Bulgur, sağlıklı karbonhidratlar arasında yer alır. Buğdayda bulunan sağlıklı maddeler, bulgurda da barınıyor. Bolca lif bulunduğu için uzun süre tok tutma etkisi de olan bulgur, diyet beslenmeleri için tercih edilebilir.
Bulgur pilavının 100 gramında 114 kalori bulunmaktadır. Bulgur pilavının 1 porsiyonu ( 130 gr) 149 kaloridir. 1 silme çorba kaşığı (10 gr) bulgur pilavı 11 kaloridir. Bulgur pilavının 100 gramı 18.19 gram karbonhidrat, 2.78 gram protein, 3.39 gram yağ, 2.98 gram lif içermektedir.
Bulgur önemli ve ekonomik bir karbonhidrat kaynağıdır. Bulgur kandaki yağları düşürücü yönü olduğu bilinen posa/lif bakımından oldukça zengin bir gıdadır. Karbonhidrat değeri yüksek, protein değeri düşüktür. Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sisteminde önemli rol oynamaktadır.
Bulgur listede ilk sırada.
Bulgur magnezyum ihtiyacımızı da önemli ölçüde karşılar. Magnezyum kas kasılmasını ve karbonhidratların enerjiye dönüşümünü kontrol eder. Bu nedenle sporcular için de ayrı bir öneme sahiptir.
Temel olarak basit ve kompleks olarak ikiye ayrılırlar. Basit karbonhidratlar; beyaz şeker ve bal gibi yiyeceklerden bulunur. Kompleks yani zor sindirilen karbonhidratlar ise ekmek, pirinç, bulgur, makarna, erişte gibi yiyeceklerdir.
İlgili 18 soru bulundu
Ekmek ve Tahıl Grubu
Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur, yarma, gevrek ve benzeri ürünler bu grup içinde yer alır.
Pilav; karbonhidrat, protein, yağ ve lif açısından zengin bir yemektir. Buna göre sade olarak pişirilmiş bir pilavdaki besin değerleri sırasıyla; 28.3 gram karbonhidrat, 0.5 gram lif, 2.5 gram protein ve 2.5 gram yağ şeklindedir.
Bulgur pirince göre mineral ve potasyum açısından da çok zengin. Bulgur sizi 4 saat tok tutarken, pirinç 1-2 saat tok tutabilir seviyede. Bulgur pirince göre daha sağlıklı.
Çünkü bulgur diyet lifleri ve dirençli nişasta içermesi sayesinde düşük glisemik indekse sahiptir, kan şekerinin yavaş ve az miktarda yükseltip, yağ depolanmasını önleyerek kilonuzun da kontrol altında tutulmasını sağlaması açısından pirince göre üstün.
Pirincin en büyük artısı gluten içermemesidir. Fakat bulgur besin değerleri bakımından pirinçten daha zengindir. Protein alımına dayanan bir diyet yapıyorsanız pirinçten daha fazla protein içeren bulguru tercih edebilirsiniz. Proteinin yanı sıra içerdiği demir açısından da bulgur pirincin önüne geçmeyi başarıyor.
Bağırsaklar için de sağlıklı bir besin olması yönüyle, bulgur diyette kilo vermeye destek olan bir karbonhidrat kaynağıdır. Tabi sağlıklı ve faydalı diye ölçüyü kaçırmamak gerekli. Diyet öğünlerinize dikkat edip bulguru tükettiğiniz sürece, bulgur ile zayıflamanız mümkün olacaktır.
Bulgur hem sağlıklı ve hem de uzun süre tok tutuyor. Hatta metabolizmayı da hızlandırmaya yardımcı oluyor. Yani 1 porsiyon haşlanmış veya sağlıklı şekilde pişirilmiş bulgur pilavı diyetinizi olumlu yönde etkilemiş olacak.
Zeytin Besin Değeri
Faydalı yağlar yönünden zengin, zeytinin 100 gramında bulunan besin değeri şu şekildedir: Karbonhidrat: 6,4 gr. Protein: 0,84 gr. Yağ: 10,9 gr.
Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sisteminde önemli rol oynamaktadır. İçerdiği folik asitten dolayı, çocuk ve hamile kadınlar için çok önemli bir gıda maddesidir. Doymamış yağa sahiptir ve toplam yağ oranı düşük olduğu için sağlıklı bir besin maddesidir. Kolesterol içermez.
Pilav için en iyi muhafaza ortamı buzdolabıdır. Çünkü pişmiş pilav oda sıcaklığında uzun süre tutulursa küflenir ve ekşi bir koku yayar. Pilav buzdolabında 3-4 gün kadar saklanabilir. 4 günden sonra pilavın tadı değişeceğinden dolayı tüketilmesini tavsiye etmeyiz. Çünkü bu durum gıda zehirlenmesine yol açabilir.
İhtiyaç duyulan enerjiyi vermektedir. Pirinçte bulunan potasyumun bol miktarda olması ile tansiyonu dengelediği de bilinmektedir. Sporcuların fazla efor sarf etmekten kaynaklı olarak tansiyonlarında ani düşme ve yükselmelerin önlenmesi de yağsız sporcu pilavı ile mümkün olmaktadır.
Sporcular bunun için hem protein hem de karbonhidrat almak durumundalar. Tavuk - Pilav, hem protein hem karbonhidrat içermesinin yanı sıra kolay ulaşılabilir ve tüketilebilir olmasıyla sporcuların antrenman sonrasında yöneldiği bir numaralı yemek konumunda.
Esmer bulgur sarı bulgurun kullanıldığı her yemekte kullanılır. Sarı bulgurdan tek farkı besin değerleridir. Besin değerleri bakımından oldukça zengindir. Bu yüzden spor ve diyet yapan kişiler tarafından oldukça sık tercih edilmektedir.
Bulgur pilavı ise günde bir defa tüketilebilir. (Sınırsız değil sadece 2-3 kaşık tüketilebilir.)
Şeker Hastalarının Yiyebileceği Gıdalar
Glisemik endeksi düşük, kan şekerini yükseltmeyen besinler tüketilmelidir. Örneğin pirinç pilavı yerine bulgur pilavı, üzüm yerine elma tüketilmelidir.
İşte, bulgur pilavı ile ilgili merak edilenler... Bulgur, diyet yapan kişilere pirince göre daha fazla önerilmektedir ve miktarı ayarlandığında da tokluk hissi uzun olduğundan kilo vermeye yardımcı olur.
Tavuklu pilavın 100 gramında 153 kalori bulunmaktadır. Tavuklu pilavın 1 porsiyonu (220 gr) 336 kaloridir. Tavuklu pilavın 100 gramı 21.26 gram karbonhidrat, 7.24 gram protein, 4.1 gram yağ, 0.42 gram lif içermektedir.
Nohut 100 gramda yaklaşık olarak 360 kaloridir. 100 gramın %60'ı karbonhidrat, %21'i protein ve %14'ü yağdır.
İnsan sağlığı açısından oldukça faydalı besinlerden biri olan cevizin yaklaşık %65'i yağ, %3'ü su, %5- 15'i karbonhidrat ve %15'i proteinden oluşur. 1 porsiyon ceviz yaklaşık 30 gram (14 adet)'dır ve 185 kaloridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri