Cimer üzerinden suç duyurusunda bulunulabilmesi mümkündür; CİMER'e üzerinden yapılacak online suç duyurusu neticesinde İletişim Merkezi çalışanları suç duyurunuzu ilgili Savcılığa yönlendirecektir.
e-devlet ile CİMER (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) üzerinden şikayet başvurusu yapılabilir. E-devlet üzerinden 'CİMER' araması yapılarak ilgili sayfaya yönlendirilmektedir.
Sorusunun en net cevabı şikayet dilekçesi veya bizzat ifade vermek suretiyle Cumhuriyet Başsavcılığı'na ya da Siber Suçlarla Mücadele Eden Şube Müdürlükleri şikayet edilebilir. Başvurunun mail yoluyla yapılması mümkün değildir.
3. E-devlet aracılığıyla: Soruşturma aşamasında savcılığa şikayet dilekçenizin durumunu e-devletten göremezsiniz. 4. Bilgi Alma Talebi: Eğer süreçle ilgili herhangi bir resmi belge veya bilgi almak istiyorsanız, savcılığa yazılı bir talepte bulunabilirsiniz.
Savcılığa suç duyurusunda bulunmak belli bir ücrete tabi değildir. Usule uygun bir şekilde hazırlanmış suç duyurusu savcılık makamına sunulduktan sonra soruşturma işlemi başlayacaktır.
İlgili 20 soru bulundu
Suç Duyurusu Nereye Yapılır? Suç duyurusu doğrudan savcılığa yapılabileceği gibi, il ve ilçe merkezlerinde polis karakoluna ve kırsalda jandarma karakoluna müracaat ile de gerçekleştirilebilir. Kolluk birimlerine yapılan suç duyuruları, derhal savcılığa iletilir.
İl ve ilçe merkezlerinde emniyet teşkilatının birimi olan karakollara, kırsal bölgede ise jandarmaya müracaat ile suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Karakola ya da jandarmaya giderek suç duyurusunda bulunabileceğiniz gibi doğrudan savcılığa müracaat ederek de suç duyurusunda bulunma imkanınız vardır.
İzmir'de savcılığa suç duyurusu yapıldıktan sonra, savcılık şikayet dilekçesini değerlendirir. Şikayet dilekçesi üzerine bir ön inceleme başlatılır ve gerektiğinde delil toplama işlemi gerçekleştirilir.
Vatandaş Portal Bilgi Sistemi (Vatandaş Portalı) sayesinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan tüm vatandaşlarımız; Adli yargı, idari yargı ve icra birimlerindeki tarafı oldukları dosyaları Vatandaş Portalına (https://vatandas.uyap.gov.tr) adresinden e-Devlet şifresi aracılığıyla giriş yaparak takip ...
Avukatlar kısa süre öncesinde soruşturma dosyalarını uyaptan görememekte ve dosyayı savcılığa giderek fiziken incelemekteydi. Ancak şu anda soruşturma dosyasını, uyap üzerinden UYAP savcılık dosyası inceleme talebi göndererek incelemek mümkündür.
Suç Duyurusu Nasıl Yapılır? Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartınızın (nüfus cüzdanınızın) yanınızda bulunması koşulu ile sözlü ya da yazılı olarak yukarıda açıklanan (karakol, jandarma, savcılık) makamlardan birine doğrudan ya da vekil aracılığıyla şikayette ya da ihbarda bulunabilirsiniz.
Savcılığa yaptığınız başvuru ve verdiğiniz deliller neticesinde soruşturma başlayacak ve kişi ya da kurum hakkında yargılama süreci başlayacaktır. Yargılama süreci biraz uzun sürebilir. Birazdan kastımız 9-10 ay, fakat mutlak suretle cevap alacaksınız.
Mesai saatleri dışında, hafta sonu ve resmi tatil günlerinde meydana gelen adli olaylar ile adli işlere bakmak üzere; her adliyede yeteri kadar Cumhuriyet savcısı ile sulh ceza, asliye ceza, ağır ceza ve icra ceza mahkemelerinden birer tanesi nöbetçi mahkeme olarak görev yapar.
Suç Duyurusunda Bulunmak Ücretli Midir
Yanlış bilinenin aksine suç duyurusunda bulunmak ücretsizdir, Emniyet, Jandarma ya da Savcılığa suç duyurusunda bulunulurken herhangi bir ücret ödenmez, suçun mağduru olan, zarar gören kişiler tarafından yapılan başvurudan herhangi bir masraf alınmaz.
Müştekinin şikayet dilekçesi veya beyanı üzerine savcılık iddianın suç teşkil ettiği kanaatine varırsa derhal soruşturma başlatır. Soruşturma işlemleri ile deliller toplanır; tanık dinlenir, keşif veya bilirkişi incelemesi yapılır, ilgili yerlere müzekkereler yazılarak iddianın doğruluğu araştırılır.
Şikayetten ne kadar sonra dava açılır? Suç şikayete tabi ise 6 aylık süre içerisinde şikayetçi olunmalıdır, aksi halde hak kaybı doğacaktır. Şikayete tabi değil ise 6 aylık süre geçirilmiş olsa da şikayetçi olunmasına engel yoktur.
Bu süre içinde şikayet yapılmazsa, re'sen soruşturma ve kovuşturma yapılamaz. Bu nedenle, şikayete bağlı suçlarla ilgili soruşturma başlatılabilmesi için suç duyurusu dilekçesi, yukarıda açıklandığı şekilde altı aylık süre içinde savcılığa sunulmalıdır.
Savcılığa şikayet dilekçesinde şikayetçi; ad soyad, T.C. kimlik numarası, adres ve telefon bilgilerini yazmalıdır. Şikayetçi, şüphelinin kimlik bilgilerini biliyorsa dilekçesine yazmalıdır. Ancak şikayetçi, şüphelinin ad ve soyadını dahi bilmiyorsa bu alana “kimliği tespit edilememiş şahıs” ibaresini eklemelidir.
Şikayet suçun işlendiği yerdeki adliyede bulunan müracaat savcılığına yapılır. Yetkili savcılık suçun işlendiği yer savcılığıdır. Mağdur veya suçtan zarar gören kişinin hazırladığı savcılığa şikayet dilekçesinin müracaat savcılığına verilmesiyle şikayet, bir hazırlık esas numarası alır.
•Suçun ne olduğu ve suç tarihi belirtilmelidir. Açıklamalar kısmında suça konu olan olay kısa ve öz bir şekilde anlatılmalıdır. Deliller başlığı altında şikâyeti kanıtlayan tüm deliller bildirilmeli; elde hazır bulunan belge, varsa tutanak gibi yazılı deliller şikâyet dilekçesine eklenmelidir.
Şikayet dilekçesinde kişi öncelikle ad, soyad, TC kimlik numarası, adres, telefon gibi şahsi bilgilerini; şikayet edeceği kişinin ad, soyad, adres vs. bilgilerine sahipse bu bilgileri de dilekçesine eklemelidir. Daha sonra suç olduğunu iddia ettiği somut olayı ayrıntılı ve açık bir şekilde açıklamalıdır.
İfadeden sonra kişi genellikle savcı tarafından tutuklama veya adli kontrol istemiyle sulh ceza hakimliğine sevkedilir. Burada sulh ceza hakimi şüphelinin yargılama süresince tutuklu veya serbest şekilde yargılanacağına karar verir. Bu sorgunun konusu tamamen kişinin tutuklanmasının gerekli olup olmadığı üzerinedir.
Kanunen suç duyurusu dilekçesi sözlü veya yazılı olarak yapılabilmektedir; ancak günümüzde genellikle şikâyet dilekçesi yazılı olarak yapılmaktadır.
Trafik kazasında şikayetten vazgeçmeden dönülebilir mi ? Şikayetten vazgeçme geri alınabilir mi? Taraflar anlaşacaklarına dair olan inancı nedeniyle mevcut şikayetlerinden de sonradan vazgeçmiş olabilirler. Hukuk sistemimizde bir kez şikayetten vazgeçildiğinde, tekrardan aynı suçtan şikayetçi olunamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri