AEROSOL: Dağıtan fazı gaz, dağıtılan fazı katı veya sıvı olan heterojen karışımlardır. Sis, bulut ve sprey sıvı aerosol; duman, volkanik kirlilik, amonyum klorür ( NH4Cl) buharı katı aerosol e örnektir.
Havadaki bulutlar, ev ya da sanayilerin bacalarından çıkan dumanlar, ya da sis aerosol örneklerine verilebilir. Bulutların içindeki küçük su damlacıkları ile dumanların içindeki katı parçacıklar aerosol örneğidir.
Aerosol Tanımı ve Özellikleri
gaz, buhar, duman ve/veya is salınımına sebep olmaktadır [1]. Genel olarak havaya karışan gaz ve buhar hariç tüm bu etkenler için İngilizce “aerosol” terimi kullanılmakta olup bu terim Türkçe bilimsel makale ve yayınlarda da aynen yer almaktadır.
Hava sadece gazlardan oluşmaz ayrıca küçük maddeler de içerir. Bu maddelere aerosol denir. Bazı aerosoller (toz ve polen gibi) rüzgâr sayesinde toplanır.
Bir katı ve sıvının gaz içinde dağılması ile oluşan karışımlara aerosol adı verilmektedir. Bu nedenle sis aerosol grubunda yer almaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Bulut, serbest bir hava kütlesinde toplanmış, gözle görülebilir su damlacıkları, buz kristalleri veya her ikisinin karışımından oluşan yapıdır. Bulutlar yer seviyesinden yüksekte bulunur. Yer seviyesinde oluşan sığ bulut katmanları ise sis olarak adlandırılır.
Havadaki bulutlar, ev ya da sanayilerin bacalarından çıkan dumanlar, ya da sis aerosol örneklerine verilebilir. Bulutların içindeki küçük su damlacıkları ile dumanların içindeki katı parçacıklar aerosol örneğidir. Aerosol, herhangi bir katının ya da sıvının belli bir ortam içinde dağılması olarak tanımlanır.
Aerosoller küçük katı partiküllerin veya sıvı damlacıkların gaz içinde dağıtılmasıyla oluşan kolloidal sistemlerdir. Farmasötik aerosoller, terapötik etki gösteren etkin maddeleri, oral, topikal veya vücut boşluklarına (burun, göz, kulak, rektum veya vajina gibi) uygulamak üzere hazırlanan ilaç şekilleridir.
Çorbaların genel özelliği karışım olmasıdır.
Genellikle gaz, kaynama noktası oda sıcaklığından biraz daha düşük olan bir sıvının buharıdır.
Sis, bulut ve sprey sıvı aerosol; duman, volkanik kirlilik, amonyum klorür ( NH4Cl) buharı katı aerosol e örnektir.
Gazoz ise su ve karbondioksitin birleştiği yani sıvı ve gaz ile oluşan bir karışımdır. Bu karışım homojen özelliği göstermektedir çünkü maddeler karışım içerisinde homojen yani eşit bir dağılım göstermektedir.
Gündelik yaşamdaki emülsiyonların çoğu, yağ/su emülsiyonudur, örneğin, tereyağ, margarin, süt, krema.
C- Aerosol Bir sıvının veya bir katının gaz içinde dağılmasıyla oluşan heterojen karışımlardır. Örnek: Bir katının gazda dağılmasına duman, sıvının gazda dağılmasına ise sis örnek verilebilir.
➢ Aerosol karışım: Bir katının ya da bir sıvının gaz ortamda dağılması ile oluşan karışımlara aerosol karışım denir. Örnek olarak sis, duman, böcek ilacı, oda Page 10 6 spreyleri verilebilir. Gaz ortamda dağılan sıvı ve katı parçacıkların çapları 10 mikrondan daha küçük ise bu aerosol karışımdır.
Bulutların gökyüzünde homojen olarak dağılmak yerine yığınlar şeklinde bir arada bulunmasının, atmosferdeki sıcaklık ve nem dengesizliğinden kaynaklandığı düşünülüyor.
Homojene: Tuzlu su, alkollü su, çeşme suyu ile içerisinde bulunduğumuz ve soluduğumuz hava da birer örnektir. Heterojen: Zeytin Yağ ve su, Çamur ile su, yoğurt ile su karışımından oluşan ayran. Şunu kısaca anlatmak gerekirse Benzer karakterlere veya yapıya sahip olan olarak tanımlarız.
Kolonya alkol ve suyun çözünmesiyle ortaya çıkmış olan bir çözeltidir. Kolonyanın içerisindeki karışımların tümü eşit bir dağılım gösterdiği için kolonya homojen bir özellik taşımaktadır. Kolonya alkol ve suyun birleşerek oluştuğu bir çözeltidir. Bundan dolayı da homojen bir karışım olarak kabul görmektedir.
Ayran heterojen bir karışımdır. Heterojen karışımlar içerisindeki maddeler karışım içerisine eşit miktarda dağılmaklar. Ayran karışımına bakacak olursak sıvı ve katı taneciklerinin bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. Bu karışımda katı ve sıvı tanecikler eşit miktarda dağılmazlar.
Aerosol: Bir itici gazla bir aerosol kabından dağıtılabilen ürünlerdir. Aerosoller, küçük katı ya da sıvı partiküllerin gaz veya sıvı içinde dağılmasıyla oluşan koloidal sistemlerdir. Aerosoller iç fazı sıvı, diğer fazı gaz olan iki fazlı sistemlerdir.
Aerosol, havada küçük partiküller halinde bulunan bir sıvı veya gaz bulunan bir suspansiyondur. Bu partiküller havayla birleşerek havadaki bulunan gazların ve partiküllerin dağılmasını sağlar. Aerosoller, yangınlar üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olabilirler.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi dışında, İç Anadolu Bölgesinin güney doğusu ve Akdeniz Bölgesinin doğusu atmosferdeki aerosollerin en yoğun olduğu alanlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bölgelerin dışında, Iğdır, Ağrı ve İzmir ili sınırları içinde de yüksek AOD yıllık ortalamaları hesaplanmıştır.
Gazoz, homojen bir karışımdır. Kolonya, homojen karışıma örnektir. Kahve, heterojen karışımdan süspansiyona örnektir.
Havada asılı kalan küçük katı ve/veya sıvı parçacıklar olarak bilinen aerosollerin kaynakları arasında volkanik patlamalar, orman yangınları, okyanus dalgaları, toz fırtınaları gibi doğal kaynaklar ile endüstriyel faaliyetler ve fosil yakıtların yakılması gibi antropojenik kaynaklar sayılabilir [1-3].
Süspansiyon ya da Türkçe adıyla Katı Asıltı herhangi bir sıvı içerisinde katı bir maddenin çözünmeden kalmasıdır. Yani bir fazın diğer faz içerisinde dağılmasıyla elde edilen heterojen karışımdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri