İlk olarak tuzlu su içmek bu hastalığı rahatlatıcı unsurlardan biridir. Bunun yanında buruna zeytinyağı damlatmak, elma sirkesi içmek, zencefil çay içmek gibi eylemler burun tıkanıklığına iyi gelen, bronşları açan unsurlar arasında sayılmaktadır.
Tıkalı burnu açmak ve mukusu temizlemek için iki tane önemli yol vardır: fizyolojik solüsyon ve burun aspiratörü. Fizyolojik solüsyon burun mukozasını yumuşatır ve dışarı atılmasını kolaylaştırır, burun aspiratörü de hassas bir şekilde burnu açmaya yardımcı olur.
Tuzlu su bebeklerde görülen burun tıkanıklığını çözer ve doğal tuz solüsyonu özelliği gösterir. Buhar bebeklerin burnunu tıkayan mukusun gevşemesine de yardımcı olur. Burun spreyleri ile bebeklerin burun içinde tıkanıklığa neden olan mukus dışarı atılır.
25 saniyede burunu açmak için, öncelikle dilinizin ucunu, ağzınızın iç kısmının en yüksek noktasına kadar değdirmeye çalışın. Orta ve işaret parmağınızı birleştirip kaşınızın tam ortasına gelecek şekilde ileri ve geriye hareketler yapın. İlk iki adımı sırayla 20 saniye boyunca uygulayın.
- Bol sıvı tüketmek, burun mukozasının nemli kalması adına gereklidir. - Tuzlu su; burun tıkanıklığının açılması adına birebirdir. Evde bir bardak ılık su ile 1 çay kaşığı sofra tuzu koyulup, buruna çekerek burun tıkanıklığından kurtulmak mümkündür.
İlgili 41 soru bulundu
Bu hastalığı geçirmek için çocukların sıvı alımının daha çok olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra burun spreyi veya buhar makinesi kullanmak burun tıkanıklığına iyi gelen ve geçiren unsurlardır. Bunları düzenli olarak yapan çocuk bu hastalıktan hızlı bir biçimde kurtulabilmektedir.
PEDİTUS nedir ve ne için kullanılır? etkili nazal dekonjestan (burun tıkanıklığını gideren) grubundan bir etken madde olan fenilefrin hidroklorür içerir. PEDİTUS, her bir ölçekte (5 mL) 120 mg parasetamol, 50 mg guaifenesin, 6,25 mg prilamin maleat, 5 mg fenilefrin HCl içeren şurup halinde kullanılan bir ilaçtır.
Başınızı yüksek tutmak için birden fazla yastık kullanabilirsiniz. Böylelikle nefes almanız daha kolay hale gelir. Duşta geçirdiğiniz süreyi artırabilir ya da sıcak suyun buharını burnunuza çekerek rahatlama sağlayabilirsiniz. Burun mukozosunun nemli kalması için başta su olmak üzere bol sıvı tüketimi önemlidir.
Tuzlu Su ile Burnu ve Boğazı Rahatlatmak
Tuzlu su burun ve boğazda biriken mukusun çözülmesine ve tıkanma hissinin azalmasına yardımcı olur. Grip sırasında oluşabilen burun ve boğaz tıkanıklığına karşı burnu tuzlu su ile yıkamak ve tuzlu su ile gargara yapmak oldukça işe yarar.
VICKS inhaler'i bir burun deliğini kapatarak diğer burun deliğine sokun derin nefes alın, daha sonra aynı işlemi diğer burun deliği için tekrar edin. Değişik yaş grupları: Çocuklarda kullanımı: 9 yaş altındaki çocuklarda kullanmayınız.
Soğan faydaları saymakla bitmeyen mucize besinlerden biridir. Bağışıklığı güçlendiren ve antibiyotik özelliği sayesinde hastalıklara karşı koruyucu kalkan görevi gören soğanı aynı zamanda evde burun tıkanıklığını ve öksürüğü yok etmek içinde kullanabilirsiniz.
2-3 YAŞINDAN İTİBAREN SÜMKÜRME EĞİTİMİNE BAŞLANABİLİR
2-3 yaştan itibaren sümkürme eğitimi başlanabilir. Bu süreçte yumuşak mendiller kullanılarak burun delikleri aynı anda kapatılmadan sümkürmeler yapılır. Sümkürme gürültülü bir işlem olduğu için banyo ortamında çocuklar için eğlenceli bir eyleme de dönüştürülebilir.
Çocuklarda görülen burun tıkanıklığının en sık görülen nedenleri arasında alerji, gribal enfeksiyon ve geniz eti büyümesi sıralanıyor. Basit bir sorunmuş gibi görülen bazen de fark edilmeyen bu durum, çocuklarda büyüme geriliğinden öğrenme güçlüğüne kadar birçok soruna zemin hazırlayabiliyor.
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Nabi Bulut, burnun tıkalı olduğu dönemlerde süt içmekten kaçınılması gerektiğini belirterek, tuzlu su ile temizleme ve burun deliklerine zeytinyağı damlatma ile tıkanıklığın giderilebileceğini söyledi.
Okaliptüs yağı: yastığınızdan koklayacağınız birkaç damla okaliptüs yağı sayesinde uyurken rahatlıkla nefes alabileceksiniz. Papatya: demlenmiş papatya suyunu koklamak mukusu yumuşatacak ve burun kanallarınızı açacaktır. Burun deliklerine zeytinyağı damlatmak tıkanıklığı etkili bir şekilde açıyor.
Geniz tıkanıklığı bitkisel çözüm için en çok kullanılan, mentol içeren nane çayıdır. Mentol mukus salgısını yumuşatır ve kolayca atılmasına yardımcı olur. Gün boyunca 2-3 fincan ılık nane çayı içilmesi geniz tıkanıklığı sorununun çözülmesini destekler.
Bol sıvı tüketin; çorba, su veya meyve suyu tüketmek mukusun incelmesine ve sinüslerde oluşan baskının azalmasına yardımcı olacaktır. Ilık kompres; bir bezi veya havluyu ılık suya batırıp, suyunu sıktıktan sonra burun ve alın bölgenize koyun.
Nemli hava burun tıkanıklığına iyi gelir. Odanızda kaloriferin üstüne bırakacağınız bir bardak su havanın nemini koruyacaktır. Ayrıca odanın nemli olmasını sağlayan buhar makineleri de burun tıkanıklığınıza çözüm olabilir.
İçine bir tatlı kaşığı karbonat ve bir tatlı kaşığı tuz katarak kaynatılan yarım çay bardağı kadar su önce soğutulur. Soğutulan bu karışım ister bir şırınga (iğnesi çıkarılmış) yardımıyla isterse de avuç içine alınarak burna çekilir. Böylece burun tıkanıklığı karbonat ve tuz karışımı ile kolayca açılır.
OtriNatura Kids Doz Ayarlı Burun Spreyi, soğuk algınlığı ve alerji nedeniyle burun tıkanıklığı yaşayan 2-12 yaş arası çocuklar içindir. 2 yaş altındaki çocuklar için de her bir burun deliğine 1 kez* püskürterek kullanılabilir.
Burun içerisindeki hava yollarının kan damarları veya membranlarında (dış kısımlarında) meydana gelen ödem, tıkanıklık hissine neden olur. Basit tıkanıklıklar genellikle kısa süre içerisinde kendiliğinden geçerken bazı burun tıkanıklıkları, uzun süreli (kronik) olarak devam edebileceği için bilinçli olunması önerilir.
1. Başınızı Yüksekte Tutun. Tıkanıklık geceleri daha kötü olur çünkü burun ve sinüsün boşalması geceleri daha zor olur.
Bunun için bulunulan ortam güzel bir şekilde havalandırılmalıdır. Burun deliklerine hafifçe vazelin sürmek: Burun içerisine yavaş hareketler ile vazelin sürmek nefesinizi açabilir.
Isı ve nemdeki hızlı artış burun içerisini döşeyen dokunun şişmesine, burundaki etlerin dolgunlaşmasına neden oluyor. Bu durum, burnumuzun tıkanmasına dolayısıyla rahat nefes alamamayla sonuçlanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri