Haritaya bakıldığında Akdeniz Bölgesinde olduğu görülen Burdur ilinin komşuları arasında Afyon, Isparta, Antalya, Muğla ve Denizli ili bulunmaktadır. Burdur ili ile Isparta ili arasında 32 kilometre mesafe bulunmaktadır.
Burdur, Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'nde bulunan bir ildir. Burdur'un plaka kodu 15'tir.
Bu bakımdan verilen vergiler fazlalaşmıştır. 1839 Tanzimat hareketinden sonra Burdur, Kütahya ilinden ayrılarak Konya ilinin Isparta kaymakamlığına bağlandı.
1839 Tanzimat hareketinden sonra Burdur, Kütahya ilinden ayrılarak Konya ilinin Isparta kaymakamlığına bağlandı. 1850 yılına kadar bu bağımlılık sürdü. Daha sonra başta Saden oğlu Hacı İsmail Ağa olmak üzere Burdur'un Sancak olması için uğraşmışlar ve 1872 yılında Burdur sancak olmuştur.
Burdur ilinin ilçeleri, Burdur (il merkezi) Ağlasun.
İlgili 41 soru bulundu
Burdur - Antalya arası mesafe kaç km? Burdur - Antalya arası yaklaşık olarak 131 km'dir. Kamil Koç ile Burdur - Antalya seyahatiniz tahmini olarak en az 1 saat 30 dakika saat sürer.
Burdur'a gittiğinizde mutlaka denemeniz gereken yemekler şunlardır; gazel böreği, Burdur şiş, testi kebabı, çekme, kömbe, Burdur muhallebisi, ceviz ezmesi. Burdur'un en meşhur yemeklerinden gazel böreği, Burdur için oldukça önemli bir yerdedir.
İlde iklim genellikle kışları soğuk ve yağışlı, yazları sıcak ve kuraktır.
Burdur. Karaçallı Köyüne Geygel Yörükleri de yerleşmiştir. -Karakoyunlular:Kızılkaya köyleri,Kestel dağı çevresi,Kemer Elmacık Köylerine kadar perakende yörüktürler.Yakın zamanlara kadar konar-göçer durumdaydılar. Kapaklı köyünü kuranlar bu yörüklerdir.
BURDUR MERKEZ İLÇELERİ
Nüfus bakımından en büyük ilçeleri sırasıyla Bucak, Gölhisar ve Yeşilova'dır.
Burdur şehrini kuran Türkmen boylarından Kınalı aşireti mensupları burayı bulduklarında, bölgenin güzelliği karşısında "Cennet buradadır. Burda dur!" demişler ve "Burda dur!" sözü zamanla halk arasında "Burdur" haline dönüşmüştür.
Akdeniz Bölgesi'nde yer alan Burdur, denize kıyısı olmayan oldukça engebeli coğrafi alana sahip bir ilimizdir. İlin %61'i dağlık arazidir. Burdur deniz seviyesinden 950 metre yükseklikte yer almaktadır. Göller Yöresi'nde yer alan Burdur'un nüfusu yaklaşık 260.000'dir.
İstanbul - Burdur arası yaklaşık olarak 642kms'dir. Kamil Koç ile İstanbul - Burdur seyahatiniz tahmini olarak en az 7 saat 20 dakika saat sürer.
Bucak, Burdur ilinin 44 km uzağındaki ilçesidir. Burdur-Antalya Karayolunun 44. kilometresinde bulunan Bucak; doğuda Sütçüler, güneyde Antalya, batıda ve kuzeyde Burdur, Çeltikçi ve Ağlasun ile çevrilidir.
Genel Bilgiler / Rehber. Akdeniz Bölgesi'nde yer alan ve yüksek dağlarla Antalya'dan ayrılan Burdur, 300.000 nüfuslu sakin ve huzurlu bir şehir olarak etkileyici gölleri, doğa güzellikleri ve tarihi hazineleriyle turistlerin ilgisini çekiyor.
Kısaca Osmanlı İmparatorluğu'nu kuranlar Yörük Alevileridir. Yani Ahilik edebi, ehlibeyt nefesi ile kurulmuştur.
YÖRÜK KAVRAMI VE YÖRÜKLÜK. Yörük yerleşimi açısından Muğla bölgesi önemli bir yer tutar. Muğla bölgesinde yaşayan Yörükler; daha çok besledikleri hayvanlara bağlı olarak Karakeçili, Kızılkeçili, Sarıkeçili, Karatekeli, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Çepni vb. adlar alırlar.
Bugünün Hava Kalitesi-Burdur, Burdur
Hava kalitesi kabul edilir düzeydedir ancak bazı kirleticiler hava kirliliğine sıra dışı hassasiyete sahip çok az sayıda insan için daha ciddi sağlık sorunları yaratabilir.
Burdur, Güney'de Antalya, Batı'da Denizli, Güneybatı'da Muğla, Doğu ve Kuzey'de Isparta ve Afyon illeri ile çevrilidir. İlin yüzölçümü 7.176 km², rakımı 950 metredir. İl arazisinin %60.6'sı dağlık, %2.7'si yayla, %19'u ova %17.6'sı engebelidir. Topraklar genel olarak killi ve kireçli bir yapıya sahiptir.
Burdur Akdeniz bölgesinin göller kısmında yer alan il. Batı Anadolu ile Akdeniz bölgesini birbirine bağlayan Burdur, 36°53′ ve 37°50′ kuzey enlemleri ile 29°24′ ve 30°53′ doğu boylamları arasında yer alır.
Zengin fauna ve florası ile eko turizmcilerin dikkatini çekerken ormanlar içerisinde çeşmeleri, eski medeniyet kalıntıları, göl kıyılarında temiz kumsalları, leziz yemekleri, şifalı suları, kıvrak Burdur ezgileri ve Burdur folkloru turizm yönünden ön plana çıkan değerlerindendir.
Ekonomisinin büyük bir bölümü Tarım ve Hayvancılığa dayanan Burdur, son yıllarda mermer ve doğal taş sektöründe önemli atılımlar göstermiştir. İlimiz ekonomisi % 40'ı süt üretimine dayalı hayvancılık faaliyeti ve bunu destekleyen bitkisel üretimden oluşmaktadır.
Burdur'a gidenler bu lezzeti tatmadan kentten ayrılamıyor - YouTube. Ceviz ezmesi Burdur'un en meşhur tatlısı. Burdur'a gidenler bu lezzeti tatmadan kentten ayrılamıyor. Lezzetinin sırrı ise yörede yetişen ceviz ve şekerde saklı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri