Dişteki sinirler öldüğünde bazen kök uçlarında ağrılı bir apse ortaya çıkmasına yol açabilir. Vücut, dişteki enfeksiyonların yayılmasını önlemek için bu apseleri ortaya çıkarır. Bazı durumlarda ise diş etlerinin üzerinde sivilceye benzeyen bir fistül ortaya çıkar ve bu fistül içinden iltihap akabilir.
Sinirler Öldüğünde Oluşan Sorunlar Nelerdir ? Dişin canlılığını kaybetmesi sonucunda ısırma ve çiğneme esnasında nedeni belli olmayan ağrılar ile karşılaşılabilir. Sıcak ve soğuk içeceklerin tüketimi esnasında yaşanan sızlamalar diğer bir ölmekte olan veya ölen diş sinirlerinin neden olduğu sorunlardandır.
Dişlerin yapısında, sert ve yumuşak dokular bir aradadır. Bir dişin iç katmanında yer alan sinirler hasar gördüğünde, kan akışı durabilir. Bu durum, enfeksiyona yol açabilir. Bir süre sonra sinirler ölebilir ve diş artık canlı özelliğini kaybeder.
Diş sinirlerinde meydana gelen ölümler sonucunda dişler canlılığını yitir ve bu süreç içerisinde dişlerde çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Örneğin diş ve diş etlerinde çürük oluşumuna, diş eti kanamalarına ve apse oluşu gibi rahatsızlıklara neden olabilir.
Eğer tedavi sonrasında ağrı azalmıyor aksine artıyorsa vakit kaybetmeden bir diş hekimine başvurulması önerilir. Dişte hassasiyet: Kanal tedavisinde diş sinirleri çıkarıldığı için ısı değişimlerine karşı bir hassasiyet olmaz. Ancak tedavi başarısızsa dişlerde sıcak veya soğuğa karşı hassasiyet gelişir.
İlgili 23 soru bulundu
İyi bir kanal tedavisi yapılan diş, doğru ağız-diş bakımı ile bir ömür boyu kullanılabilir. Tedavi edilen dişte tekrar çürük oluşması riskine karşı düzenli olarak ağız-diş bakımı yapılarak, hekim muayenesi ihmal edilmemelidir.
Kulaklar, çene kemiğinin sonunda yer alıyorlar. Dişlerle aynı doku ve sinirle birbirlerine bağlıdırlar. Dişlerde oluşacak bir hassasiyet ağrı olarak kulaklara vuracaktır.
Pulpa sinirlerindeki kan damarları basıncı şişliği, dişinizin ölmüş olabileceğine işaret eder. Isırma veya çiğneme sırasında nedeni bilinmeyen ağrı veya acı yaşayabilirsiniz. Sıcak veya soğuk içecek içerken aşırı hassasiyet yaşanması, ölü veya ölmekte olan bir sinirin başka bir işareti olabilir.
Fakat dişte oluşan derin çürükler pulpaya erişebilir ve bunun zamanında tedavi edilmemesi dişteki sinirlerde tahribata neden olur. Diş içerisindeki bu doku kendi kendine iyileşme özelliğine sahip değildir. Bu nedenle dişteki sinirlere erişen bakteriler sinirlerin ölmesine neden olur.
Bir süre sonra iyileşme süreci başlar. Eğer koruyucu kılıfta hasarlanma yoksa veya kılıf tamiri yapılmış ise liflerin büyümesi boş tüpler içinden devem ederek motor veya duysal sinirlerin ileti uç noktalarına(reseptör) kadar iyileşme sağlanır. Sinir vücudun en yavaş iyileşen dokusudur.
Diş ölümü en sık, derin çürük veya kırık gibi fiziksel travma nedeni ile olur. Ölü dişlere kanal tedavisi uygulayarak geri kazanmak mümkün olabilir ancak dişin anatomisini bilmek önemlidir.
Dişte yer alan dokular ve sinirler dişin canlı bir organizma olmasını sağlar. Dolayısıyla diş siniri ölmesi ile dişin canlılığını yitireceği ve kaybedileceği düşünülür. Diş siniri ölmesine karşı uygulanan tedaviler ile dişlerinizi kaybetmeden sağlığınıza hızlı bir şekilde kavuşabilirsiniz.
Kanal tedavisi yeterince özenli uygulanmamışsa diş çürümeye devam edebilir. Genelde çürümenin nedeni sinirlerin iltihaptan tam olarak temizlenmemiş olmasıdır. Bunda yetersiz ekipman ya da dikkatsizliğin etkisi olabilir.
Kanal tedavisi hastanın dişi uyuşturulurak yapılan bir tedavidir, bu yüzden ağrılı bir işlem değildir. Bununla birlikte, kanal tedavisi işleminden sonra biraz ağrı veya uyuşma görülebilir ve hatta birkaç gün hafif rahatsızlığa neden olabilir.
Bir dişin sinir dokusu veya pulpası hasar gördüğünde, parçalanır ve bakteri burada çoğalmaya başlar. Bakteriler yoğun bir enfeksiyona veya apseye yol açabilir. Apse, diş köklerininin sonunda oluşan irin dolu bir şişliktir.
Diş çürümesi sinirlere ulaştığında, bu kısımda kalıcı hasarlara neden olur. Bu nedenle, sinire ulaşmış diş çürükleri hızla tedavi edilmelidir. Bu tedavi işlemine dentin çürüğü kanal tedavisi ismi verilir. Kanal tedavilerinde, çürümüş kısımlar sinirler ile birlikte alınır.
Kanal tedavisi sırasında dişin sinirleri alınmaktadır, bu yüzden kanal tedavisi görmüş bir diş, dış uyaranlardan etkilenmemektedir. Tedavi sonrasında ilk birkaç hafta hafif ağrı veya çiğnemede hassasiyet olabilir çünkü dişin de vücudumuzdaki her doku gibi iyileşmek için zamana ihtiyacı vardır.
İlk tedaviden sonra akseden diğer sorunlar neticesinde tekrar kanal tedavisi uygulanmasında herhangi bir sıkıntı yoktur.
Dişteki sinirler öldüğünde tedavi için uygulanabilecek iki farklı yöntem vardır. Bunlardan bir tanesi kanal tedavisi diğeri ise diş çekimidir. Uzman diş hekimleri ya da endodontist kanal tedavisi için ilk olarak sizlere lokal anestezi uygularlar. Bu sayede işlem sırasında hiçbir şekilde ağrı ya da sızı hissetmezsiniz.
Bazen, kanal tedavisinin ardından komplikasyonlar gelişebilir. Aşırı ağrı hissetmenizin nedeni, tedavinin tam olarak bakterilerin veya enfeksiyonun kaynağını giderememiş olması olabilir. Bu probleme dolguyla ilgili bir sorun veya dişte oluşan ufak bir çatlak neden olabilir.
Dişin üzerine basıldığında ağrı olması veya en küçük bir temasın bile ağrı nedeni olması dişin sinirinde bulunan iltihabın, kök ucundan dışarı yayıldığı anlamına gelir. Bu durumda yapılması gereken tedavi; “Kanal Tedavisi”dir. Hemen bir diş hekimine veya Endodontiste gitmelisiniz aksi halde her an bir apse gelişebilir.
Çürüklerin diş yapısında çok derin olması sonucu sinirlere denk gelmesi durumunda dişe dolgu işlemi uygulanmamakta, bunun yerine kanal tedavisi tercih edilmektedir.
Zonklayan bir diş ağrınız olduğundan tuzlu ve ılık bir suyla çalkalama yapabilir, dişte olan ağrının hafiflemesini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda diş etinizde şişlik varsa tuzlu su yatıştırıcı görevi görür. Diş ağrınız çok şiddetli zonkluyorsa ağrı kesici alabilir ya da uzman diş hekimine görünebilirsiniz.
Sinire yakın operasyonlarda sinirlerin zarar görme riski bulunur. Özellikle alt çene işlemlerinde zedelenme görülebilir. Operasyonların ortalama %10 ila 12'sinde birkaç günlük hissizlik görülmüş, %1'inde ise birkaç haftalık hissizliğe rastlanmıştır.
Diş zonklaması ise genellikle diş sıkma veya diş gıcırdatma alışkanlığı, dişeti hastalığı veya çene kaslarının gerilmesi sonucunda ortaya çıkar. Süre: Diş ağrısı genellikle sürekli veya tekrarlayan bir ağrıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri