hukuk kurallarının derece ve kuvvetini belirtir. türkiye cumhuriyeti anayasası'nın 137. maddesine göre türk hukukunda kurallar kademelenmesi aşağıdan yukarıya doğru, yönetmelik, tüzük, kanun ve anayasa şeklindedir.
Sıralama şu şekildedir: Anayasa-Kanun-Kanun Hükmünde Kararname-Tüzük-Yönetmelik-Yönerge/Genelge ve diğer yazılı talimatlar.
Alt satırda, "Türk hukukunda normlar hiyerarşisi" başlığında şu sıralama yapılır: Anayasa; haklarla ilgili anlaşmalar; kanun ve KHK; diğer anlaşmalar; tüzük; yönetmelik ve genelge.
Anayasa hükümleri en üst düzey hukuk kuralları olup tüm devlet organları Anayasaya uygun olarak faaliyette bulunmak zorundadırlar. hükmündedir. Bunlar hakkında Anayasaya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesine başvurulamaz.
NORMLAR HİYERARŞİSİ, HER TÜRLÜ NORMUN HİYERARŞİK OLARAK SIRALANMASI VE BİRBİRİNE BAĞLI OLMASI ANLAMINA GELMEKTEDİR. BU HİYERARŞİK SIRALAMADA DAHA ALTTA YER ALAN BİR NORM, KENDİSİNDEN ÜSTTE BULUNAN NORMA AYKIRI HÜKÜMLER İÇEREMEZ. BİR NORM GEÇERLİLİĞİNİ BAŞKA BİR NORMDAN ALIR.
İlgili 15 soru bulundu
Hukuk kuralları toplum halinde yaşayan insanların birbirleriyle ve toplumla ilişkilerini düzenlemek üzere devletin yetkili organları tarafından konulan, uyulması zorunlu ve maddi müeyyideli kurallardır. Hukuk kuralları normatiftirler. Davranış normu niteliğini haizdirler.
Kanun tüzükten üstündür; çünkü, kanun Meclis, tüzük ise Bakanlar Kurulu tarafından konulmaktadır. Anayasa kanundan üstündür; çünkü, kanunu Meclisin adî çoğunluğu, Anayasayı ise kurucu iktidar koymuştur ve ancak tali kurucu iktidar, yani Meclisin üçte ikilik nitelikli çoğunluğu değiştirebilir.
Hukuk kuralları uygulanma nitelikleri bakımından dört grupta toplanmaktadır. Bunlar; emredici hukuk kuralları, tamamlayıcı hukuk kuralları, yorumlayıcı hukuk kuralları ve tanımlayıcı hukuk kurallarıdır.
Hukuk kurallarının unsurları (Konu-irade-emir/yaptırım).
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın sekizinci maddesine göre, yürütme yetkisi ve görevi, cumhurbaşkanı tarafından, anayasaya ve kanunlara uygun olarak kullanılır ve yerine getirilir.
Normlar hiyerarşisinden hareketle ortaya konan bir ilkedir. Aralarında hiyerarşi bulunan iki norm arasında bir çatışma olduğunda üstteki kanun uygulanır. Normlar hiyerarşisinde aynı düzeyde yer alan ve birbiriyle çatışan iki kuralın varlığı durumunda sonraki tarihte kabul edilmiş kural esas alınır.
1- Anayasa:
Üst basamakta yer alan normdan alır ve dolayısıyla ona uygun olmak zorundadır. Örneğin; kanun Anayasaya, yönetmelik kanuna aykırı olamaz.
ÖZETİ: Anayasa'nın 138. maddesinde de yer alan, "Normlar hiyerarşisi" ilkesi uyarınca, hukuk kuralları yukarıdan aşağıya doğru "Anayasa", "Kanun", "Kanun Hükmünde Kararname", "Tüzük", "Yönetmelik" ve "Diğer alt düzenleyici işlemler (Yönerge, Genelge vb.)" şeklinde sıralanmakta olup, alt kademe yer alan bir normun üst ...
Türkiye'de normlar hiyerarşi sırasına göre; Anayasa- Uluslararası Antlaşma- Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri– Yönetmelik- Yönerge- Tebliğ- Genelge- Diğer Düzenleyici Normlar şekildedir.
Hükümlerinin mahiyeti itibariyle herkese veya her olaya uygulanması mümkün olan kanunlara genel kanun denilmektedir. Buna mukabil belli kişilere veya belli olaylara uygulanan kanunlara ise özel kanun denmektedir.
Normlar Hiyerarşisi:
Hukuk kurallarının kendi aralarındaki üstünlük sıralamasını ifade eder. Buna göre, Anayasa hukuk kurallarının en üst derecesini taşımaktadır. Kanunlar ve Kanun Gücünde Kararnameler Anayasa aykırı olamaz, ayni şekilde Tüzükler kanunlara, Yönetmelikler de Tüzüklere aykırı olamaz.
Bilimsel bir disiplin olarak hukuk, kendi içinde temel olarak ikiye ayrılır. Genel olarak hukukun kişiler arası ilişkileri konu alan kısmına Özel Hukuk, kişiler ile devlet veya devleti oluşturan kurumlar arası ilişkileri düzenleyen kısmına ise Kamu Hukuku adı verilir.
Hukuk kuralları, tek tek somut durum, olay ve belirli kişiler için değil, benzer durum ve olayları ve de bu durumu olaylar içinde kapsayan, herkesi bağlayan kurallardır. Hukuk kurallarının temel nitelikleri şu şekilde sıralanabilir; Düzenleyici, yasaklayıcı ve izin verici kurallar.
Hukuk kurallarının kendi aralarındaki üstünlük sıralamasını ifade eder. Buna göre, Anayasa hukuk kurallarının en üst derecesini taşımaktadır. Kanunlar ve Kanun Gücünde Kararnameler Anayasa aykırı olamaz, ayni şekilde Tüzükler kanunlara, Yönetmelikler de Tüzüklere aykırı olamaz.
bulunmaktadır. Bunlar; “din kuralları”, “ahlak kuralları”, “görgü kuralları” ve “hukuk kuralları”dır.
Hukukun temeli, onu koyan iradedir. Hukuku koyan iradenin ne olduğu konusunda ise fikir birliği yoktur. John Austin, hukuku, «egemenin emri» olarak tanımlamıştır. Egemen ise, herkesin kendisine itaat ettiği fakat kendisinin kimseye itaat etmediği kişidir.
10 Nisan 1928 tarihinde yapılan değişiklikle Anayasa'nın 2 maddesinde yer alan “Türkiye Devleti'nin dini İslam'dır” hükmü çıkarılmıştır.
115. maddeden de açıkça anlaşıldığı gibi Tüzük çıkarma yetkisi sadece Bakanlar Kuruluna aittir. Cumhurbaşkanlığının Tüzük çıkarma yetkisi yoktur. Ayrıca, başbakanlık ve bakanlıkların da tüzük çıkarma yetkisi bulunmamaktadır.
Anayasa metni 7 Kasım 1982'de halkoylamasına sunuldu ve yüzde 91.37 kabul oyu ile yürürlüğe girdi. 177 madde ve 16 geçici madde olmak üzere toplam 193 madde ile 7 bölümden oluşan 1982 Anayasası, hem madde hem de maddelerin içeriği bakımından en uzun ve detaylı anayasa oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri