Bulgaristan göçmenleri ; büyük çoğunluğu osmanlı devletinin iskan politikası gereği anadolu'dan iskan edilen yörük/türkmenlerin torunları olan türklerdir, ayrıca az miktarda pomak ve çingene de bulgaristan'dan ülkemize göç etmiştir.
Bu Türkler ağırlıklı olarak Oğuzların Avşar boyundan gelmektedirler. Menşeleri günümüz Niğde, Kırşehir, Maraş, Mersin, Adana, Antep, Halep, Malatya illeri ile Sivas'ın güney ilçelerinden iskan edilen Türkmenlerdir.
Roman horahanlarının yaşadığı bölgelerde kendilerine millette (Türk halkı) denen gruba verilen isimdir. Genellikle Bulgarlar onlara (Türk çingeneleri), Türkler ise (Millet çingenesi) ismini vermiştir. Romanların bazıları onları Roman olarak görürken diğerleri onları Türk olarak kabul eder.
Eurostat'ın bağlı olduğu Avrupa Komisyonu'nun verilerine göre Bulgaristan'daki Romanlar 750.000'dir ve nüfusun %10.33'ünü oluşturmaktadır. Bir STK, Bulgaristan'daki Romanların sayısının bu kadar yüksek olduğunu ve nüfuslarının yılda 35.000 kişi arttığını tahmin ediyor.
Muhacir, Osmanlı İmparatorluğu dönemi sonlarından itibaren Balkanlar'dan mecburi göç yaşayıp Anadolu'ya gelenlerin genel adıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Bulgaristan, 865 yılında Hristiyanlığın devlet dini olarak benimsenmesinden bu yana geleneksel olarak bir Hristiyan devlet olmuştur ve bu nedenle hakim din Doğu Ortodoksluğuna bağlı Bulgar Ortodoksluğu'dur.
Bu dönemde gerçekleşen göçün en önemli sebebi Bulgaristan'da kurulan Komünist rejimin baskılarıydı. Bulgaristan'daki Türk azınlık sosyalist bir yönetim altında yaşamak istemediğinden Bulgarlar yükselen milliyetçiliği durdurmak için baskı oluşturdu.
Buna göre Avrupa'da Roman nüfusun en yüksek olduğu ülke, Romanya'dır. Türkiye'de yaşayanların nüfusu ise 540 bin dolayındadır.
İstanbul'da suriçinde Balat'tan sonra Çingenelerin yoğun olarak yaşadıkları bölge Edirnekapı ile Topkapı arasında yer alan Sulukule bölgesidir.
Prenslik Dönemi ( 1878 - 1908 ): Türkler, yaklaşık bin yıldır Balkanlarda yaşamaktadır. XVI. yüzyılda Bulgaristan nüfusunun büyük bir kısmını Müslüman Türkler teşkil ediyordu. Bulgaristan Türkleri, genelde Osmanlı döneminde Anadolu'nun çeşitli yörelerinden Rumeli'ye gitmiş yörüklerden oluşmaktadır.
Bulgaristan'daki Türkler, Osmanlı Devleti döneminden itibaren Bulgaristan'a göç eden Türkler oluşturmaktadır. Bulgaristan'daki Türkler, Oğuzların ve Kumanların soyundan gelmektedirler.
Bulgarlar (Bulgarca: българи veya Bǎlgari), Bulgaristan nüfusunun çoğunluğunu oluşturan bir Güney Slav halkıdır. Etnik Bulgarlar, 6,5 milyonluk Bulgaristan nüfusunun %85'ini oluşturmaktadırlar.
Bulgaristan Türkleri, genelde Osmanlı döneminde Anadolu'nun çeşitli yörelerinden Rumeli'ye gitmiş Yörüklerden oluşmaktadır. Bu Yörük grupları arasında; Hayranbolu olarak da bilinen Vize, Naldöken, Tanrıdağı ve Karagözler önemli bir yer teşkil etmektedir (Toğrol, 1989: 12-15).
Bulgaristan göçmenleri ; büyük çoğunluğu osmanlı devletinin iskan politikası gereği anadolu'dan iskan edilen yörük/türkmenlerin torunları olan türklerdir, ayrıca az miktarda pomak ve çingene de bulgaristan'dan ülkemize göç etmiştir.
1950 yılında Bulgaristan'dan gelen göçmenlerin tümü serbest göçmen vizesi ile Türkiye'ye giriş yaptı. Bunlara normal şartlarda Türkiye'nin yardımda bulunmak gibi bir taahhüdü yoktu. Bu nedenle sınırın kapatıldığı 7 Ekim 1950 tarihine kadar yaklaşık 23 bin kadarı akrabalarının yanında barındırıldı.
Çingene adlandırmasını tercih eden akademisyenler Çingene'yi, dünyaya dağılmış bir halkın tüm üyelerine işaret eder biçimde kullanırlarken, Roman adlandırmasını kullananlar ise, daha çok Avrupa'da yaşayanları ve Romani diline sahip olanları işaret ederler.
Özkan'a göre (2000: 104), Türkiye'de İslam inancına sahip olan Çingeneler, itikadî açıdan kendi- lerini Bektaşi- Alevi ve Sünni olmak üzere iki gruba ayırmaktadır. Özellikle göçer durumda olanların pek çoğu Bektaşi - Alevi Müslüman, yerleşik du- rumda olanların büyük çoğunluğu ise Sünni Müslüman olarak bilinmekte- dir.
Çingeneler göçebe bir halktır. Fakat Yörük değildir. Göçebe sözü bir halk grubu için bir özelliktir. Buna karĢılık Yörüklük esasen bir hayat tarzını bildirmekle beraber etnik bir grup olduğunu da gösterir.
Resmi olmayan verilere göre, Türkiye'de yaklaşık 500.000 Türk Çingenesi yaşıyor. Resmi kaynaklar 35.000 kişinin Türkiye nüfusunun % 3.78'ini oluşturduğunu göstermektedir.
Çingene dilleri ya da Çingenece veya Romani–Domari dilleri, Avrasya'da yaşayan Çingeneler tarafından konuşulan ve Hint-Aryan dillerinin Central zone bölümünde sınıflandırılan diller öbeği.
Hayır, hiç gusül abdesti almam.
Balkan Türkleri Karamanoğlu Beyliği Yörük Türkleridir. Moğol baskısından dolayı Anadolu'ya göç etmişlerdir. içinde bulunan Ermenek ilçesine yerleştirmiştir.
Türkiye'nin farklı bölgelerine; Trakya'ya, Edirne'ye, Bursa'ya, İzmir'e, hatta Anadolu'nun iç kısımlarına Balkan ülkelerinden, Bulgaristan'dan gelip yerleşen göçmenlerle karşılaşırız. Ancak Balkan topraklarından Diyarbakır'a göç eden Bulgaristan göçmenlerinin Türkler olduğunu kaç kişi bilir?
Merhaba, Bulgaristan'da doğup, Türkiye'ye göç eden kişiler, vatandaşlık başvurusu yapabiliyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri