(Bul/Bol) kökünden türemiştir. Gökyüzünde su, buz veya toz zerreciklerinin yoğunlaşmasıyla oluşan yığın.
bulut - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe bulıt “bulut” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe bu “buhar” sözcüğü ile eş kökenli olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için buğu maddesine bakınız.
Bulut adları genellikle Latince kökenlidir.
Atmosferdeki su damlacıkları ve buz taneciklerinin görülebilir yoğunluk kazanmasıyla oluşan, biçimleri, yükseklikleri ve yol açtıkları hava olaylarıyla birbirinden ayrılan yığınlar. Herhangi bir şeyden oluşan yoğun yığın. Endişe, keder.
güneş - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe küneş “güneş” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *küne- “gün ışımak, aydınlanmak” biçiminden Türkiye Türkçesi +Iş ekiyle türetilmiştir. Bu biçim Eski Türkçe kün “gün” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +(g)A- ekiyle türetilmiştir.
İlgili 35 soru bulundu
ışık - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yaşuk “ışık, güneş” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Eski Türkçe yaşu- “ışımak” fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir.
"Gök": (Göğ/Gök/Kök) kökü. Gökyüzü. Mavi renk, yükseklik, sonsuzluk, güzellik, genişlik, enginlik gibi anlamlar içerir. Tanrısallık ifade eder.
Türkçe kökenli olan Bulut hem kelime hem de isim olarak kullanılan bir sözcüktür. Aynı zamanda bu ismin unisex olması da hem erkek hem de kız çocuklar için tercih edilen güzel bir isim olmasını sağlar.
Bu terim, İnternet kullanılarak farklı ürünleri içeren ağ oluşturma işlemini tanımlar.
Alto: Yüksek, yüksek hava. Nimbus: Yağmur bulutu.
Bulutlar, içlerindeki gaz hâlindeki su moleküllerinin hava soğudukça havada asılı hâlde bulunan küçük katı parçacıkların üzerinde yoğunlaşmasıyla oluşur.
Bulut ismi Kuran-ı Kerim'de geçiyor mu? Hayır, Bulut ismi Kuran-I Kerim'de geçmiyor.
Yoğun bir bulutta her bir ışık zerreciği çok sayıda damlacığa çarpabilir. Bunların her biri sonunda girdiği yere yakın bir noktadan dışarı atılır. Yani bulutun rengi aslında ışığın ona verdiği renklerin karışımıdır. Gün ışığı genelde beyaz olduğu için bulutları beyaz görürüz.
Serbest atmosferde, buz kristalleri, ve su damlacıkları gibi gözle görülür parçacıkların bir araya gelmesiyle oluşan bulut, hava parselinin atmosfer içerisinde yükselmesi ile içerisinde bulunan su buharının yoğunlaşması sonucunda oluşur. Sisin buharlaşması şeklinde oluşumu da söz konusudur.
Deyim. [1] Çok sarhoş olmak.
Dünya Meteorolojik Organizasyonunun Uluslararası Bulut Atlas'ına göre 100'den fazla bulut çeşidi vardır. Bulutlar, gökyüzündeki genel şekillerine ve yüksekliklerine göre 10 temel gruptan birine dahil edilir.
Atmosferin en dış katmanı Dünya'nın yüzeyinden yaklaşık 960 kilometre yüksekte biter. Hatta 1000 kilometre irtifada bile Dünya'nın etrafında hidrojen atomlarından oluşan bir bulut tabakası bulunur.
Her ne kadar bir kilometre çapındaki bir bulutta en azından 1.000 ton su varsa da bu hacimdeki hava 1.000.000 tondur, yani bin kez daha ağırdır. Bu nedenle de bulutlar içerlerindeki yağmur taneleri iyice oluşup, ağırlaşıp yere düşene kadar tepemizde gezinip dururlar.
Altostratus: Yoğun yağmur yağışının habercileri
Buz kristalleri ve su damlacıklarından oluşan gri veya mavi-gri renklerdeki bulutlardır; bu bulutlar genellikle tüm gökyüzünü kaplar. İçinde biriktirdiği su damlacıkları ve kapalı görüntüsü yoğun yağmur yağışlarının habercisi konumundadır.
Aras ismi, Kuran'da geçmez; çünkü Arapça kökenli bir kelime değildir ve Kuran'da spesifik olarak zikredilen bir isim değildir.
Toprak ismi Kuran'da geçmez. Bu isim Türkçe kökenlidir ve Kuran'daki Arapça isimler arasında yer almaz. Toprak İsmi Caiz Midir? Toprak ismi, İslam'da herhangi olumsuz bir anlam içermediği için caiz kabul edilir.
Yağmur kelimesi gerçek anlamının dışında mecazi anlamlarda ve coğrafi anlamlarda kullanılan bir kelimedir. Köken itibariyle Türkçe bir sözcüktür. Genellikle kelime olarak havadaki su buharının yoğunlaşarak yeryüzüne sıvı halde düşmesi manasına gelmektedir.
Teŋri kelimesi aslında Eski Türkçede “gökyüzü” demek olup asıl anlamıyla fiziksel gökyüzünü betimlemektedir.
Etimoloji. Bir görüşe göre Türkçede yer alan yıldız, yıldırım, ışık, ışın, alev, yalım, yalın, alaz/yalaz kelimeleri *ya- fiil kökünden türemiştir. Bu kelimeler "ışık saçmak, parlamak, aydınlatmak" anlamına gelmektedir.
uzay - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi uz fiilinden Yeni Türkçe +(g)Ay ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için uz² maddesine bakınız. Bir cismin «uzay» içinde doldurduğu açıklığa o cismin «Hacım»ı denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri