Yüksek mineral ve selülozdan dolayı besin emilimini hızlandırır, kabızlığı engeller ve bağırsak kanserini önlemeye yardımcıdır.
İçindeki sindirilebilir besin lifleri sayesinde bulgur, bağırsaklardaki hareketliliğin devamlılığını sağlıyor. Bu da sık sık kabızlık sorunu çekenler için en önemli destekçilerden biri oluyor.
Pilavlık bulgur vitamin değerleri ve lif bakımından zengin olmaktadır. Ama bulgur yemek şişkinlik ve gaza neden olmaktadır. Sindirim sisteminde gaz sıkıştığı için şişkinlik yaşanmaktadır.
Islatma ve kuruma sırasında gerçekleşen hafif mayalanma da sindirimine kısmen katkıda bulunur. Dolayısıyla bulgur pirincin aksine tam besleyici özellik gösterir, sindirimi, yavaş olduğundan uzun süre tok tutar, kan şekerinde ani yükselmelere neden olmaz.
Gluten, buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir proteindir. Bir kişide gluten intoleransı (gluten hassasiyeti, gluten alerjisi) varsa, bu protein karın ağrısı, ishal veya gaz sancısı gibi sindirim sistemi sorunlarına neden olabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Lifli besinleri tercih etmemelisiniz: Bol lif içeren besinler ishal etkisini tetikler ve bağırsaklarınız bir süre kendine gelemez. Fasulye, nohut, mercimek, bulgur gibi kuru baklagilleri bu süre zarfında tüketmemelisiniz.
Gluten içeren buğday tahılından elde edildiğinden ötürü bulgur, gluten barındıran tahıllar grubunda yer alıyor. Yani glutensiz tahıl arayışında bulgur maalesef ''o'' besinlerden biri olamıyor.
Bulgur alerjisinde de bulgur tüketiminden sonra mide bulantısı ve yanında karın ağrısı da gözlemlenmektedir. Bulgur alerjisinde cilt döküntüleri de gözükmektedir. Ciltte bir takım döküntüler ortaya çıkar özellikle kurdeşen döküntüleri sıklıkla gözlemlenen bir durumdur.
Esmer bulgur oldukça sağlıklı ve besin değeri yüksek bir gıdadır.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Kimyon tohumu çiğnenerek bağırsak gazı giderilebilir. Nane çayı mide gurultusunu azaltmaya yardımcı olduğu gibi bağırsak gazı sorununa iyi gelir. Bal kabağı tüketimi, gaz birikmesine engel olarak sindirimin kolay hale gelmesini sağlar. Bağırsak gazına iyi gelenlerden birisi de papatya çayıdır.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Bulgur. Pirinç yerine bulgur tercih edildiğinde, bir porsiyondan 3.5 gram lif alınır.
Bulgur lif oranı yüksek bir gıdadır, uzun süre tok tutar, diyetlerde kullanımı özellikle tavsiye edilir. Makarna ve pirinçle karşılaştırıldığında protein değeri oldukça yüksektir. Sinir ve sindirim sistemlerinde çok önemli rolleri bulunan B1 vitamini açısından oldukça zengindir.
Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir. Yulaf ezmesi, çiya tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.
Göral, bağırsak dostu besinleri şöyle sıraladı: Yoğurt, kefir, lahana turşusu, kepekli ekmek, badem, Hindistan cevizi, tarçın, kaliteli zeytinyağı, bezelye, Brüksel lahanası, rokfor peyniri, zencefil, doğal sarımsak, omega-3'den zengin olan somon balığı oldukça yararlıdır.
Sıvı tüketimi : Günde 2,5 litre / 12 bardak su içmek vücut sistemini ferahlatır ve bağırsaklardaki herhangi bir yiyeceği hazmetmeye yardımcı olur. Sıcak içecekler : Çay ya da kahve gibi sıcak içeceklerin, idrar söktürücü etkisi vardır. idrar üretimini arttırır.
Nane, tarçın, kakule, anason çayları da sindirim sistemini iyileştirerek hem mide hem de bağırsakta meydana gelen gaz sıkışmasını ortadan kaldırır. Bu çayları günün her saatinde tüketebilirsiniz.
Ayrıca hızlı bir şekilde su içerseniz, çok fazla hava yutar ve yine şişkin hissedersiniz. Çok tuzlu yemeklerin ardından bol bol su içmek ödem yapar. Vucüttaki sodyum oranı yükseldiği zaman su içeriz ve bu da özellikle ael ve ayakların su toplamasına neden olur.
Çölyak, baş ağrısı, migren, yorgunluk, fibromiyalji, depresyon, kaygı, demir eksikliği anemisi, folat eksikliği, astım, rinit, yeme bozuklukları veya otoimmün hastalıklar glüten duyarlılığının sinyalini veren hastalıkların başında geliyor.
Deri dökülmesi, kaşıntı ve kızarıklık sorunları özellikle buğday içeren besinleri tüketenlerde görülür. Ağız ülseri ve reflü gibi problemler gluten hassasiyeti belirtileri arasında gözlenir. Bir diğer belirti ise kollarda ve bacaklarda yaşanan uyuşmadır. Yine kilo kaybı ve astım bu belirtiler arasında yerini alır.
Gluten İçermeyen Güvenilir Yiyecekler:
Mısır, Pirinç, Patates, Kestane unu, Nohut unu, Soya unu, üzüm çekirdeği unu, tapioka, Yumurta, Reçel, Bal, Baharat ve bitki içermeyen sirke çeşitleri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri