Sağlık & Diyet konusunda 14,7b cevap paylaştı. 4 günden fazla bekletmemek lazım.Bozulmaz ama dolapta besin değerini yitirir. Zehirlenmezsin korkmana gerek yok yani.
Hem de bunun için buzdolabına bile gerek yok. Fakat pilav kısa sürede bozulmaya başlar ve buzdolabında saklandığında bile 4-6 gün içerisinde tüketilmelidir.
Hem de bunun için buzdolabına bile gerek yok. Fakat pilav kısa sürede bozulmaya başlar ve buzdolabında saklandığında bile 4-6 gün içerisinde tüketilmelidir.
Eğer pilav piştikten sonra onu çok uzun süre oda sıcaklığında bırakırsanız pirincin içindeki bu sporlar bakteriye dönüşebiliyor. Ve bu bakteri de çoğalarak kusma ve ishale yol açan toksinleri üretiyor.
Pirinç ya da bulgur pilavı arttığında, bir saklama kabına veya bir buzdolabı poşetine konarak, buzluğa kaldırılabilir. Bu şekilde saklanan pilav, çıkarılarak çözüldüğünde, fazla karıştırmadan ısıtılarak servis edilmelidir. Pilavlar, 30 günden önce tüketilmelidir.
İlgili 19 soru bulundu
4 günden fazla bekletmemek lazım.Bozulmaz ama dolapta besin değerini yitirir. Zehirlenmezsin korkmana gerek yok yani.
Bir önceki akşam yemeğinizden kalan bulgur pilavına, biraz yeşil mercimek haşlayıp ekleyebilirsiniz. Kalan yeşil mercimek yemeğini kaynatıp, bulgur pilavıyla birleştirerek de aynı sonucu elde edebilirsiniz.
Pirinç Pilav ne kadar dayanır? Pirinç uygun koşullarda saklandığında 4-5 yıl kadar rahatça tazeliğini koruyabilir. Hem de bunun için buzdolabına bile gerek yok. Fakat pilav kısa sürede bozulmaya başlar ve buzdolabında saklandığında bile 4-6 gün içerisinde tüketilmelidir.
Pilav zamanla sertleşmeye ve yüzeyinde küf oluşmaya başlar. Küfü görmeseniz bile kokudan rahatça anlayabilirsiniz. Taze pişmiş pilav kokusundan uzaklaştıkça küflenmiş olma ihtimali artar. Doku olarak da yüzeyinde yapış yapış bir katman olup olmadığına dikkat edebilirsiniz.
Yapılan pilav aynı gün içerisinde tüketilmeli ve ertesi gün tüketilmemeli. Ayrıca uzmanlar tekrar ısıtılması sakıncalı olan besinleri de açıkladılar. Mantar yemeğini de tekrar ısıtmamak gerekiyor.
Pişmiş Pirinç Nasıl Saklanır? Pişmiş pirinç, oda sıcaklığında maksimum 1 gün bekletilebilir. Pişmiş pirincin ağzını kapatarak, buzdolabında 3-4 gün saklayabilirsiniz.
Yaklaşık 15 dakika dinlenen bulgur pilavı servise hazır. Afiyet olsun. NOT: Bazı bulgurlar 1′e 3 oranında su çeker. Eğer pilav pişerken suyu çekilmiş ama istediğiniz yumuşaklığa gelmemişse, biraz daha sıcak su ekleyebilirsiniz.
24 saat kuralı Uzmanlar bayat pilavın sağlık sorunlarına yol açmaması için buzdolabında maksimum 24 saat bekletilmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca pilav tekrar tekrar kesinlikle ısıtılmamalı. Piştikten sonra dolaba kaldırılan pilav 24 saat içinde bir kez ısıtılabilir.
Yapılan bilimsel çalışmalar buzdolabına giren pirinç pilavının besin zehirlenmelerine yol açabileceğini belirtiyor. Ancak pirinç pilavı pişirildikten sonra soğuyunca buzdolabına atılabilir. Bu şekilde pilavı 1 gün saklayabilirsiniz.
Bulgur Pilavı Tarifinin Püf Noktası
Suyunu eklediğiniz pilavı, kısık ateşte 10-12 dakika kadar pişirmeniz yeterli olacaktır ancak bulgurun cinsine göre kullandığınız su miktarı ve pişirme süresini azaltıp arttırabilirsiniz.
Artan pilavı tekrar ısıtıp yemek gıda zehirlenmesine yol açabilir. NHS (National Health Service), kalan pilavı yeniden ısıtıp yemenin insan sağlığı için tehlikeli olduğunu söylüyor. Zira artan pilavı yeniden ısıtmak gıda zehirlenmesine yol açabiliyor.
Tam taneli pirinç (esmer, kırmızı veya siyah):
Kepek katmanındaki yağdan dolayı, bu tür pirincin yaklaşık altı aylık raf ömrü vardır. Daha uzun raf ömrü için buzdolabı veya dondurucuda saklanması tavsiye edilmektedir. Pişmiş pirinç, buzdolabında üç ila beş gün arasında veya dondurucuda altı aya kadar saklanabilir.
Pilav piştikten sonra ateşten alınıp yirmi dakika kadar dinlendirmeniz gerekir, bu işlem oldukça önemlidir.
[1] Bir işi her gün aynı kişiye yaptırırsan o önce sessiz olur sonra katlanamaz.
2- Bulgur yıkanmaz! Üretim aşamasında yıkanıp kaynatıldığı için ambalajlı bulgurun pişirilmeden önce yıkanmasına gerek yoktur. Ayrıca pirinç gibi suda bekletilmez.
Pilavın üzerine, 2-3 yemek kaşığı kadar su ekleyiniz. Varsa, fırınınız yemek ısıtma ayarına getiriniz ve süreyi 2 dakika olarak ayarlayınız. Fırının kapağını kapatıp, çalıştırınız. Pilavınız, hiçbir lezzet kaybına uğramadan ısınmış olacaktır.
Tencerenin kapağı kapatılarak, orta ateşte 5 dakikaya kadar kavrulur. Önceden ısıtılmış 3 su bardağı sıcak su eklenerek orta ateşte pişmesi için bırakılır. Bulgur pilavı suyunu çektiği zaman karıştırarak ocağın altını kapatın. Bulgur pilavı birkaç dakika dinlendikten sonra servise hazır hale gelir.
Bulgur olarak tercihleri ise genelde iri pilavlık köy bulguru. En önemli püf noktalarından biri ise pilavı çok kısık ateşte karıştırmadan pişirmek. Tanecikler küçülünceye, çıtır çıtır sesler çıkarıncaya kadar bu şekilde kavuruyorlar. Bu sayede pilavlar tane tane oluyor, birbirine asla yapışmıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri