Günlük lif miktarının yani ortalama 25-30 gramın aşılması gaz ve ishale neden olabilir. Pilavlık Bulgur Gaz ile Şişkinlik Yapar mı? Pilavlık bulgur vitamin değerleri ve lif bakımından zengin olmaktadır. Ama bulgur yemek şişkinlik ve gaza neden olmaktadır.
Bulgur pilavında çok sayıda lif ve mineral bulunur. Lif sebebiyle de bağırsaklar hızlı çalışır. Midede uzun süreli de tokluk hissi verir. Dengeli ve düzenli bir şekilde, abartıya kaçmadan tüketirseniz, kilo almazsınız.
Diyet sürecinde bulgurun sağlıklı olduğundan bahsettik. Bulgur hem sağlıklı ve hem de uzun süre tok tutuyor. Hatta metabolizmayı da hızlandırmaya yardımcı oluyor. Yani 1 porsiyon haşlanmış veya sağlıklı şekilde pişirilmiş bulgur pilavı diyetinizi olumlu yönde etkilemiş olacak.
Pirincin en büyük artısı gluten içermemesidir. Fakat bulgur besin değerleri bakımından pirinçten daha zengindir. Protein alımına dayanan bir diyet yapıyorsanız pirinçten daha fazla protein içeren bulguru tercih edebilirsiniz. Proteinin yanı sıra içerdiği demir açısından da bulgur pirincin önüne geçmeyi başarıyor.
Porsiyon kontrolü yaptığınız sürece bulgur pilavı kilo aldırmaz. Görece düşük yağ ve kolesterole sahip bulgur pilavı, pirinç pilavı gibi diğer pilav çeşitlerine göre daha hafif bir alternatif olabilir. Lif bakımından zengin bulgur pilavı, tokluk hissinin artmasına yardımcı olabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Ayrıca kandaki yağ miktarını düşürerek dengede tutar. Üstelik günlük su ihtiyacını da artırdığından bol su içilmesini sağlar. Sindirim sistemi üzerindeki etkileri herkes tarafından bilinen bulgur kabızlığı da önlüyor. Çünkü içerdiği mineral ve vitaminler sayesinde bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.
Pilavlık bulgur vitamin değerleri ve lif bakımından zengin olmaktadır. Ama bulgur yemek şişkinlik ve gaza neden olmaktadır. Sindirim sisteminde gaz sıkıştığı için şişkinlik yaşanmaktadır. Bulgur tüketimi sonrası tahıldaki karbonhidratların bir kısmı sindirilmemektedir.
Bulgur pilavı ise günde bir defa tüketilebilir. (Sınırsız değil sadece 2-3 kaşık tüketilebilir.)
Bağırsaklar için de sağlıklı bir besin olması yönüyle, bulgur diyette kilo vermeye destek olan bir karbonhidrat kaynağıdır. Tabi sağlıklı ve faydalı diye ölçüyü kaçırmamak gerekli. Diyet öğünlerinize dikkat edip bulguru tükettiğiniz sürece, bulgur ile zayıflamanız mümkün olacaktır.
Evde ise menünüzü şekillendirmek daha kolay, 1 tabak sebze yemeği, 1 kase çorba, salata ve ızgara güzel bir akşam yemeği olur. Bakliyatlar da Karatay Diyeti'nin temel ögelerinden, ama belli başlıları. Örneğin pirinç yememeniz gerekiyor ama bulgur yiyebiliyorsunuz.
Bulgur pilavı içinde bulunan lif nedeni ile bağırsakların hızlı bir şekilde çalışmasına yarar ayrıca midede uzun süreli tokluk sağlar. İçinde bulunan folik asit nedeni ile de hamilelik zamanında da tüketilmesi gerekmektedir. Bu faydaları sayesinde dengeli ve güzel bir şekilde tüketildiği zaman kilo aldırmaz.
"BULGUR PİRİNÇTEN DAHA SAĞLIKLI"
Bulgurdaki en önemli olay lif bulunması. Bulgur lif zengini besin kaynaklarımızdandır, pirinçte böyle bir durum yok maalesef. Bu da bizim bulgur tükettikten sonra uzun süre tok kalmamız sağlıyor. Bulgur pirince göre mineral ve potasyum açısından da çok zengin.
Aksine çay ve kahve, kafein içerdikleri için fazla miktar tüketildiklerinde diüretik etki göstererek vücuttan sıvı kaybına yol açıyor. Sıvı ile birlikte elektrolitlerin, özellikle de sodyum, potasyum ve klorun kandaki seviyelerinin azalması durumu da ciddi sağlık problemleri oluşturabiliyor.
Kemiklerin güçlenmesini sağlarken kansızlık sorununun çözümünde de destek oluyor. İçinde hatırı sayılır miktarda kalsiyum ve demir de bulunan bulgur, düzenli olarak tüketildiğinde hem kemik sağlığını koruyor ve destekliyor hem de anemi, yani kansızlık problemi yaşayanlara destek oluyor.
Esmer bulgur, yüksek lif içermesinden dolayı tercih edilmesi gereken bulgur çeşitlerinden biridir. Bulgurdan daha az kalori almak isteyen kişilerin esmer bulgur tercih etmeleri gerekir.
Bulgur Kilo Aldırır Mı? Diyet yaparken pirince alternatif olarak tüketilen bulgur, tok tutucu özelliğe sahip olduğu için öğünleri daha kolay atlatmayı sağlar. Protein içeren yapısı ile birlikte sağlıklı bir karbonhidrat kaynağı olduğu için doygunluk verir ve yağ içermediği için kilo aldırmaz.
önemli bir karbonhidrat ve lif kaynağı olan bulgur diyet listelerinde tüketilmesi tavsiye edilen bir besindir. Bu nedenle diyette bulgur pilavı yemek doğrudur. Ancak dikkat edilmesi gereken kurallar bulunmaktadır. Örneğin diyette bulgur pilavı yerken yağ oranına dikkat edilerek pişirilmesi tavsiye edilir.
Faydalarını sıralayacak olursak; Bulgur kandaki yağları düşürücü yönü olduğu bilinen lif bakımından oldukça zengin bir gıdadır. Karbonhidrat değeri yüksek, protein değeri düşüktür. Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sisteminde önemli rol oynamaktadır.
Bulgur zaten karbonhidrat içeriyor, ancak tabi ki de bulgurun barındırdığı karbonhidrat sağlıklı, faydalıdır. Fakat yanında ekmek yersek, sağlıksız ve bir öğün için fazla karbonhidrat almış oluruz. Bu sebeple bulgur varsa, ekmek yok.
Canan Karatay yaptığı açıklamada ekmek yerine ceviz tüketilmesini önermişti. Karatay ''ceviz, fındık, fıstık, badem gibi kuruyemişler, bol miktarda sağlıklı yağ içerir.
Kilo almamak için bulgur pilavı yaparken daha az yağ ve tuz kullanılmalıdır. 1 porsiyon bulgur pilavı ortalama 9 kaşıktır.
Bulgur pilavının 100 gramında 114 kalori bulunmaktadır. Bulgur pilavının 1 porsiyonu ( 130 gr) 149 kaloridir.
Bulgurda yüksek oranda lif bulunmaktadır. Yani bulgur da lifli besinlerin başında geliyor. Günlük lif ihtiyacı kadınlarda 25, erkeklerde 38 gramdır. Bu miktarı aştığınızda mide, fazlasını özümseyemeyeceği için gaz ve şişkinliğe yol açıyor.
Süt, şeker, yumurta, soya, glüten, buğday ve mısır gibi gıdaları tükettiklerinde hazımsızlık ve buna bağlı olarak da şişkinlik gözlenebilir. Bunlara ek olarak kuru baklagiller, lahana, karnabahar, brokoli gibi gaz yapan yiyecekler de şişkinlik nedenleri arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri