Pişirme hazırlığı esnasında da ayıklanmış bamyalar limonlu soğuk suda bekletilmelidir. Eğer kış mevsiminde tüketilmek üzere saklanmak isteniyorsa, bir an önce saklama koşullarına uygun hale getirilmelidir.
Bamyayı pişirmeden önce kuru olmasına dikkat edin. Sıvıyı dışarı salmamalı. Eğer suda bekletmeyi tercih ederseniz, limonlu su kullanmalısınız. Böylece kararmayı önler ve daha diri olmasını sağlar.
Bamya Temizlendikten Sonra Yıkanır Mı? Bamyanın önce yıkanıp sonra temizlenmesi daha uygundur. Yıkama işlemi bamyanın üst katmanı bulunuyorken yapılması bamyanın zedelenme ihtimalini düşürür ve böylece diri kalan bamyanın salyalanmasının de önüne geçilebilir.
Bamya sirkeli suda bekletilir mı? Mantarların kararmasını önlemek için limon suyu sıktığımız sirkeli suda bekletiriz. Aynı şekilde bamyanın da çözümü limon suyudur. Bamyanın başını huni biçiminde kestikten sonra limonlu su içinde 10-15 dakika bekletip bol suyla yıkayın.
Bamya ayıklanırken dikkat etmeniz gereken nokta, baş kısmını doğru bir şekilde kesmektir. Salyalanma ya da sümüklenmeyi önleyebilmek için baş kısmını tamamen kesip atmak yerine koni biçiminde kesmelisiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Bu noktada da işin içine limon giriyor. Dilerseniz bamyaların sap kısımlarını koni şeklinde kestikten sonra bir kabın içine temiz su ve çeyrek ya da yarım limonun suyunu ilave edin ve bu karışıma bamyaları koyun. Yaklaşık 5 dakika bamyaları bu şekilde limonlu suyun içinde bekletin.
Bamyayı limon sıkarak pişireceğimiz için ekşi tadını dengelemek için tatlı bir şey eklememiz gerekiyor. Tercihe göre bir adet havuç veya 1 adet kesme şeker kullanabilirsiniz.
Bamyaları saklamanın en pratik ve sağlıklı yollarından biri şoklamak. Bu nedenle bamyaları temizledikten sonra derin bir kap çıkarıp içine soğuk su ve bolca buz koyun.
Bamya şoklama işlemi için; Bamyaları önce kaynar suya atın ve maksimum 2-3 dakika bekletin. Kevgir yardımıyla bamyaların suyunu süzerek alın ve soğuk suyun içerisine atın. Bamyaları buzlu suda 3-4 dakika beklettikten sonra kevgirle hemen çıkartın.
Bamyaların baş kısımlarını fotoğrafdaki gibi bıçak ile sağdan sola doğru kesin. Huni şeklinde çıkartın. Daha sonra bamyaların yapışkanlı sıvısını gidermek için muslukta bol su ile yıkayın. Ardından yıkanmış olan taze bamyaları süzmeye bırakın.
Sıcak su ve tuz ekledikten sonra, tencerenin kapağını kapatın. Orta ateşte yaklaşık 20 dakika pişirin. Bamyalar yumuşamaya başlayınca, limon suyu ve toz şekeri de ekleyin. 5 dakika daha pişirdikten sonra, ateşten alın ve soğumaya bırakın. Bamyayı yanına çok yakışan pirinç pilavı ile birlikte servis edebilirsiniz.
Bamya ayıklama aşamasında suyun içerisinde bamyaları yıkarken bile ayıklayabiliriz. Bamyaları elinizde güzelce yıkayarak yıkadığınız bamyaların yenilecek durumuna göre temiz ise bir kaba, temiz değilse çöp poşetine atabilirsiniz. Şimdi bamyaların sap kısımlarını kesmeniz gerekir.
Bamyalar ve limon suyu haricindeki tüm malzemeyi tencereye alın ve orta ateşte 2-3 dakika kavurun. Bamyayı ve limon suyunu ekleyerek hafifçe karıştırın ve kapağı kapalı olarak 7-8 dakika pişmeye bırakın. Bu süre sonunda bamyanın hizasında su ekleyin ve hafifçe karıştırarak pişmeye bırakın.
Bamyaları kavurmaya başlarken çok fazla yumuşamadan önce içerisine limon suyu ve şekeri de ilave edin. Bamyalar pişmeden önce içerisine eklediğiniz limon suyu bamyaların salyalaşmasını engelleyecektir.
Bamaya 15 dakika haşlanacak. Haşlanmış bamya süzgece alınacak ve soğuk sudan geçirilecek. İplerinden ayrılacak ve haşlama suyu kullanılmayacak.
Şoklama işleminden sonra bamyaları kağıt havlu üzerine çıkarın. Tamamen kuruyunca da porsiyonlara ayırıp buzdolabı poşetlerine koyun ve ağzını hava almayacak şekilde düğümleyin. Hazırladığınız bamyaları 1 yıl boyunca tüketebilirsiniz.
11 tane bamya tohumunu akşamdan bir bardak su içine koyarak bekletin. Sabah aç karnına bamya tohumlarının beklediği suyu için. Daha sonra suda bekletmiş olduğunuz 11 tane bamyayı tıpkı ilaç yutar gibi yutun. Sabah kahvaltısından 20 dakika önce içerseniz daha fazla verim alırsınız.
Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateş üzerinde, bamyayı hiç karıştırmadan, donmuş bamyanın buzu kendiliğinden çözülene kadar bekleyin. Yaklaşık 5 dakika kadar sonra tencerenin kapağını açıp, hafifçe karıştırın. Kısık ateş üzerinde bamyalar yumuşayana kadar pişirin.
Bamyanın üzerine yarım çay kaşığı tuz ve yarım limon suyu koyun. Bamyaların rengi sararıncaya kadar arada bir hafifçe karıştırarak, yaklaşık 15 dk kadar pişirin. Kış için hazırladığınız bamyayı ocak üzerinden alıp, soğumaya bırakın. Soğuyan kışlık bamyayı buzdolabı poşetlerine paylaştırın.
Taze fasulye ve bamya gibi sebzeleri dondurucuya atmak için şoklama yani önce kaynar suda rengi değişene kadar kaynatıp ardından soğuk suyun içine bırakma yöntemini kullanmanızı öneririm. Bu şekilde kışın yemek yapmak için çıkardığınızda hem lezzet hem de renk olarak yazın pişirdiklerinizden bir farkı olmuyor.
Çoğu sebzenin aksine bir ön hazırlık gerektirmez. Şoklama gerektirmez. Ön haşlama yapmanıza gerek yoktur. Bamyaları doğrudan buzluğa ya da dondurucuya atıp uzun bir süre saklama yapabilirsiniz.
Kuru bamyayı bir gece önceden sıcak suyla dolu bir kapta ıslatınız. Dilerseniz pişireceğiniz gün kuru bamyaları kaynatabilirsiniz. Kaynarken salya bırakmaması için kullanılmış limon kabuklarını içine atınız.
Limon ile servis yapılır. ❗Bamya pişerken kaşık ile değil tencereyi hoplatarak karışması sağlanır. ❗Limon yoksa yerine 1 çay kaşığı kadar limon tuzu ilave edilebilir. ❗Limon lezzet katmakla birlikte bamyanın içindeki salgının önlenmesi için gereklidir.
pişirme şekline göre gerçekten başka bir lezzet yakalanabilir. yemek pişerken ve piştikten sonra içine tahta kaşık değdirmemek de sümüğünü salgılamasını engelleyebilir. metal kaşık kullanın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri