Ruhu barındırdığına inanılan bir cisme verilen isim kotuz olarak bilinmektedir. Bu şekilde inanç üzerinden ele alınan ve eski Türk devletlerinde kullanılan bir kelime olduğunu söylemek mümkün.
Proto Türk kabilelerinden kabul edilen Çuların ayinlerinde, tanrıları eğlendirmek amacıyla destan temsili dans gösterileri yapan oyuncuların ellerindeki kalkan veya baka eşliğindeki yak (kotuz “yabani sığır”[5]) kuyruğuyla ya da tüyler ve renkli şeritlerle süslü direklerin adıydı.
Esski Türklerde hükümdarlık sembolleri
Tuğ: Sancağın tepesine takılan at kuyruğu olup kıldan yapılan flama. Sorguç, kotuz: Hükümdar başlığına takılan süslü takı.
Ongun ya da Totem, Eski Türklerin Tengricilik inancında, içinde bir ruhu barındıran bir cisme verilen isimdir. Diğer eski inanç sistemlerinde de bulunan totem ile karşılaştırılabilir.
İlk Türklerin yaşadığı îç Asya dünyası, boğayı, bilhassa doğuda ve yüksek zirvelerde tüylü cinsi “kotuz”u, bir kuvvet timsâli olarak görmekte ve bu timsâle nice manâlar atfetmekte idi.
İlgili 28 soru bulundu
Bir kuyruk parçasının hükümdarlık alameti olduğu ya da o hayvanın ongun olduğunu göstermek maksadıyla başa takılması tokuz olarak bilinir. Yani hükümdarlık için eski Türk devletlerinde değerlendirilen bir simge olarak da ön plana çıktığını söylemek mümkün.
Aile yapısı eski kaynaklarda oguş olarak geçmektedir. Ailelerin bir araya gelmesiyle urug denilen aileler birliği yani oba meydana gelmiştir. Urugların bir araya gelmesiyle bod (boy, kabile), bodun (boylar birliği) ve il (devlet) oluşmuştur. Türkler belirli bir düzen içinde akrabalarıyla bir arada yaşamışlardır.
Askerler ve memurlardan rahatsızlıkları veya yaşlılıkları sebebiyle çalışamayacak durumda olanlara tarhanlık (tarhâniyyât) verilir, bunlar görevde iken aldıkları maaşın yarısını alırlardı. Bu maaş onun evlâdına ve torunlarına da intikal ederdi.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit ayukı kelimesi, 'Eski Türk devletlerinde hükümetin adı,' biçiminde öne çıkar. Devlet ile ilgili yönetim ve kararların alınması ve bu kararların uygulanması noktasında, devlet yetkililerin bulunduğu bakanlar kurulu olarak da bilinir.
Oksızlık, Eski Türklerde bağımsızlık anlamına gelen Köktürkçe bir kelimedir. Bu kelime günümüzde yerini egemenlik ve bağımsızlık gibi kelimelere bırakmıştır. Orta Asya Türk Tarihi'nde bağımsızlık kavramı "oksızlık" terimiyle anılmış ve Türk Milleti için en vazgeçilmez değerlerden birisi sayılmıştır.
Kelime zamanla kavuk, örf, destar, amâme, yûsufî, selîmî, horasânî, yatırtma, fes adı verilen her türlü erkek ve iç mekânlarda kullanılan kumaş, çiçek, çeşitli işlemelerle hazırlanan, hotoz adı verilen kadın başlıklarının üzerine takılan çeşitli mücevher veya kıymetli tüylerden yapılmış bir süsün adına dönüşmüştür.
A.
İslâmiyet'ten önceki Türk devletlerinde han, hakan, kağan, tanhü, şanyü, ve ilteber gibi çok çeşitli unvanlar alan hükümdarların alâmetleri arasında; örgin (taht), otağ (hakan çadırı), tuğ (sancak), kotuz (sorguç) ile birlikte davul da bulunuyordu (Çandarlıoğlu, 2003: 96).
Bunlar: Taht, Taç. Sikke, Çetr, Nevbet, Bayrak, Tıraz, Hil'at, Gaşiye, Ok ve Yay, Yüzük/Mühür.
Tuğ, toğ ya da tuk, Türk ve Altay halklarının devlet geleneğinde hükümranlık sembolüdür. Sancağın tepesine takılan at kuyruğu, kıldan yapılan flama şeklindedir.
İslâmiyet öncesi Türk toplumunda ilk sosyal birlik olan ve “oguş” (veya uguş) sözü ile ifade edilen aile, sosyal bünyenin çekirdeği durumunda idi. Bu sebeple, aile sistemini esasları siyasî, sosyal hemen bütün Türk kuruluşlarına ve fertlerin davranışlarına yansımıştır.
Tudun, eski Türk bölgesel yöneticilerine verilen unvan. Avar, Göktürk ve kadim Bulgarların kullandığı bu unvan günümüzün valileri ile örneklenebilir.
töreler hakanın isteği kurultayın kararı ile değişebilir. mahkeme başkanına yargan (yargucı) denir.
Eski Türkçede ise "aile" anlamında kullanılan sözcük "oguş" kelimesidir. 💠 Oguş sözcüğüne ilk "Orhun Abidelerinde" rastlarız. Bu kelime; kabile, soy, boy, akraba, nesil anlamlarına da gelir.
Örgin, Orta Asya Türklerine dair bir kavramdır. Taht ya da otağ demektir. Hükümdar çadırı olarak bilinene otağ, başka bir deyişle Örgin olarak bilinmektedir. Hükümdarlığı simgeleyen örgin sözcüğü taht anlamı taşımaktadır.
[1] (tarih) Ferman. [2] Buyruk, emir. [3] esk. (din) Bağış, lütuf.
KPSS-Öğretmenlik, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan eğitim kurumlarında kadrolu olarak öğretmenlik yapmak isteyen tüm adayların girmesi gereken sınavdır. Eğitim Fakülteleri ve Fen Edebiyat Fakültelerinden mezun olan adaylar bu sınava girebilir.
Eğitim Bilimleri soruları, Kpss A Grubu öğretmen adaylarının Kpss lisans düzeyinde girmek zorunda olduğu sınavın sorularını kapsamaktadır. Eğitim Bilimleri Gelişim Psikolojisi, Öğrenme Psikolojisi, Ölçme ve Değerlendirme, Program Geliştirme, Öğretim Yöntem ve Teknikleri ve Rehberlik derslerinden oluşmaktadır.
Bunun için soylu ve iyi oğlana “ataç”, iyi kıza da “anaç” denirdi. Eski Türk adetlerine göre 'Küçük oğlan', babasının evinde oturan ve baba ocağını devam ettiren bir çocuktu. Bunun için de, en küçük çocuklara 'Ot-Tegin', yani 'Ateş-Prensi”, baba ocağını devam ettiren çocuk denirdi.
Bir diğer görüşe göre ise; eski Türklerde çok eşlilik (poligami) mevcut, hatta oldukça yaygındı. Bazı kaynaklarda çok eşliliğin sadece Hanlara özgü olduğu, bazı kaynaklarda ise hiç olmadığı iddia edilir ki, bu doğru değildir. Çünkü, kadın sayısı fazladır ve yakınlarının dullarla evlenmesi şartı vardır.
Türklerde devlete İl (el) adı verilirdi. İl aynı zamanda barış anlamında kullanılmıştır. Devleti yöneten hükümdar yönetme yetkisini Gök tanrı dan alır ve yaptığı tüm işlerden de Gök Tanrı ya karşı sorumludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri