Buluttan nem kapmak DEYİMİ AÇIKLAMASI En küçük bir şeyden bile alınmak, çok alıngan olmak.
Deyim. [1] En küçük bir şeyden alınmak, çok alıngan olmak.
Havadan nem kapmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
[1]Pek sıkıntıda bulunup, bu sıkıntıdan kurtulmak için her türlü çareye, olmadık yerlere başvurmak, yardım istemek.
Havadan nem kapmak, en küçük bir şeyden bile alınmak ya da çok alıngan davranmak anlamlarındadır.
İlgili 34 soru bulundu
"Parmağında oynatmak" ifadesi, bir kişinin başka bir kişi üzerinde tam bir kontrol ve hakimiyet kurduğunu ve onu istediği gibi yönlendirebildiğini belirtmek için kullanılır. Söz konusu kişinin, başkasını kolaylıkla kendi istediği gibi idare edebildiği ve onun üzerindeki etkisinin son derece güçlü olduğu anlamına gelir.
"Bin Dereden Su Getirmek" deyimi, Türkçede bir işi gerçekleştirmek veya bir sorunu çözmek için çok sayıda zorlu ve karmaşık yollardan geçmek, çok çaba ve emek harcamak anlamına gelir.
Rüzgârdan nem kapmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
en küçük bir şeyden alınmak, çok alıngan olmak.
Daldan dala konmak deyimi sık sık iş, konum ve düşüncelerini değiştirmek anlamına gelmektedir.
Kulağına küpe olmak deyiminin anlamı aşağıda açıklanmıştır. - Başına gelen bir işten veya gördüğü ve yaşadığı olaylardan ders almak ve unutmamaktır.
Burnundan kıl aldırmamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Kendisine hiçbir söz söyletmemek, huysuz ve gururlu olmak, eleştiriye tahammülü olmamak.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. (birinin) ağzından kapmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Deyimler, atasözleri gibi kalıplaşmış sözlerdir. Sözcüklerin tümü ya da bazıları değiştirilip yerine -aynı anlamda da olsa- başka sözcükler konulamaz veya söz dizimleri değiştirilemez. Örneğin; kabak tadı vermek yerine kabak kokusu vermek denemeyeceği gibi, ağır başlı yerine de başı ağır kullanılmaz.
Gözünü dört açmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir hileye düşmemek, aldanmamak için çok dikkatli olmak.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Dirsek çürütmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Deyimler, tarihin bilinen veya bilinmeyen bir döneminde, genellikle mecazlaşarak halkımız tarafından benimsenmiş, kalıplaşmış söz öbeklerinden oluşmaktadır. Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve nesilden nesile aktarılarak halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte sözlere ise atasözü denmektedir.
"Kafa patlatmak" deyimi, genellikle bir problemi çözmek veya zor bir konuyu anlamak için yoğun düşünmek, çok düşünerek zihni yormak anlamında kullanılır. Mevcut bir sorun karşısında çözüm üretmeye çalışırken ciddi mental çaba sarf etmeyi ifade eder.
"Can Derdine Düşmek" deyimi, Türkçede bir kişinin kendi sağlığı, yaşamı veya varlığını tehdit eden ciddi bir sorunla karşı karşıya kalması, hayati bir tehlikeyle yüz yüze gelmesi anlamına gelir.
Dil dökmek genellikle mecazi olarak kullanılan bir deyimdir. Dil dökmek deyimi ikna etmek için çeşitli cümleleri süsleyerek kullanmak şeklinde ifade ediliyor.
Buluttan nem kapmak deyimi de, böyle insanlar için söylenen bir deyimdir. Çok alınganlık göstermek, en küçücük bir şeye karşı bile alıngan olmak.
Bir kimseye, haberi olmadan, kötü bir duruma sokacak davranışta bulunmak başına çorap örmek anlamına gelmektedir.
Akıntıya kürek çekmek geçekleşmeyeceği bir iş için çaba sarf edilmesi anlamında kullanılmaktadır. Akıntı bir kuvveti temsil ederken kürek çekmek de verilen çabayı ifade etmek için kullanılmıştır.
"Çürük Tahtaya Basmak" deyimi, Türkçede güvenilmez, sağlam olmayan veya riskli bir şeye güvenmek, tehlikeli veya emniyetsiz bir duruma girmek anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir kişinin güvenilmez bir şeye güvenmesini, riskli bir işe girişmesini veya emniyetsiz bir duruma bulaşmasını ifade eder.
Yapılan eylemden pişman olma veya pişman etme durumu, burnundan getirmek deyimi ile açıklanmaktadır.
İçi içini yiyen kişiler yapamadıkları bir şeyden dolayı rahatsızlık duyar ve bu durumu anlatmak için de içi içini yemek deyimi kullanılır. İçi içini yemek deyimi anlam olarak yapılmak istenenin yapılamaması ya da söylemek istenenin söylenememesi demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri