Taşınmaz Temini Kamulaştırma MADDE 5- (1) Elektrik dağıtım tesislerinin isabet ettiği özel mülkiyete konu taşınmazların kamulaştırma işlemleri, 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'nda yer alan hükümler doğrultusunda TEDAŞ tarafından gerçekleştirilir.
TEDAŞ'ın verilerine göre, elektrik dağıtımı kapsamında kamulaştırması yapılmamış mevcut tesislerin kamulaştırma bedelleri yaklaşık 7 milyar lira olarak öngörülüyor. Miktarın büyüklüğü, çalışmaların uzun sürecek olması nedeniyle kamulaştırmaların 20 yılda tamamlanması planlanıyor.
İdare kamulaştırma kararı verdikten sonra, kamulaştırma yapılacak taşınmazın tapu siciline şerh verilmesini tapu müdürlüğüne bildirir. Taşınmazınızda kamulaştırma şerhi bulunması, taşınmazınızın kamulaştırılacağını gösterir.
Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi, (TEDAŞ) sahibi olduğu dağıtım şirketleri vasıtasıyla, Türkiye'de ki elektrik dağıtımıyla, elektriğin tüketicilere perakende satışıyla ve tüketicilere perakende satış hizmeti vermek üzere kurulmuş bir kamu iktisadi teşebbüsüdür.
Kamulaştırma işlemini sadece devlet ve kamu tüzel kişi yapabilir. Başka bir ifadeyle gerçek kişiler ya da özel hukuk tüzel kişisi kamulaştırma yapamaz ( Any. m 46, KK. m. 3/1). 3. Kamulaştırmaya sadece özel hukuk gerçek ve tüzelkişilerinin mülkiyetindeki mallar konu olabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Kamulaştırma sadece “yetkili idare” tarafından yapılır. Kamulaştırmayı zorunlu kılan bir “kamu yararı” bulunmalıdır. Kamulaştırmanın konusu “özel mülkiyete konu olan taşınmaz” bir maldır. Kamulaştırılan taşınmazın bedeli “peşin” ödenir.
Kamulaştırma taşınmaz mallar için söz konusu olabilir. Gerçek ve özel hukuk tüzelkişilerinin mülkiyetinde bulunan taşınmaz mallar kamulaştırılabilir. Kamu yararının gerektirmesi durumunda kamulaştırma yapılabilir. Taşınmaz malın geçek karşılığının, peşin olarak ödenmesi gerekir.
TEDAŞ'IN ÖZELLEŞTİRİLMESİ SEBEBİ İLE ÇALIŞANLARI KAMU GÖREVLİSİ DEĞİLDİR.
İlgili Kuruluşlar - T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
Alo 186 Bedaş Çağrı Merkezi Yeni Sokak Lambaları Şikayeti.
Yani 7. Madde şerhi işlenen gayrimenkulün bir kısmının veya tamamının kanunlaşacağı anlamına gelir. 7.Madde şerhi olan gayrimenkullerin tapu sicil müdürlüklerinde satışlarına engel olacak herhangi bir durum yoktur.
Gayrimenkullerde çok karşılaşılan bir diğer tapu şerhi ise: "TEK / TEDAŞ lehine kira şerhi" Gayrimenkulün bulunduğu parsel içerisinde trafo alanı veya üzerinden geçen elektrik hattı için konulan şerhtir. Sembolik bedel karşılığıdır.
Bir tapu kaydı üzerinde kamulaştırma kanununun 7. maddesine göre beyanlar sütununa yazılmış belirtme varsa, bu kayıt taşınmazın satışına engel değildir. 31/b maddesine göre şerhler sütununda şerh varsa bu taşınmaz üzerinde hiçbir işlem yapılamaz. Satılması da mümkün değildir.
Ancak bazen kamu kurumları bedeli hazır etmeden ve şahsa ödeme yapmadan tapuyu üzerine almaktadırlar ama bedeli ya ödememekte veya 45 günlük yasal süreden çok sonra ödemektedirler. Bedelin hiç ödenmemesi veya geç ödenmesi durumlarında şahsın dava açma hakkı bulunmaktadır.
Kamulaştırma işlemi için tesis edilen veyahut taraflarca anlaşılan kamulaştırma bedelinin kesinleşmesi itibari ile 5 yıllık hak düşürücü süre başlamaktadır.
İrtifak hakkı, bir taşınmazı doğrudan doğruya kullanma, ondan yararlanma yetkisi veren sınırlı ve ayni bir haktır (Soysal 2018). Kamulaştırma yoluyla irtifak hakkı kurulmasında yeni tesis edilen irtifak hakkıyla, taşınmazın değerindeki azalma dikkate alınarak, bedel tespiti yapılmaktadır (Gür 2013).
Bu Anastatü ile teşkil olunan Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (Teşekkül) tüzel kişiliğe sahip, faaliyetlerinde özerk ve sorumluluğu sermayesiyle sınırlı bir İktisadi Devlet Teşekkülüdür.
Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.
(TEDAŞ), Türkiye'de elektrik enerjisinin; dağıtımından ve perakende satışından sorumlu iktisadi devlet teşekkülü.
eleman.net verilerine göre, Elektrik Teknisyeni 2023 yılında ortalama 21.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Elektrik Teknisyeni , Ocak 2023 yılında ortalama 16.500 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 10.120 TL maaş alıyordu.
Teşebbüslerde genel idare esaslarına göre yürütülmekte olan asli ve sürekli görevler I sayılı cetvele tabi memur statüsündeki personel tarafından yürütülmektedir.
“Kamu görevlisi” kavramı, TCK'nın 6. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde “Kamu görevlisi deyiminden, kamusal faaliyetin yürütülmesine atama veya seçilme yoluyla ya da herhangi bir surette sürekli, süreli veya geçici olarak katılan kişi” şeklinde tanımlanmıştır.
Bu durumlarda bahsedilen gerçek ve özel hukuk tüzel kişileri başvuru yaparlar; ve bunlar adına kamulaştırma işlemi, bağlı bulundukları köy, belediye, özel idare veya bakanlık tarafından yapılmaktadır.
Kamulaştırma idarenin kamu yararını sağlamak için gerçekleştirmiş olduğu bir işlemdir. Kamu yararı olmaksızın yapılan bir kamulaştırma hukuka uygun değildir. Kamu yararına olmayan bir kamulaştırmada kamu geliri gereksiz yere harcanmış olur.
Bu hakkın kullanılmasının şartları kanunda; özetle, kamulaştırma tarihinden itibaren 5 yıl geçmesi ve sürenin dolmasından itibaren bir yıl içinde eski malikin talepte bulunması olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri