Çocuğa ad koyarken, çocuğun babası, dedesi veya en yaşlı, ilmi en çok olan, çocuğu kucağına alır, abdestli olarak kıbleye döner ve ayakta sağ kulağına ezan, sol kulağına ikamet okur. İsmi üç kere tekrar etmek iyi olur. Bu arada çocuğun ağzına bir tatlı sürmek iyi olur.
İslâm'da çocuğa ad seçme ve ad koyma hakkı babaya aittir. Baba ölmüş veya hukukî tasarruflarda bulunmaktan menedilmişse bu hakkı anne kullanır. Doğumundan önce babasını kaybeden Hz. Peygamber'in adı annesi tarafından Muhammed olarak seçilmiş ve bu ad dedesi tarafından konulmuştur.
Dolayısıyla, çocuk dünyaya geldiğinde sağ kulağına ezân, sol kulağına kâmet okunarak isminin verilmesi sünnettir. Bunu babası veya aile büyüklerinden başka birisi de yapabilir.
Konulacak isimlerin mutlaka Arapça olması ve bu ismin Kur'an-ı Kerim'de geçmesi gerekmez.
Bunun için özel bir gün belirlenir ve sünnete bağlı şekilde bu adet gerçekleştirilir. Bunun için abdest alan bir aile büyüğü öncelikle çocuğu kucağına alır. Bu aşamada bebeğin sağ kulağına ezan, sol kulağına ise kamet okunur. Daha sonra bebeğin sağ kulağına ismi okunur.
İlgili 28 soru bulundu
İbn-i Hazm -Allah ona rahmet etsin- şöyle demiştir: "Çocuğa doğduğu günde isim verilir. İsim verme, yedinci güne ertelenirse güzel olur."
Çocuğun adını ana ve babası koyar (TMK m. 339/5).
Hâkim, gerektiği takdirde eşlerden birinin istemi üzerine kanunda öngörülen önlemleri alır (TMK m. 195).
Peygamber (s.a.s.), bir hadisinde insanların kıyamet günü isimleri ile çağrılacağını belirterek “(Çocuklarınıza) güzel isim koyunuz.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 68 [4948]) buyurmuştur. Allah'a has isimler ise aynı lafızla çocuklara verilmemelidir.
'DİNEN MEKRUH SAYILAN İSİMLER DE VAR'
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, ''Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri çocuklara verilmemeli, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir.
Esra: Yol gösteren demektir ve İsra suresinde geçer. Ecmel: En güzel, en yakışıklı demektir ve unisex bir isimdir. Ebrar: Hayırsever kişi demektir. Ecrin: Hem sevap hem de Allah'ın hediyesi demektir.
Bebeklere Peygamberlerin, Ehl-i Beyt'in ve aile büyüklerinin adları verilir. Aile büyüklerinden birinin adını bebeğe vermekteki amaç "adın sürmesini, devamını sağlamak", "bitmesini, batmasını" önlemektir. Bebek doğduğunda, göbeği kesilirken bir ad konur. Buna “göbek adı” denir.
Peygamber efendimizin (SAV) dedikleri ışığında isim seçtikten sonra sünnet üzerine adlarını vermek için akla bali olan biri seçilir. Kişi abdest aldıktan sonra çocuğu kucağına alır. Ellerindeki yavrunun sağ kulağına ezan ve sol kulağına kâmet okur.
Yani ne erkek ne de kadın ne de aile büyükleri tek başlarına çocuğa isim koyma hakkına sahip değildir. Çocuğa ismi anne baba birlikte alacağı kararla koyarlar. Hiçbir konuda olmaması gerektiği gibi evlilikte özellikle müşterek karar alma kabiliyeti burada da önemlidir.
Türk Medeni Kanunu m.339/5'e göre “Çocuğun adını ana ve babası koyar”. Böylece kişiliğin önemli parçalarından olan adı belirleme yetkisi, kanun koyucu tarafından, çocuğa en yakın kimselere verilmiş bulunmaktadır.
Değerli kardeşimiz, Sünnet olan isim koymaktır. Tek isim de çift isim de sünnettir.
Hz.
Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) Ya'la, Bereket, Eflah, Yesâr, Nâfi ve benzeri isimlerin kullanılmasını yasaklamayı arzu etmişti.
İbni Âbidînde buyuruluyor ki: “Çocuğa konulacak isimler arasında en efdal olanı, Abdullah, sonra Abdurrahman, sonra Muhammed, sonra Ahmet, daha sonra İbrahim'dir. Allahü teâlânın isimlerinden olan Ali, Reşit, Aziz gibi isimleri de koymak caizdir. Fakat, bu isimleri söylerken hürmet etmek lazımdır.
Bekir isminin İslam inancında herhangi bir sakıncası yoktur. Anlamı itibarıyla olumlu kabul edilir ve dini açıdan caizdir.
Bundan dolayı kişiler dua isminin anlamını da merak etmektedir. Anlamını bildiğimiz kelimeleri daha doğru bir şekilde kullanmak mümkündür. Arapça kökenli olan bu isim sıklık ile de karşımıza çıkmaktadır. Sıklıkla da kız ismi olarak tercih edilmektedir.
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz.
Güneş ismi Kuran'da geçmemektedir. Ancak Güneş isminin çocuklara verilmesinde hiç bir sakınca bulunmamaktadır. Siz de anlamını öğrendikten sonra Güneş ismini çocuğunuza vermeyi tercih edebilirsiniz. Oldukça güzel bir isim olan Güneş ismini siz de tercih edebilirsiniz.
Gen tablosu aile içinde kısır döngüyü yaratmış oluyor. Bu sebeple mümkün olduğu kadar çocuklarınıza ölmüş olan kişilerin ya da çok sevmiş olduğunuz yakınlarınızın, annenizin, babanızın, kardeşinizin isimlerini koymanızı asla tavsiye etmiyorum. Onların kaderlerini ve akıbetlerini aynı titreşimle çocuğa vermektedir.
Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile çocuğa konulan isim, 3 adı geçmemek üzere ve kısaltma yapılmadan yazılacak.
- Ailenin reisi olan baba çocuğun annesi olan eşi ile birlikte anlaşarak bir isim koymaları en makul ve en makbul olanıdır. Her ikisinin arzuları farklı olduğu takdirde, bir orta yolu bulup onda anlaşmaları İslamî ve insanî bir davranıştır. mealindeki ayette de ailenin merkezinde baba esas alınmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri