Hareket etkinlikleri en az 30 dakika sürmeli ve bu sürenin ilk 5 dakikası ısınma oyunları, 20 dakikası bir önceki uygulamanın tekrarı/yeni temel hareket becerileri, son 5 dakikası da soğuma etkinlikleri olmalıdır.
Hareket etkinliğinin amacı, çocukların temel hareket becerilerini geliştirerek çocuğun fiziksel, motor, bilişsel, dil, sosyal ve duygusal, gelişimine ve öz bakım becerilerine katkıda bulunmaktır. Böylece çocuğun fiziksel etkinliklere yaşam boyu katılımı da sağlanabilir.
Hareket, insanın hayati bir ihtiyacıdır. Çocuk, hareket etme yoluyla dünya ile etkileşime girer. Dünyayı tüm duyuları ile algılamaya, keşfetmeye, test etme- ye, kavramaya ve anlamaya çalışır. Deneyim kazanıp, kendine güven duygusunu geliştirmesine imkan sağlar.
Etkinlik planı
tkinlik planı her etkinlik için ayrı ayrı hazırlanan bir plandır. Gelişim göstergelerini desteklemek için etkinlik planına ayrıntılı olarak yazılmalıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Harekete dönük etkinlikler, insan hayatının her döneminde önemli olduğu gibi okul öncesi dönemde de son derece önemlidir. Bireysel ihtiyaçlara yönelik sıralı adımlarla verilen hareket eğitimi, bireyin zihinsel ve fiziksel gelişiminin en hızlı olduğu okul öncesi dönemin, tamamlayıcı bir parçası olma özelliğini taşır.
Hareket Eğitiminin Amaçları;
Yeterli hareket tepkileri kazandırmak, Çocuğun fiziksel çevresi içinde kendinin ve bedenini kullanma kapasitesinin farkına varmasını sağlamak, Koordinatif ve motor becerileri geliştirmek, Kuvvet, dayanıklılık, koordinasyon ve esnekliği geliştirmek.
Hareket eğitimi ile beraber, büyük kas grupları kullanımı ve gelişimi sağlanır. Yürüme, koşma, atlama, sıçrama, sekme, tırmanma, kayma, sürünme vb. gibi. ÇOCUĞUNUZUN NON-LOKOMOTOR BECERİLERİNİN GELİŞİMİNİ SAĞLAR. Non-lokomotor beceriler; bireyin bulunduğu zemin üzerinde dengesini yer çekimine karşı koruma yeteneğidir.
HAREKET EĞİTİMİNİN FAYDALARI
Yaratıcı çözümler aramasına yardımcı olur. Duygusal ve sosyal kazançlar sağlar. İşbirliği kurma yeteneğini geliştirir. Diğer çocukların farkına varmasına yardımcı olur. Koordinasyon ve postür gelişimine yardımcı olur.
Kısaca hareketin keşfedilmesi ve üretilmesi olarak tanımlanabilir. Çocuğa yeterli hareket tepkileri kazandırmayı amaçlar. Çocuğun fiziksel çevresi içinde kendini ve bedenini kullanma kapasitesinin farkına varmasını sağlar. Çocuğun, koordinatif ve motor becerilerini geliştirmeyi amaçlar.
Temel Hareketler Dönemi
becerilerin kazanıldığı dönemdir. Bu temel beceriler koşma, atlama, sıçrama, sekme, yakalama, fırlatma, topa ayakla vurma gibi hareketlerdir.
Çocuğun spora ve düzenli fiziksel aktivitelere, özellikle cimnastik ve yüzme gibi sporlara en erken başlama yaşı 4 yaş civarıdır.
Bebeğin oturması, emeklemesi, ayakta durabilmesi gibi istemli hareketlerin ilk biçimidir. Bu hareketler, yaşamın ilk iki yılında kemik, kas ve sinir sistemindeki gelişime ek olarak bebeğe sağlanan alıştırma olanakları sonucu ortaya çıkar.
Temel Hareket Eğitimi, aslında tüm spor branşları için atılan adımların ilk bölümünü oluşturur. Tüm spor branşlarına atılan ilk adımın temelini oluşturan Temel Hareket Eğitimi; fiziksel etkinliği doğru şekilde uygulamayı ve doğru şekilde sürdürmeyi öğretirken fiziksel gelişim kadar bilişsel gelişimi de destekler.
Hareket çeşitleri
Dairesel hareket: Aynı açısal hızla daire şeklinde bir yörünge izleyen cisimlerin hareketidir. Akreple yelkovanın hareketleri gibi. Doğrusal hareket: Doğru şeklinde bir yörünge üzerinde hareket eden bir cismin hareketi. Eğrisel hareket: Cismin izlediği yörünge bir eğri olan cisimlerin hareketidir.
Biyomekanik ihtiyaçları karşılamak için, egzersizleri kategorize ederek, sınıflayarak antrenörlerin işini kolaylaştırmak ve sporculara hangi egzersizin uygun olduğunu belirlemek, hareket havuzu oluşturmanın temel nedenleridir.
Düzenli olarak hareket etmenin kilo kontrolü, daha iyi uyuma, kalp damar sağlığı, inflamasyon azalması vb. bir sürü olumlu etkisi fiziksel hem sağlığımız üzerinde gözlemlenmiş, bilimsel araştırmalar ile ortaya konmuştur.
Bunlar; koşma, atlama, sıçrama, sekme,yakalama, fırlatma, topa ayakla vurma gibi hareketlerdir.
Dengeleme hareketleri ( eğilme, esnetme, düşme-kalkma, dönme, ağırlık aktarma, atlama-konma, denge, itme, çekme v.b.) Nesne kontrolü gerektiren hareketler ( atma, yakalama, vuruş, yuvarlama, durdurma, raketle vurma v.b.)
Bu kapsamda okul öncesi eğitim kurumlarında; Haftada 5 (beş) gün ve günde 6 (altı) etkinlik saati süreyle aralıksız yüz yüze eğitim yapılacak ve bir etkinlik saati 30 dakika olacak şekilde planlanacaktır.
Programda yer alan etkinlik türleri Türkçe, Sanat, Drama, Müzik, Hareket, Oyun, Fen, Matematik, Okuma Yazmaya Hazırlık ve Alan Gezileri şeklindedir.
Çocuklar okul öncesi eğitim ile sosyal, duygusal fiziksel ve zihinsel birçok beceri kazanır ve geliştirirler. Sosyal olarak paylaşmayı, sıra beklemeyi, kurallara uymayı, karşılıklı konuşmayı, oyun kurmayı, yaşıtları ile çıkan çatışmaları çözmeyi, kendini korumayı ve diğer çocukların haklarına saygı göstermeyi öğrenir.
3. Temel Hareketler Dönemi (2-7 yaşlar): Tüm çocuklarda bulunan koşma, atlama, sıçrama, sekme, yakalama, fırlatma, topa ayakla vurma gibi temel becerilerin kazanıldığı dönemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri