İlginç bir benzerlik olarak, Osmanlı ve Anadolu Türkçesi'nde Çingeneleri tanımlamak için kullanılan diğer bir terim olan Kıpti aynı zamanda Mısır halklarından birisinin adıdır. Roman kelimesi, Çingenecede Rom "koca" kelimesiyle ilişkilendirilmekte olup Sanskrit Rama (रम) ve Ramaṇa (रमण) aynı anlama gelmektedir.
Çingene adlandırmasını tercih eden akademisyenler Çingene'yi, dünyaya dağılmış bir halkın tüm üyelerine işaret eder biçimde kullanırlarken, Roman adlandırmasını kullananlar ise, daha çok Avrupa'da yaşayanları ve Romani diline sahip olanları işaret ederler.
roman - Nişanyan Sözlük. Fransızca roman “edebiyatta bir tür” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Fransızca romanz “1. avam Latincesi, halk dili, 2. halk dilinde yazılmış şiir veya öykü, bilimsel olmayan her tür yazı” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Latince romanice “Roma işi, Roma dili” sözcüğünden evrilmiştir.
Romanya'da Romanlara resmen de Çingene denilecek.
İktidardaki Liberal demokratların önerisinin gerekçesi şu: Çingeneler için Avrupa'da genel olarak kullanılan "Roman" kelimesi, Romanya ulusundan olanları adlandırmak için kullanılan Rumen kelimesine çok benziyor.
Özkan'a göre (2000: 104), Türkiye'de İslam inancına sahip olan Çingeneler, itikadî açıdan kendi- lerini Bektaşi- Alevi ve Sünni olmak üzere iki gruba ayırmaktadır. Özellikle göçer durumda olanların pek çoğu Bektaşi - Alevi Müslüman, yerleşik du- rumda olanların büyük çoğunluğu ise Sünni Müslüman olarak bilinmekte- dir.
İlgili 17 soru bulundu
Çingeneler yaşadıkları her ülkede değişik adlarla anılırlar. Çingeneler, dünyanın en renkli göçebe topluluklarından biridir. Türkiye'de yoğun olarak yaşadıkları yerlerin başında özellikle Adana (Cono aşireti) olmak üzere, Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Düzce, İstanbul ve İzmir gelir.
Hayır, hiç gusül abdesti almam.
Çingeneler göçebe bir halktır. Fakat Yörük değildir. Göçebe sözü bir halk grubu için bir özelliktir. Buna karĢılık Yörüklük esasen bir hayat tarzını bildirmekle beraber etnik bir grup olduğunu da gösterir.
Lomlar, Domlar, Romlar ve Abdallar
Bir de İçanadolu'da Romanlar gibi yaşayan Abdallar mevcut. "Ancak dört yıl öncesine kadar Çingeneler olarak adlandırılan bu gruplar Roman açılımından sonra Roman olarak adlandırılmaya başladı. Ancak bu gruplar kendilerini etnik olarak kendi isimleriyle tanımlıyor.
Çingenece ya da Romanca, Çingenelerin yaşadığı tüm ülkelerde konuşulur, ancak bölgeden bölgeye çok fazla değişkenlik gösterir ve birçok Çingene bu dili unutup yaşadıkları ülkenin dilini konuşmaya başlamıştır.
Orta Çağ Fransa'sında seçkinlerin ve bilimin dili Latincenin dışında, halkın konuştuğu dil anlamında kullanılmakta olan roman önceleri bu anlama dayalı olarak avam için yazılan hikayelere denilmiş zaman içerisinde bağımsız bir edebi türün adı haline gelmiştir.
Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür.
Roman bir erkek ismidir. Güçlü ya da kuvvetli anlamına gelir. Farklı kökenlere dayanır, Romalı adam anlamına gelmektedir. Roman isminin kişiye kazandırdığı özelliklerden ilki, sabırdır.
Günümüzde geniş bir coğrafyaya yayılan Çingene halkı, kendi içinde Rom, Dom, Lom, Abdal olarak çeşitli gruplara ayrılır.
Sünnet derisinin gömülmesi
Khitan (sünnet) sonrası sünnet derisinin (Sunet Bijav) yerel mezarlığa gömülmesi Balkanlar ve Türkiye'deki Müslüman Romanlar arasında bir gelenektir.
Türkiye Çingeneleri veya Türkiye Romanları, Türkiye'de yaşayan bir Çingene etnik grubudur, çoğunluğu doğu Trakya'da yaşıyor. 2015 Edirne Kakava şenlikleri İstanbul Çingeneleri dağılımı. Resmi olarak azınlık olarak tanınmıyor. Çoğunluğu Sünni Müslümanlardır, bazıları Bektaşiler vardır.
Roman nüfusunun neredeyse tamamının Müslüman olduğu, abdalların tamamına yakını ve Orta Anadolu'da yaşayan Romanlar'ın bir kısmının Alevi-Bektaşi olduğu, az sayıda Ortodoks ve Protestan Hristiyan bulunduğu öne sürüldü.
Türkçede Çingeneler için pek çok kelime kullanılmaktadır. Bunlardan bazıları “çingene”, “kıptî”, “poúa”, “karaçı”, “roman” gibi kelimelerdir.
Hasan Kara; Eskişehir, Gaziantep, Kütahya, Akhisar, Kahramanmaraş, Çorum, Kayseri başta olmak üzere pek çok kentte yaşayan Abdal Alevilerin en önemli taleplerinin cemevi olduğunu söylüyor ve bu talebin gerekçesini de şöyle açıklıyor: Abdalların hepsi Alevidir, bir kısmı asimile olmuş ama çok önemli bir nüfusa sahibiz.
Yörük kadını güçlü ve mücadeleci bir yapıda olmasına rağmen toplum içinde kocasını yüceltmektedir. Ayrıca aile arasında kocasının otoriteyi sağlamasına yardımcı olmaktadır. Aile ataerkil görünse de Yörük kadınları erkek kadar inisiyatif ve söz sahibidir. Yörük erkekleri kadınlara danışıp onlardan fikri almaktadır.
Kısaca Osmanlı İmparatorluğu'nu kuranlar Yörük Alevileridir. Yani Ahilik edebi, ehlibeyt nefesi ile kurulmuştur.
Yörüklük, “kan”dır. Türk'ün yörük yaşama biçimi, Türkler'in öbür ırklarla/milletlerle karışmasını engellemiştir. Yerleşik halklardan ayrı yaşayan Yörükler, öbür halklarla karışmamışlardır. Anadolu ve Balkanlar'da konar-göçer yaşamayı sürdüren Yörükler, Türk soyunun/ırkının/milletinin eñ saf/katışıksız kalanlarıdır.
Çünkü insanın kendi nikâhlısı dışında hangi kadınla olursa olsun, cinsî yakınlığı zinâdır, haramdır, dünyevî ve uhrevî ceza gerektirir.
Eğer cinsel organ ile oynarken meni gelmişse hemen guslün tazelenmesi gerektirir. Cinsel organla oynamak orucu bozar mı. Gusül sırasında gelen akıntı guslü bozmaz, guslün abdest oluşunu bozar. Buna göre, kişinin kendi cinsel organına veya dübür halkasına elinin iç tarafıyla dokunması abdesti bozduğu gibi.
Abdest alırken veya guslederken konuşmak abdeste veya gusle zarar vermez. Ancak bir ihtiyaç olmadıkça konuşmak uygun değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri