhal hissedersiniz. Bu nedenle uzmanlar bulaşık makinesi tuzunun her durumda kullanılmasını tavsiye ederler.
Çünkü limonun asidik yapısı onu pH 2 değerine sahip doğal ve etkili bir temizlik maddesine dönüştürüyor. Böylelikle antibakteriyal bir özellik taşıyan limon sadece mikropları öldürmekle kalmıyor, ayrıca bulaşık makinesinin çeşitli bölgelerine saklanmış bakterileri de dezenfekte ediyor.
Hazır bulaşık makinesi parlatıcılarının yerinde yüksek oranda bulaşıkları tahriş edici madde bulunduğu söyleniyor. Bu nedenle bulaşık makinesi parlatıcısı yerine elma sirkesi kullanabilirsiniz. Sirke ve limon tuzu karışımı bulaşıklarınızı temizlemeye ve parlatmaya yetiyor.
Makinenin tuz haznesine konan bulaşık makinesi tuzunun ömrü suyun sertliğine bağlıdır. Bu nedenle haznenin belli periyotlarla kontrol edilmesi gerekir. Satın aldığınız bir paket bulaşık tuzu ortalama 2-3 ay gidecektir.
Tablet deterjanların içeresinde ; deterjan , tuz ve parlatıcı barınmaktadır. Eğer bulaşıklarınızda krozyon (Cam bulaşıkları üzerinde kireç lekesi oluşmasında) uğramasını engellemek için ilave olarak tuz kullanılması gerekmektedir.
Çizilen Bardaklar Nasıl Temizlenir? Çizilen bardaklar nasıl temizlenir sorusu doğal önerilerle yanıtlanıyor. Evde temizlikte de yemekte de kullanılabilen elma sirkesi, bir ölçek alınarak aynı ölçüde suya karıştırılıyor. Matlaşmış bulaşıklar sirkeli su içinde bekletilerek lekelerden arındırılıyor.
Genişçe bir leğen içerisine bir miktar karbonat dökerek su içerisinde erimesini sağlayın. Leğenin içerisine lekeli ve matlaşmış çay bardaklarınızı yerleştirin. Birkaç dakika bekledikten sonra bulaşık süngerinizin sert kısmıyla, çay bardaklarınızı tek tek yavaşça ovalayın.
Makinenizin tuz haznesine tuz eklediyseniz ve makine içerisine taştıysa temizleyin. Kısa bir yıkama programı seçtiğinizde ya da makinenin kapağını hemen açtığınızda su ve kireç lekeleri kalabilir. Ayrıca parlatıcınız bitmiş ya da parlatıcı ayarı düşük kalmış olabilir.
Tuz kullanımı gerekliliği
Tuz haznesi boş olduğunda ışık yanabilir. Üçü bir arada deterjan kullanıyorsanız tuz eklemenize gerek yoktur. Servis, ürün kurulumu için geldiğinde tuz kullanmanızı önermediyse, hazneye tuz eklemesi yapmanıza gerek yoktur. Tuz ışığının yanması da sorun olmayacaktır.
Parlatıcı kullanılmadığında ise su damlacıkları cam ve diğer materyallerden elde edilen ürünlerin üzerinde kalıyor. Sonrasında yüksek ısıda kurutma fonksiyonu devreye girince o damlacıklar bulaşıkların üzerine işliyor diyebiliriz.
Oysa karbonatın böyle bir işlevi yok. Karbonat kullandığınızda ortamdaki yağ ve kirleri yok edemezsiniz. Daha da kötüsü, bu yağ ve kirler diğer tabak ve bardaklara yapışarak kirliliğin taşınmasına neden oluyor. Kısaca, karbonat kullandığınızda, makinede yıkama yapmamış oluyorsunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri