Burhân-ı Temânu'. Adını “karşılıklı şekilde birbirine engel olmak” anlamındaki temânu' kelimesinden alan bu delil, kâinatta Allah'tan başka ilâhların mevcudiyeti halinde evrenin vücut bulmasının imkânsızlığı fikrine dayanır.
2. Burhân-ı Tevârüd. Evrende Allah'tan başka ilâhların varlığı durumunda bunların ittifak etme ihtimalini dikkate alan bir delildir.
Bunların en önemlisi Bürhan-ı temanü` delilidir. Her akl-ı selim sâhibi bilir ki, ulûhiyet sıfatına sahip olan ve vücudu hariçten bir varlığın değil, zâtının gereği bulunan varlık, tam bir kudret mâliki, mutlak bir hüküm ve galebe sâhibidir.
İslâm'ın ilk devirlerinde fakihler burhanı “fıkhî kıyas ve kesin delil” anlamında kullanmışlardır. Onlara göre burhan hak ile bâtılı, doğru ile yanlışı ayırt eden delildir.
Vahdaniyet, Allah'ın birliğine ve tekliğine iman etmek anlamına gelir. Dinimize göre Allah'tan başka ilah yoktur. O varlığı ve ilmiyle yaratılan her şeyi kuşatmıştır. Bir başlangıcı ve sonu olmadığı için, ezeli ve ebedi olan O'dur.
İlgili 20 soru bulundu
Allah'ın sıfatları, zati ve subuti olmak üzere iki kısımdır. Zati Sıfatlar: Vücud, Kıdem, Beka, Vahdaniyet, Muhalefetün'lil-havadis, Kıyam bi-Nefsihi. Subuti Sıfatlar: Hayat, İlim, Semi', Basar, İrade, Kudret, Kelam ve Tekvindir.
Sözlükte “sebat ve devam etmek, kesintiye uğramadan geleceğe doğru sürüp gitmek” anlamına gelen bekā, terim olarak Allah Teâlâ'nın varlığına herhangi bir yokluğun gelemeyeceği (fenânın selbi) mânasını taşır; zıddı fenâdır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Burhan ismi, fıkıh ilminde kesin kanıt demektir. İslam terminolojisinde kavi hüccet olarak tanımlanan bu kanıtlar inkar edilemeyecek kadar açıktır. Delil, ispat ve beyyine kelimeleri bu isim ile eş anlamlıdır.
Burhan, Arapça kökenli bir isim olup, "delil, kanıt, apaçık işaret" anlamına gelir.
Kelime Anlamı: Bürhan kelimesi, kanıt, delil veya argüman anlamına gelir. Kökeni: "Bürhan" kelimesi Arapça kökenlidir. Arapça'da "برهان" (burhan) şeklinde yazılır ve kanıt veya delil anlamına gelir.
A)ONTOLOJİK DELİL(VARLIK DELİLİ,EKMEL VARLIK DELİLİ):
düşünce insanın kendi ürettiği bir şey değildir.İşte bu mükemmel varlık düşüncesi insana kendisi mükemmel Allah'tan gelmiştir. ✓ Ekmel varlık delilini İslam düşüncesinde ilk kullanan kişi Farabidir.
Evrenin yaratılmışlığı öncülüne dayanarak Allah'ın varlığını ispat etmek için başvurulan delillerden biri. Allah'ın varlığını kanıtlama anlamında kelâm ve felsefe terimi. Kendi başına bulunan, değişmeyen, daima bir yüklemin konusu olup kendisi yüklem olmayan öz varlık anlamında mantık, felsefe ve kelâm terimi.
Kelamda Allah'ın varlığının delillerinden biri olarak kullanılan gaye ve nizam delili, âlemdeki eşsiz düzenden hareketle Allah'ın varlığını ispatlamaya çalışan, halkın anlayabileceği, idraki basit bir delildir (Kılavuz, İslam Akaidi, s. 93).İhtirâ ya da hikmet ve inayet delili olarak da bilinen bu delile göre âlemin ...
İbn Rüşd ileri sürdüğü inâyet ve ihtirâ' delilleriyle Allah'ın varlığını açıklar. Bu deliller her seviyeden insanın anlayabileceği açıklıkta olduğundan herkese hitap eder. Ona göre Allah'ın var oluşu bilindiğinde O'nun birliği kabul edilmiş olur. Zira Allah'ın birliğini O'nun varlığından ayrı düşünülemez.
Eşyadaki bütün fayda ve hikmetler inayet delilinin konusudur. Gözün görmesi, kulağın işitmesi dilin tatması, burnun koku alması, insanın karaciğerinin dört yüz ayrı hikmet ve vazifesinin olması gibi eşyadaki sayısız fayda ve hikmetlerin hepsi bu delilin alanına ve kapsamına girerler.
Varlığı kendinden olan, var olmak ve varlığını sürdürmek için hiçbir şeye muhtaç olmayan Allah Teala'nın (Vacibü'l-vücûd) varlığım ispat etmek için gösterilen gayrete "isbat-ı vacib" denmektedir.
Dini açıdan güzel anlamları bulunan ve aynı zamanda ahlaki yönden de hoş bir isim olarak Burhan öne çıkıyor. Çok eski yıllardan bu yana Türkçede kullanılan isimlerden biri olarak erkek çocukları için değerlendirilir.
Bir kimseye işlemediği bir suçu isnat etme anlamında ahlâk terimi.
Zıya, bir maldan ekonomik olarak yararlanma imkanının ortadan kalkması durumunu ifade etmektedir.
Türk Dil Kurumu'na göre Burhanettin isminin anlamı şöyle; Dinin kanıtı, ispatı.
Türk Dil Kurumu tarafından Muhammet olarak yazılmaktadır. Sevgili Peygamberimizin (S.A.V) ismi olduğu belirtilmektedir. Muhammed isminin anlamı, pek çok kere, tekrar tekrar övülmüş, methedilmiş olarak ifade edilmektedir. Öte yandan güzel huylu, hoşgörülü anlamına da gelmektedir.
Bu isim Medine şehrinin diğer adı olarak da kullanılmaktadır. Aynı zamanda ayak basılmamış kum, bakire kız, anlamlarına gelmektedir. Hatta bazı kaynaklar Hazreti Meryem için "Azra" ismini kullanmaktadır. Azra ismi, enerjik, canlı bir kişiliği temsil eder.
Cürcânî (ö.816/1413) muhalin (mümteni) bu özelliğini zikrederken onun ‚dışta varlığı imkânsız olanın‛ sıfatı olduğundan gerçekte varolmasını imkânsız görmektedir. Zorunluluk ve imkân gibi muhal (imtina) de itibarîdir; yani bunlar sıfatlardır.
“Görmek, bilmek, sezmek; görme duyusu ve göz” mânalarına gelen basar, Cenâb-ı Hakk'ın görmeye konu olan şeyleri tam olarak idrak ettiğini ifade eden bir kemâl sıfatıdır.
Sözlükte “var olmak, bulunmak; varlık” anlamındaki vücûd felsefe terimi olarak “bir şeyin zihinde ve zihnin dışında gerçek varlığa sahip olması” veya “bir şeyin aklî tahlil yoluyla belirlenen mahiyeti, zatı” diye tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri