Bulut mühendisi kimdir sorusuna; ağ, sunucular, diskler, uygulamalar ve çeşitli servisler üzerinden bilişim kaynakları kullanarak müşterinin ihtiyacı ve talebine göre hizmet sunan kişi yanıtı verilebilir.
Bulut mühendisi, müşterilerin ihtiyaçlarına uygun olarak ağ, sunucular, diskler, uygulamalar ve çeşitli servisler aracılığıyla bilişim kaynaklarını kullanarak hizmet sunan kişidir. Bu meslek grubundan kişiler, verileri bilişim havuzunda depolayarak müşterileriyle ortak bilgi paylaşımı sağlarlar.
Bulut mühendisi olmak için, en azından, bir lisans derecesine ihtiyacınız olacak bilgisayar bilimi veya bilgi teknolojisi. Birçok bulut mühendisinin, yazılım geliştirme ve bir dizi programlama dilini anlama, C ++, Python, Java ve AngularJS dahil.
Bulut bilişim hizmetlerine örnek olarak, Google Cloud, Microsoft Azure, Amazon Web Services, Dropbox, iCloud ve Box gibi hizmetler verilebilir. Bu hizmetler, depolama, hesaplama, ağ, veritabanı ve uygulama hizmetleri gibi çeşitli kategorilerde sunulur.
İlgili 40 soru bulundu
Bulut bilişim uzmanı, bir kuruluşun dosya depolama işleri ve sunucular gibi fiziksel bilgi teknolojisi etkinliklerini sanal ortamlara taşıma işini üstlenen IT çalışanıdır. Bulut bilişim uzmanları, çalıştıkları şirketin sanal ortamlarını ve bulut ağ ve yapılarını geliştirmek ve sürdürmek alanlarında da görev alırlar.
Bulut mühendisi nasıl olunur, sorusunun yanıtı mühendislik fakültelerinden geçmektedir. Üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği, Bilişim Sistemi Mühendisliği Bölümü gibi alanlardan mezun olmak gerekir.
Veri mühendisi olmak isteyen kişilerin üniversitelerin dört yıllık lisans eğitim veren alanlarında Bilgisayar Bölümü ya da Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunu olması gerekir. Yüksek lisans programları içerisinde yer alan Veri Analitiği ve Yönetimi, Veri Analitiği bölümlerinde de eğitim alınabilmektedir.
Bulut bilişim bu yönüyle bir ürün değil, hizmettir; temel kaynaktaki yazılım ve bilgilerin paylaşımı sağlanarak, mevcut bilişim hizmetinin; bilgisayarlar ve diğer aygıtlardan elektrik dağıtıcılarına benzer bir biçimde bilişim ağı (tipik olarak İnternet'ten) üzerinden kullanılmasıdır.
BULUT TEKNOLOJİSİ NE İŞE YARAR? Günümüzde ölçeği ve sektörü farketmeksizin her türlü şirket ve kurum bulut teknolojisini; veri yedekleme, durum kurtarma, e-posta, yazılım geliştirme, test etme, büyük veri (big data) analizi ve müşterilere yönelik internet uygulamaları gibi çok çeşitli alanlarda kullanmaktadır.
Bulut teknolojisi veri merkezleri aracılığıyla çalışır. Telefonunuz, bilgisayarınız veya tabletinizdeki depolama alanını kullanmak yerine bilgileriniz sanal sunucularda barındırılır. Bu sanal sunucular, verilerinizi depolamak ve korumak için altyapıya sahip devasa veri merkezlerine bağlanır.
Bulut bilişim servisleri
Üç ana bulut hizmeti türü vardır: yazılım hizmeti (SaaS), platform hizmeti (PaaS) ve altyapı hizmeti (IaaS). Bulut konusunda her duruma uygun bir yaklaşım yoktur; işletme gereksinimlerinizi destekleyen doğru çözümü bulmanız gerekir.
Bilgi Teknolojileri söz konusu olduğu zaman, birçok şirket artık kendi yerel altyapıları yerine, bulut teknolojilerini kullanmakta, internet üzerinden yazılımlara, verilere ve sunuculara erişmektedirler. Bu alanda aranan uzman bulut mühendisidir.
eleman.net verilerine göre, Yazılım Mühendisi 2023 yılında ortalama 38.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Yazılım Mühendisi , Temmuz 2023 yılında ortalama 38.300 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 31.240 TL maaş alıyordu.
Veri Mühendisi olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Veri Mühendisi maaşı 2023 verilerine göre ortalama 36.600 TL civarındadır.
eleman.net verilerine göre, Veri Analisti 2023 yılında ortalama 33.100 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Veri Analisti , Temmuz 2023 yılında ortalama 33.400 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 26.840 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Veri mühendisleri genellikle yazılım veya bilgisayar mühendisliği geçmişine sahiptir ve Java, Python, SQL, Scala gibi programlama dillerinde yetkindir.
Bulut bilişim uzmanı şirketlerin dosya depolama ve şirket içi sunucular gibi fiziksel bilgi teknolojisi (IT) etkinliklerini sanal bir ortama taşıyan kişidir. Bir bulut bilişim uzmanı şirket içindeki bu sanal ortamları ve bulut ağını geliştirmek, oluşturmak, sürdürmek ve uygulamaktan sorumludur.
Bulut mimarisi, bileşenlerin ve alt bileşenlerin, bir hedef doğrultusunda birlikte çalışmalarını, güçlü yönleri en üst düzeye çıkarmasını ve zayıf yönleri en aza indirmesini sağlayan mantıklı, verimli ve etkili bir yapı halinde düzenlenmesidir.
Bulut bilişim mühendisleri düzenli bakım ve sorun giderme işlemlerinden sorumludur ve sistem mühendisleri, veri tabanı yöneticileri veya güvenlik yöneticileri olarak uzmanlaşabilir. Bir işletme buluta geçmeyi seçerse, bulut bilişim mühendisi geçiş sürecini denetler ve yeni sistemin bakımını yapar.
E-posta hizmetinin yanı sıra internet kullanılarak izlenen video ya da filmler, müzik dinlemek, online platformlarda oyunlar oynamak, fotoğrafları depolamak ve bunları paylaşmak gibi pek çok hizmet bulut bilişim teknolojisi tarafından desteklenmektedir.
Bulut teknolojisi, çeşitli yazılımlar aracılığıyla internet üzerinden depolama yapmanızı sağlar. Sanal depolama ile de verileriniz internet üzerinde depolanır. Böylece sabit disk gibi fiziksel depolama alanlarına ihtiyacınız kalmaz. Ayrıca istediğiniz anda da verilerinize erişebilirsiniz.
eleman.net verilerine göre, Bilişim Uzmanı 2023 yılında ortalama 37.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Bilişim Uzmanı , Temmuz 2023 yılında ortalama 36.600 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 29.700 TL maaş alıyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri