Buluğu'l-Meram (Ahkam Hadisleri) Yazar bu eserinde genelde en sahih ve en kuvvetli hadisleri zikreder; uzun hadisleri benzersiz bir uslupla kısaltır hadislerin ravi ve kaynağını mutlaka belirtir; her hadisin sahih, hasen veya zayıflık derecesini ve hadisin zayıf oluşunun nedenlerini açıklamaya özen gösterir.
Tam adı Bulûġu'l-merâm min edilleti'l-aḥkâm'dır. Eserin telifinde, özellikle ibadet, hukuk ve muamele konularına dair sahih hadislerin toplanması ve kolayca ezberlenebilecek bir mektep kitabı hacminde olması göz önünde bulundurulmuştur.
Hadisler ile İslam fıkhı diyebileceğimiz eser, konu başlıklarında anahtar konumunda olan kavramı izah ettikten sonra, hadisler ile fıkıh boyutunu ortaya koyuyor. İslam fıkhının delilleri ile bilinmesine büyük katkı sağlayan bir eser olduğunu ifade etmek gerekiyor.
"Buluğul-Meram'da yaklaşık 1.600 Ahkam Hadisi vardır. Bu hadisler (şerh edilirken eklenen diğer hadislerle birlikte) 5.000'e ulaşmıştır.
Hafız İbn Hacer el-Askalani'nin buluğu'l-Meram adlı bu eseri kendi konusunda önemli bir kaç özelliğe sahiptir. Öncelikle müellif bu eserde Ahkam Hadislerini toplamış, böylece bu dalda en iyi eserlerden birini ortaya koymuştur.
İlgili 30 soru bulundu
Ebû Hüreyre (r.a.), rivayet ettiği 5 bin 374 hadisle ilk sırada bulunmaktadır. Kendisinden de 800 kadar zat (ravi) hadis almıştır. Abdullah bin Ömer (r.a.), rivayet ettiği 2 bin 630 hadisle ikinci sırayı almıştır.
Meram, Konya ilinin merkez ilçelerinden olup, şehrin güneybatı kısmında yer alır.
Cemmâîlî'nin (ö. 600/1203) Ṣaḥîḥayn'da ittifakla rivayet edilen ahkâm hadislerine dair eseri.
Bu tarzdaki kullanılışından dolayı, belli bir konuya dair hükümleri toplayan eserlere ve hatta belli bir konuyla ilgilenen ilim dallarına da ad olmuştur. Buna göre ameli hükümlerin kaynağı olan âyetlere "ahkâm âyetleri", aynı türden hadislere de "ahkâm hadisleri" denilmektedir.
Tam adı Bulûġu'l-Merâm Min Edilleti'l-aḥkâm'dır. Eserin telifinde, özellikle ibadet, hukuk ve muamele konularına dair sahih hadislerin toplanması ve kolayca ezberlenebilecek bir mektep kitabı hacminde olması göz önünde bulundurulmuştur.
Meramını anlatmak deyimi sıklıkla kullanılan bir deyimdir. Meramını anlatmak deyiminin anlamı ise, derdini, İsteğini anlatmak şeklinde ifade edilebilir.
Meram kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Meram kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı merām şeklindedir.
Sözlükte “bel” mânasındaki hasr kökünün “iftiâl” kalıbından türemiş bir sıfat olan muhtasar “kısaltılmış, özetlenmiş” demektir. Kelime, hacimli bir eserin özetlenmiş şekli için olduğu gibi bir konunun ana hatlarıyla kısaca yazılmış şekli için de kullanılmıştır (Lisânü'l-ʿArab, “ḫṣr” md.; Kāmus Tercümesi, II, 294-295).
Musannef, Arap edebiyatı başta olmak üzere İslâmî ilimlerde kitap ve bab başlığı esasına göre hazırlanmış telif türünü ifade etmekle birlikte hadis ilminin bir telif çeşidi olarak “hüküm ihtiva eden merfû, mevkuf ve maktû rivayetlerin fıkıh konularına göre sınıflandırılarak yazılan kitap” anlamında kullanılmıştır.
Bu kriterlerden hareketle hadisler tasnif edilmiştir. Kapsamlı ilk eser Ebu Muhammed er-Ramhürmîzî'ye âit el-Muhaddis el-Fasıl, bir diğeri önemli eser Hâkim en-Nişâbûrî'nin Marifat ulum el-hadis'idir.
Ahkam kelimesi hüküm, yargı kelimelerinin çoğuludur. Hükümler yargılar şeklinde kullanılır. Hukuk ve dolayısıyla emlak alanında kullanımı oldukça yaygındır. Hukuk literatürüne Osmanlı döneminde Arapçadan girmiştir.
Kur'ân-ı Kerîm âyetlerini açıklamayı ve yorumlamayı ifade eden terim; Kur'an âyetlerini yorumlama ilmi ve bu alandaki eserlerin ortak adı.
Ahkâm, hükmün çoğulu olup burada "padişah buyruğu" anlamına gelmektedir. Osmanlılar'da hükümler bizzat padişah tarafından ısdar edilmez, padişahın yetki verdiği makam veya bu makama bağlı daireler, onun adına hüküm verebilirlerdi.
Konya merkezine 10 dakika mesafede bulunan Meram, insana doğa ve hayat sevgisi sunuyor.
Büyük hadis alimi: İmam Buhari.
Kendisi, muksirun sahabileri; Ebu Hüreyre, Abdullan bin Ömer, Enes bin Malik, Hz. Aişe, Cabir bin Abdullah ve Abdullah İbn Abbas şeklinde sıralamıştır.
Sahipsiz kedi yavrularını besleyip büyütmesinden dolayı Kedicik babası anlamına gelen Ebu Hureyre ismiyle anılırdı. Yemen'de doğan Ebu Hureyre'nin doğum tarihi bilinmemekte olup, Ezd kabilesinin Devs koluna mensuptur. 628 yılında Muhammed'in Hayber'de bulunduğu sırada yanına gelerek Müslüman oldu.
Ölüm döşeğindeki kişiye İslâmî terminolojide muhtazar, ölen kişiye meyyit denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri