Burdur Artık 'Nilgün' Bir sosyal medya kullanıcısı tarafından yapılan talep üzerine, yapay zeka motoru içerisindeki tüm şehirleri tekrardan isimlendirdi. Türkiye'nin dört bir yanından şehirleri kapsayan bu yeniden isimlendirme sürecinde Burdur'un yeni adı 'Nilgün' oldu.
Bu bakımdan verilen vergiler fazlalaşmıştır. 1839 Tanzimat hareketinden sonra Burdur, Kütahya ilinden ayrılarak Konya ilinin Isparta kaymakamlığına bağlandı.
Köyün ismini "Ezostas" olarak öğrenirler. Rumca bilmedikleri için manasını sorarlar. "Burada dur" anlamına geldiğini öğrenirler. Buraya yerleşen Türkmen aşiretleri "Burada dur" kelimesini zamanla "Burdur" olarak telaffuz etmeye başlarlar ve bu kelime şehrin yeni ismi olur.
Burdur düşmanın yurttan atılmasından sonra kurulan yeni Türkiye Cumhuriyetinde 1923 yılında İl olarak yerini almıştır.
Burdur Haritada Nerede? Burdur Göller Yöresi olarak ifade edilen bölgede bulunmaktadır. Haritaya bakıldığında Akdeniz Bölgesinde olduğu görülen Burdur ilinin komşuları arasında Afyon, Isparta, Antalya, Muğla ve Denizli ili bulunmaktadır. Burdur ili ile Isparta ili arasında 32 kilometre mesafe bulunmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Burdur. Karaçallı Köyüne Geygel Yörükleri de yerleşmiştir. -Karakoyunlular:Kızılkaya köyleri,Kestel dağı çevresi,Kemer Elmacık Köylerine kadar perakende yörüktürler.Yakın zamanlara kadar konar-göçer durumdaydılar. Kapaklı köyünü kuranlar bu yörüklerdir.
Burdur gölü, Arkeoloji müzesi, Sagalassos Antik kenti, Bucak ilçesi ve tarihi antik kentleri, İnsuyu mağarası, Gölhisar ilçesi, İbecik dokuma tezgahları, haşhaş bahçeleri gibi birçok yeri gezebilirsiniz. Burdur yöreye has Akdeniz özelliklerini taşıyan bir şehirdir.
Isparta, 1846 yılındaki düzenleme ile kurulan Konya Vilayeti'ne bağlı Hamid Sancağı'nın merkezidir. O zamanki adı Hamidabad idi.
Burdur güneyde Antalya, batıda Denizli, güneybatıda Muğla, kuzeyde Afyonkarahisar ve kuzeydoğuda Isparta illeri ile sınırlıdır.
Burdur ilinin ilçeleri, Burdur (il merkezi) Ağlasun.
Burdur'a gittiğinizde mutlaka denemeniz gereken yemekler şunlardır; gazel böreği, Burdur şiş, testi kebabı, çekme, kömbe, Burdur muhallebisi, ceviz ezmesi. Burdur'un en meşhur yemeklerinden gazel böreği, Burdur için oldukça önemli bir yerdedir.
Bu bölge tarih boyunca Hitit, Frigya, Lidya, Pers, Roma ve Doğu Roma toprakları içinde kalmıştır. Burdur, Malazgirt Sava- şı'ndan sonra Türkmen akınlarının ulaştığı yerlerden birisi olmuştur. XIV. Yüzyıl başlarında bu yörede kurulmuş olan Hamidoğulları Beyliği, Burdur'u da hakimiyeti altına almıştır.
İlde iklim genellikle kışları soğuk ve yağışlı, yazları sıcak ve kuraktır.
Akdeniz Bölgesi'nde yer alan Burdur, denize kıyısı olmayan oldukça engebeli coğrafi alana sahip bir ilimizdir. İlin %61'i dağlık arazidir. Burdur deniz seviyesinden 950 metre yükseklikte yer almaktadır. Göller Yöresi'nde yer alan Burdur'un nüfusu yaklaşık 260.000'dir.
Burdur Türkiye'nin iç kesimlerinde yer alan bir ildir. Bu durum, Burdur'un ulaşım ve ticaret açısından dezavantajlı olmasına neden olmuştur. Bir diğer sebep ise Burdur'un tarihte şahit olduğu olaylardır. Burdur tarih boyunca önemli bir yerleşim yeri olmamıştır.
Burdur Gölü, Göller Bölgesi göllerinden Burdur ve Isparta illeri arasında yer alan bir tektonik göldür. Göl büyüklüğü açısından Türkiye'de yedinci sıraya sahiptir. Burdur şehir merkezine çok yakındır. Ortalama göl alanı 153 km², rakımı ise 842,87 metredir.
Burdur ili, Akdeniz Bölgesinin iç kısmında ve Göller Yöresi adı verilen bölgede Akdeniz Bölgesi'nden Ege ve Orta Anadolu Bölgeleri'ne geçiş alanında, 29º-24' ve 30º-53' Doğu Boylamları ve 36º-53' ve 37º-50' Kuzey Enlemleri arasında yer almaktadır.
Kentin önceki adı BARİS'ti. İranlılarla yaptıkları savaştan sonra ülkelerine dönmeyen Mora Yarımadası Isparta'lıları BARİS'te yerleştiler. Yunanca bir İS belirteci başa getirip, birleştirdiler İSPARİTA oldu; sonra da bu ad İSPARTA olarak söylenmeye başlandı. Yunan dilinde İSPORADA dağınık anlamına gelmektedir.
İlde Merkez ilçe ile birlikte, Aksu, Atabey, Eğirdir, Gelendost, Gönen, Keçiborlu, Senirkent, Sütçüler, Şarkikaraağaç, Uluborlu,, Yalvaç ve Yenişarbademli olmak üzere 13 ilçe vardır. Merkez ilçeden sonra gelen en büyük ilçe merkezi Yalvaç'tır. En az nüfuslu ilçe ise Yenişarbademli'dir.
Sparta ile Isparta'nın hiçbir bağı yok. Sparta, şimdiki Yunanistan'ın güney bölgesinde bir şehir devletiydi.
Yapılan değerlendirmede en güzel damızlık Honamlı teke kategorisinde yetiştirici Engin Aksoy'un "Yiğit" adlı tekesi, Merinos koç kategorisinde Halil Ekici'nin "Sultan" adlı koçu, Oğlak kategorisinde ise Hayrettin Akan'ın "Yenaldo" adlı oğlağı birinci oldu. Yarışmada dereceye girenlere ödülleri verildi.
Burdur Dimrit'i Türkiye'de yalnızca ilimizde yetişir ve ildeki üzüm üretiminin %60'ını oluşturur.
Burdur'a gittiğinizde almadan dönmemeniz gereken hediyelik eşyalar şunlardır:bakır çaydanlık, cezve, ceviz ezmesi, İbecik bezi, alaca dokumalar ve İbecik bebekleri. Burdur'da önemli geleneklerden bir tanesi olan bakır dövme, beraberinde bakır çaydanlık ürünlerini de getirmiştir. Süs eşyası olarak kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri