Burnundan gelmek deyimi yaptığına pişman etmek biçiminde ifade edilir. Özellikle herhangi bir karar verilip ve bu kararı uygulamaya döküldüğü zaman, bu karardan pişman olmak şeklinde anlatmak mümkün. Taşıdığı anlam ile günlük yaşamın önemli deyimleri içerisinde yer alır.
Deyim kısaca aşırı derecede bunalmak, daralmak anlamındadır. Canı burnuna gelmek deyiminin anlamı zorlandığını belli etmek, artık çok sıkıldığını, bunaldığını belli etmektir. Bu deyimi bir işi yaparken ne kadar zorlanıldığı, bunalma derecemizin ise son sınırda olduğu anlatılmak için kullanılır.
Buna göre, yapılan bir eylemden pişman olma ya da pişman etme durumu, burnundan getirme olarak nitelendirilebilir. TDK sözlüğü içerisinde burnundan getirmek deyimi, “yaptığına pişman etmek” şeklinde açıklanmaktadır.
Yapılan eylemden pişman olma veya pişman etme durumu, burnundan getirmek deyimi ile açıklanmaktadır. TDK sözlüğüne göre burnundan getirmek deyiminin ''yaptığına pişman etmek'' anlamı bulunmaktadır.
Ağzından girip burnundan çıkmak deyimi, birini sürekli konuşarak ve ikna edici gerekçeler öne sürerek kandırmak anlamına gelir.
İlgili 31 soru bulundu
Burnu büyük deyimi ise kendini beğenmiş ve kibirli kişileri tabir etmeye yarar. İşte, tüm detaylar.
Kısaca deyim açıklaması hakkında detaylar. İpe un sermek deyimi Türk Dil Kurumuna göre, 'Yapılması gereken bir iş konusunda türlü bahaneler üretmek, bazı sebepler ileri sürerek engel koymak' şeklinde ifade edilebilir.
[1] Çok sıkıntı çektirmek. [2] Yaşadığı güzel olayları üzüntü verir duruma sokmak, zehir etmek.
İşte, tüm detaylar. Canından bezmek deyimi, çektiği zorluklar sonrasında içinde bulunduğu hayatı istemeyen kişilerin kullandığı bir deyimdir.
Oldukça sessiz, sakin, kendi halinde, konuşmayıp susan, derdini anlatmayan anlamlarında kullanılan bir deyimdir. Bir konu hakkında ya da bir kişinin huy olarak çok az konuşması anlamındadır.
Kötü bir durumla karşılaşmak.
Burnundan gelmek deyimi yaptığına pişman etmek biçiminde ifade edilir. Özellikle herhangi bir karar verilip ve bu kararı uygulamaya döküldüğü zaman, bu karardan pişman olmak şeklinde anlatmak mümkün.
[1] Birine çok sokulmak.
Burnuna girmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: birine çok sokulmak.
[1] Çok iyi bir şekilde dinlemek.
[1] Gürültüden rahatsız olmak. [2] Zihni yorulmak.
Elden ayaktan düşmek deyimi yaşlanmak, kişinin kendi ihtiyaçlarını yerine getiremeyecek kadar zor durumda kalması ve yaşlanmış kişiler için kullanılmaktadır. Elden ayaktan düşmek mecaz anlamda kullanılan bir deyimdir.
[1] Hepsini yiyip bitirmek, yok etmek, ortadan kaldırmak.
Fol yok yumurta yok deyiminin anlamı ortada o konuyla ilgili bir belirti yokken varmış gibi davranmak demektir. Fol yok yumurta yok ortada daha bir şey yok fakat varmış gibi düşünmek ya da varmış gibi kuşkuya düşmek anlamındadır.
Çizmeyi aşmak, bilmediği bir işe karışmak anlamını taşıyan bir deyim. Haddini aşarak esasen bilgi sahibi olmadığı konulara burnunu sokarak yorumlarda bulunan kişilere karşı söylendiğine şahit olunan bir deyim. Edebi yapıtlarda da bu anlamı ile karşımıza çıkıyor.
Kulak kabartmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çaktırmadan, belli etmemeye çalışarak dinlemek.
TDK'ya göre bu deyimin anlamını öğrenmek için bazı kaynaklara başvurabiliyor. Dut yemiş bülbüle dönmek, çok konuşkan ve neşeli olan insanların yaşadığı bazı sorunlardan dolayı üzüntülü olma durumudur.
İğne ile kuyu kazmak, bir hedefi gerçekleştirmek ya da planlanan bir şeyi yapmak için gerekli şeylerden mahrum olmak anlamına gelir. Bu deyimin sözlük anlamı, sonuç alınması mümkün olmayan bir iş için boşu boşuna uğraşmaktır.
Burun, deniz ya da gölde bulunan dışa çıkıntılı karanın son kısmı olup, 3 tarafı su ile çevrilmiş kara anlamına gelir. Çoğunlukla fener bulunur. Eğer büyükse yarımada denir.
Bir kişinin herhangi bir olaydan ya da sahip olduğu bir şeyden ötürü, kendini diğer insanlardan üstün görmeye başlamasına burnu büyümek denir. Bu deyim kibirlenmek ve üstünlük taslamak anlamında kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri