Buna göre 529 Sıra No.lu VUK Tebliği ile kurumlar vergisi mükellefleri dışında kalan diğer mükellefler ile diğer kişilerin, “Gerçek Faydalanıcıya İlişkin Bildirim Formu” nu önceden olduğu gibi GİB İnternet Vergi Dairesi sistemi üzerinden en geç 31/08/2023 tarihine kadar vermeleri gerekmektedir.
Cevap: Gerçek faydalanıcı bilgi verme yükümlüğü getirilen kurumlar vergisi mükellefleri dahil bütün mükellefler bu bildirimi vermekle yükümlüdür.
Bildirimin dönemi ve verilme zamanı
Yukarıda belirtilenlerin yeni mükellefiyet tesis ettirmesi veya daha önce bildirime ekledikleri bilgilerde değişiklik olması halinde, yeni mükellefiyet tesisini veya bilgi değişikliğini, bunların gerçekleştiği tarihi takip eden bir ay içerisinde bildirmeleri gerekmektedir.
Gerçek Faydalanıcı Bildirimini Vermemenin Cezası 2022 yılı için 10.200 TL, 2023 yılı için 22.500 TL'dir. Ayrıca Cezadan itibaren bir ay içerisinde Gerçek Faydalanıcı Bildirimi verilmesi gerekmektedir. Bildirim yinede verilmemesi halinde, aynı ceza tekrar uygulanmaktadır.
1- Gerçek Faydalanıcı Bildirimini 01/08/2021 tarihi itibarıyla faal olan; Kurumlar Vergisi Mükellefleri ile Koll.Şti, Kommandit Şti ve Adi Ortaklıklar 31 Ağustos 2021 tarihine kadar vereceklerdir. (Gerçek Kişilerin kendi adına bildirim yükümlülüğü yoktur.
İlgili 29 soru bulundu
Söz konusu bildirimin en geç 31.08.2021 günü sonuna kadar yapılması gerektiğini hatırlatmak isteriz. Gerçek faydalanıcıya ilişkin bildirim formu İnternet Vergi Dairesinde “Diğer Bildirim ve Bilgi Girişleri” menüsünde uygulamaya açılmıştır.
529 Sıra Nolu Vuk Genel Tebliği ile getirilen Gerçek Faydalanıcı Bilgisi Bildirimi Formu Hakkında Bilgilendirme; Tebliğin 4.Maddesinin (2) numaralı bendinde sayılan SMMM, YMM, AVUKAT, NOTER ve diğer Kurum ve Kişiler 31.08.2021 tarihi yada sonrasında KESİNLİKLE BİLDİRİM YAPMAYACAKLARDIR.
Mükellefin GİB internet vergi dairesi şifresi kullanılarak giriş yapılır. Sayfada açılan başlıklardan "Diğer Bildirim ve Bilgi Girişleri” menüsündeki “Gerçek Faydalanıcıya İlişkin Bildirim Formunu” doldurulur. Açıklayıcı bilgiler Formun “Gerçek Faydalanıcıya İlişkin Bildirim Formuna Ait Bilgiler” bölümündedir.
Gerçek faydalanıcı bildiriminin amacı, işletmenin resmi kayıtlarında ismi geçmediği halde işletmeyi yöneterek bu durumdan faydalanan kişileri tespit etmektir.
Kurumlar Vergisi Mükellefleri dışında kalan mükellef söz konusu formu (Yukarıda (B) bölümünde sayılan mükellefler) Yılda bir kez GİB İnternet VD sisteminden vereceklerdir.
Gerçek faydalanıcı bildirim formu, şirketlerin gerçek sorumlularını tespit etmek için kullanılır. Gerçek faydalanıcı bildirim zorunluluğu ve usulü ile ilgili düzenlemeler, Resmi Gazete'de yayımlanmıştır ve 01.08.2021 tarihi itibari ile yürürlüğe girmiştir.
31.08.2021 Tarihine kadar verilecek ilk form; MÜKELLEFİN GİB İNTERNET VERGİ DAİRESİ ŞİFRESİ kullanılarak giriş yapılır. Sayfada açılan başlıklardan 'Diğer Bildirim ve Bilgi Girişleri' menüsünde ki “Gerçek Faydalanıcıya İlişkin Bildirim Formunu” doldurulur.
Dolayısıyla Kurumlar Vergisi Mükellefi Olmayan Kollektif Şirket, Adi Ortaklık ve Eshamsız Komandit Şirket vb. ortaklıklar için GİB İnternet Vergi Dairesi “Gerçek Faydalanıcıya İlişkin Bildirim Formu” ekranından 31.08.2022 tarihi akşamına kadar ortaklığa ait VKN ile bildirim yapılmalıdır.
Bu tanımlardan da anlaşılacağı üzere gerçek faydalanıcı; - Gerçek kişi ya da tüzel kişi olup olmadığına bakmaksızın herhangi bir müşteriyi nihai olarak sahipliğinde veya kontrolünde bulunduran geçek kişi olabileceği gibi, - Hesabına işlem ya da faaliyet yürütülen gerçek kişi de olabilecektir.
Teşekkülü nihai olarak kontrolünde bulunduran gerçek kişi ya da kişiler, Teşekkülü nihai olarak kontrolünde bulunduran bir gerçek kişi olmaması halinde teşekkül nezdinde en üst düzeyde icra yetkisine sahip gerçek kişi ya da kişiler, gerçek faydalanıcı olarak bildirilecektir.
Özellikle 2022 yılında bir mükellefe 22.12.2022 tarihinde işe başlamış bir şirketin GF faydalanıcı bildirimini vermemesi nedeni ile 22.500,00 TL özel usulsüzlük cezalı tarhiyatın yapıldığını ve ceza ihbarnamesinin mükellefe tebliğ edildiğini yaşamış bulunmaktayız.
* 2023 yılı itibariyle Ba- Bs formlarının belirlenen süreler içinde vermeyen, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunan mükelleflere 213 sayılı VUK'nun Mükerrer 355'inci maddesine göre 7.500.-TL özel usulsüzlük cezası kesilecektir.
Elektronik beyanname ve bildirimlerin verilmemesi durumunda birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında uygulanacak ceza 7.500 TL.
Vergi beyannamelerinin verilmemiş olması re'sen takdir sebebi olup usulsüzlük cezası iki kat olarak kesilir. (VUK, 352) Vergi beyannamesi süresinde verilmezse mükellefe hem usulsüzlük cezası hem de verilmesi gereken beyannamede ödenecek vergi varsa mükellefe hem usulsüzlük hem de vergi ziyaı cezası kesilir.
3074 vergi kodu da, özel usulsüzlük cezasını yansıtan bir vergi türüdür. Usulsüzlük cezasının vergisini vermek isteyenler 3074 kodunu kullanarak işlemleri kolaylıkla yerine getirebilirler.
Bildirim yükümlülüğü getirilen kurumlar vergisi mükellefleri dahil bütün mükellefler ile diğer kişilerin en geç 31.08.2021 günü sonuna kadar gerçek faydalanıcı bilgisini Tebliğ'de yayımlanacağı belirtilen Form ile elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığı'na bildirmesi gerekmektedir.
529 Sıra Nolu Vuk Genel Tebliği ile getirilen Gerçek Faydalanıcı Bilgisi Bildirimi Formu Hakkında Bilgilendirme; Tebliğin 4.Maddesinin (2) numaralı bendinde sayılan SMMM, YMM, AVUKAT, NOTER ve diğer Kurum ve Kişiler 31.08.2021 tarihi yada sonrasında KESİNLİKLE BİLDİRİM YAPMAYACAKLARDIR.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri