Düşük glisemik indeksi değerine sahip ve yüksek posa içeren gıdalar diyabet diyetlerinde tüketilmelidir. Bulgurun glisemik indeksi değeri düşüktür ve posası yüksektir. Bu yüzden diyabetlilerin beslenmesinde önemli bir yere sahiptir.
Beyaz pirinç
Özellikle Tip 2 diyabetliyseniz, beyaz pirinci mönünüzden çıkarmanızı, onun yerine kepekli pirinç ya da bulgur kullanmanızı tavsiye ederim. Amerika'da yapılan bir çalışmada haftada beş veya daha fazla porsiyon beyaz pirinç tüketen bireylerde Tip 2 diyabet gelişme riskinin arttığı görüldü.
Ana öğünlerde makarna/pilav seçiminde tercihi bulgur pilavı veya kepekli makarnadan yana yapmak öğündeki posa alımını artırarak kan şekeri dengesini sağlar.
İlgili 16 soru bulundu
Karbonhidrat içeren, salatalık da dahil hiçbir gıda kan şekerini düşürmez.
Dut, ahududu, yaban mersini, çilek ve böğürtlen gibi meyveler, insülin duyarlılığını artırarak kandaki glikoz klirensinin artmasına ve kan şekerini düşmesine fayda sağlayabilir. Son yılların en popüler meyvelerinden biri olan avokado, lif ve vitamin açısından çok zengindir.
Uzmanlara göre, limonun halk arasında şekeri düşürdüğü söylenir. Ancak bununla ilgili bilim dünyasında yapılan net bir araştırma yoktur. Yani bu bilgi yanlış bir bilgidir. Öte yandan limonda bulunan çözünür lifler kan şekerini dengelemeye yardımcı olur, şeker düzeyini sağlıklı bir aralıkta tutmaya katkı sağlar.
Nişasta içermeye bir sebze olan domates, bu özelliği sayesinde kan şekeri seviyesinin kontrol altına alınmasını sağlamaktadır.
Hele hele diyabet gibi kronik hastalığı olanlar kesinlikle bulgur tüketmeli. Çünkü lifli gıdalar kan şekerinin yükseltilmesini yavaşlatıyorlar. Bulgurda da fazladan olduğu için pirinç yerine bulguru tercih edin diyoruz.
Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi? 12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir. Bunun yanı sıra çok uzun süreli açlık durumlarında hipoglisemi denilen kan şekeri düşmeleri de olabilir.
Beyaz ekmek, pirinç ve makarna
Beyaz ekmek, makarna ve pirinç karbonhidrat bakımından yüksek ancak lif bakımından fakir besinlerdir. Bundan kaynaklı olarak tüketildiklerinde kan şekerini hızlıca yükseltirler.
Kahvaltıda protein kaynağı olarak peynir ve yumurta, elzem yağ asitleri içeren yağlı tohumlardan ceviz, badem, fındık ve zeytin mutlaka tercih edilmeli. Hem vitamin-mineral ihtiyacını karşılamak, hem de lif miktarını arttırmak için bol yeşillik türleri ve meyve tüketmek de büyük önem taşıyor.
Diğer karbonhidrat içeren yiyecekler gibi patates de kan şekerini yükseltir. Onları yediğinizde, vücudunuz karbonhidratları kan dolaşımınıza giren basit şekerlere ayırır. Bu genellikle kan şekeri seviyelerinde ani yükselme olarak adlandırılır.
KAN ŞEKERİNİ DENGELİYOR
Turşu yüksek miktarda lif içerdiğinden özellikle yemekle beraber yenildiğinde öğünün mideyi terk etme süresi yavaşlıyor, insülin salınımı dengeleniyor ve daha kontrollü bir kan şekeri elde ediliyor.
İnsülin seviyesini azaltan soğanı şeker hastalar rahatlıkla tüketebilir. - Şekeri dengelediği gibi kan seviyesini de dengeleyerek içerisindeki toksinlerin sayısını azaltır.
Faydaları saymakla bitmeyen hünnabın, şeker hastalığına iyi geldiği bildirildi. Bol miktarda pektin, tanen, müsilaj, şeker ve C vitamini ihtiva eden hünnabın kanı temizleyici, şeker düzenleyici özelliği bulunuyor.
Su içmek idrar yapımını artırdığından kanda bulunan yüksek miktardaki şekerin bir kısmının atılmasına yol açar. Böylece su içmek şekeri düşürür. Bu nedenle şeker hastası olanlar kan şekerinin dengelenmesi için günde en az 2,5 litre su içmelidir.
Diyabet Hastalarının Dostu Olabilir
Tip 2 diyabetlilerin kan şekerinde düşmeyi sağlayabilir. Bir de insülin direncini engellemeye yardımcı olur. Araştırmalar, tarçının açlık kan şekerini yüzde 29 düşürdüğünü belirtiyor.
Elma sirkesi de kan şekerini düşürmede güçlü bir etkiye sahiptir. Sirkenin kan şekeri ve insülin seviyeleri için çok sayıda faydası olduğu çalışmalarda gösterilmiştir.
Bu noktada sarımsaklı yoğurt, şekeri düşüren özel bir formülü içerisinde barındırır. Bu doğal formülü sayesinde şeker hastaları, sarımsaklı yoğurdu sıklıkla tüketmektedir.
Şeker hastaları hangi çorbaları yemeli diye soracak olursanız, bol lifli ve sebzeli, az yağlı ve tuzsuz çorbalar sizin için ideal olacaktır. Bu sayede hem doğal beslenmenize devam edebilir hem de diyet yaparken sevdiğiniz gıdalardan uzak durmamış olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri