Zeytinyağı ile kızartma yapılabilir. Zeytinyağının yanma derecesi diğer yağlardan yüksektir.
Zeytinyağlı Tavuk Sote Tarifi Nasıl Yapılır? Öncelikle zeytinyağını iyice kızdırıyoruz (çünkü tavukları içine atınca suyunu bırakmıyorlar ve lezzeti çok artıyor bir şefi izlemiştim aynı şekilde). Kızdırdıktan sonra küp küp doğradığımız göğüs etini atıyoruz içine ve 5 dakika yüksek ateşte soteliyoruz.
Kızartma yapmak için yağ öncelikle kızdırılır. Bazı yağlar bu kızgınlık derecesine gelmeden yanar. Yanma noktası düşük olan bu yağlar ile kızartma yapılması uygun değildir. Zeytinyağının yanma noktası ise yüksektir.
Kızartma yaparken zeytinyağı kullanmak, yapılan bir araştırmaya göre kanola ya da ayçiçek yağı kullanmaktan çok daha sağlıklı ve faydalı. Özellikle zeytinyağının asidik seviyesi ne kadar artarsa o kadar dayanıklı bir hale geliyor.
Genelde mısır özü yağı, ayçiçek yağı gibi yağlar kullanıyoruz ancak bu tür yağlar diğer yağlara nazaran daha hızlı yanabiliyor. Bu durumların önüne geçebilmek adına zeytinyağı, yer fıstığı yağı, kanola yağı gibi yağları kızartma yapmak için kullanabilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
Bütün haldeki tavuğumuzun üzerine ovarak tereyağı sürmek de bu işin sırlarından biri. Özellikle iç kısmına ve deri kısmına ovarak süreceğimiz tereyağı lezzetine lezzet katacak ve fırında nar gibi kızarmasına neden olacaktır.
Tavukları 200-250 derecede kızartmak en doğrusudur. Bu ısıda tavuğun dışı yanmaz ve çıtır çıtır olur. Bu sıcaklığı tutturmak için mutfak termometresi önerebiliriz. Bir tarafı kızarmadan alt üst etmeyin.
Doğru marine ve pişirme teknikleriyle siz de artık evlerinizde şeflere parmak ısırtacak etler pişirebilirsiniz. Kırmızı et için olduğu gibi tavuk ve balık marinesi için de zeytinyağı oldukça önemlidir. Organik, doğal zeytinyağ ile kırmızı ve beyaz tüm etlerinizi marine edebilir, lezzetine lezzet katabilirsiniz.
Kızarma işlemi için 170 derecenin üzerindeki yağda 1 dakika bulunması yeterlidir.
“O halde kızartma yaparken hangi zeytinyağı kullanılmalı?” diyorsanız, riviera zeytinyağını tercih edebilirsiniz. Riviera tipi zeytinyağını tüm kızartmalarda kullanabilirsiniz. Çünkü riviera zeytinyağının duman noktası yani “yanma aralığının” yaklaşık 210 derece olduğu biliniyor.
Zeytinyağı, ısı, ışık ve oksijenden olumsuz etkilenir. Isı, ışık ve oksijene yoğun şekilde maruz kalan zeytinyağının bozulma ihtimali olabilir. Bu sebeple zeytinyağını ocak yanı, fırın üstü gibi sıcak yerlerde muhafaza etmemenizde fayda vardır.
zeytinyağının yanma noktası 190-210 derece celcius arasında değişiklik gösterir. patates, biber, kabak, havuç, patlıcan gibi su içeriği yüksek gıdaları (genel olarak sebze diyoruz biz bunlara) kızartmak için de maksimum 170 derecelik bir sıcaklık yetmektedir.
Pamukyağı, ayçiçek yağı, mısırözü yağı, soya yağı, fındık yağı gibi farklı bitkisel yağlar ilave edilerek “zeytinyağı” adı altında piyasaya sürülüyor.
Kızartmalarda Hangi Yağı Kullanmalısınız? Zeytinyağı zannedilenin aksine kızartma için de en uygun yağdır. Yanma sıcaklığı diğer yağlardan daha yüksektir.Yaklaşık 210 derecedir.
Yemeklerinizde rafine edilmiş zeytinyağı kullanmak ayçiçek yağına göre daha sağlıklıdır. Bu yağ hem daha sağlıklı hem de palm yağından sonra sıcaklığa en dayanıklı yağdır. Çünkü zeytinyağının özelliklerinin değişmeye başladığı dumanlanma noktası 210-230 derecedir.
Evde sıvı yağ olmadığında ve tatlı bir kek harcı yapımında zeytinyağı kullanmak istiyorsanız, kekinizin dokusunun bir miktar değişeceğinden bahsedelim öncelikle. Zeytinyağlı kekler puf puf kabarmıyor, daha tok bir kıvamları oluyor. Zeytinyağı keke daha tok bir kıvam verir ve kekin hafif nemli kalmasını da sağlar.
Zeytinyağının zararları
Zeytinyağı yağlı ciltlerde ya da dermatit gibi cilt rahatsızlıklarında kullanıma uygun değildir. Ayrıca bebeklerde de kullanılması önerilmemektedir. İlerleyen dönemlerde egzamaya neden olabilir. Çok fazla tüketilirse kilo alımına neden olur.
İki adet yumurtayı bir kapta 10 dakika boyunca kaynatıyoruz. Daha sonra yumurtalarımız soğuduktan sonra kabuklarını soyup dilimliyoruz. Üzerine zeytinyağı ve baharatları ekleyip servis ediyoruz.
Evet, soğuk sıkım zeytinyağı yemeklerde de kullanılabilir. Bunda hiçbir sakınca yoktur. Zeytinyağının faydalarından daha fazla yararlanmak istiyorsanız, günde 2 yemek kaşığı kadar içebilirsiniz.
Zeytinyağına tuz atılmasının birçok nedeni olabilir. Birincisi, tuz, zeytinyağının tadını daha da yoğunlaştırır ve lezzetini arttırır. İkincisi, tuz, zeytinyağının çeşitli yiyeceklerde kullanımını kolaylaştırır ve lezzetini dengeler. Örneğin, zeytinyağı ile pişirilen yemeklerin tadını dengeler ve lezzetini arttırır.
Sızma zeytinyağı için zeytin ezilme ve parçalanma gibi bazı işlemler görür. Riviera ise rafine zeytinyağının ısıtılıp kimyasal işlemlerle temizlenmesi ve natürel yağ ile karıştırılmasıyla elde edilir. Tat bakımından sızma zeytinyağı daha aromatiktir, riviera ise hafif bir tada sahiptir.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
Bütün haldeki hindi ya da tavuğunuzun üzerine ovarak tereyağı sürmek bu işin sırlarından biri. Özellikle iç kısmına ve deri kısmına ovarak süreceğiniz tereyağı lezzetine lezzet katacaktır ve fırında nar gibi kızarmasına neden olacaktır.
Geniş bir tavayı ocak üzerine alıp, orta ateş üzerinde ısınmasını sağlayın. Isınan tavanın içine tavuk etlerini tek tek dizin. Tavuk etlerinin alt tarafları güzelce kızarana kadar hiç dokunmadan yaklaşık 5-6 dakika pişirin.
Pişirmeden önce tavuğu yarım limon ile ovalayıp, sonra tavuğun üzerine ve içine limon rendesi koyabilirsiniz. Tavuğun içine birkaç adet ada çayı yaprağı ve yarım limon dilimi yerleştirebilirsiniz. Tavuk etinin daha beyaz ve yumuşak olabilmesi için süt içinde birkaç saat bekletmeniz yeterli olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri