Burnundan Solumak, yaşanan bir olaydan sonra hiddetlenmek ve birisine karşı öfke duymak demektir. Genellikle birinin ne kadar sinirli olduğunu vurgulamak için bu deyimi kullanırız. ''İçi içini yemek'' de bu deyim ile aynı anlama gelir.
Birini bir şeyi yaptığına yapacağına pişman etmek; ağzından burnundan getirmek.
Eli açık bir şeyleri saklamayan ve paylaşmayı seven demektir. Eli açık cömert insanlar için söylenmekte kullanılan bir deyimdir.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. İşi bitmek deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Bir kavramı, olayı ya da durumu daha etkileyici bir şekilde anlatmak adına minimum iki kelimenin bir araya gelmesi ile beraber oluşan ve çoğu kez gerçek manadan uzaklaşarak, kendine has anlam kazanan sözcük gruplarına deyim denmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Ekmek sıtması tutmak
Anlamını babası şöyle açıklamış: Yemek (özellikle akşam yemeği) sonra- sı, genellikle yaşlılarda kısa süreli bir üşüme, ürperme hissedilir. İşte bu duygunun karşılığı olarak böyle bir deyim ortaya çıkmıştır.
Elini çabuk tutmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Canı sıkılmak deyimi iki farklı duyguyu anlatmak için kullanılan bir deyimdir. Deyimin ilk anlamı bir meşgale ile uğraşmamak ve boş kalmaktır. Sinirlenmek ve hüzünlenmek anlamında da kullanılır.
Cevap. deyim: anlatıma akıcılık, çekicilik katan, çoğunun gerçek anlamından ayrı bir anlamı bulunan, genellikle de birden çok sözcüklü dil öğesi, kalıplaşmış sözcük topluluğu. bu yüzden de gözlerinden ateş fışkırmak bir deyimdir.
Ağzından Bal Akmak Deyiminin Anlamı (TDK) Nedir? Ağzından bal akmak deyimi, bir kimsenin herhangi bir insan ya da şey hakkında çok güzel konuşması anlamına gelir. Eğer bir insan, bir diğer insanın gönlüne hoş gelecek sözler söylüyorsa, o insanın ağzından bal damlıyor anlamına gelir.
İşi başından aşmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Pek çok işi olmak, iş içinde kaybolmak.
[1] Korku, heyecan gibi nedenlerle ne yaptığını bilememek. [2] Sakar davranmak. [3] Şaşırmak.
Deyim kısaca aşırı derecede bunalmak, daralmak anlamındadır. Canı burnuna gelmek deyiminin anlamı zorlandığını belli etmek, artık çok sıkıldığını, bunaldığını belli etmektir. Bu deyimi bir işi yaparken ne kadar zorlanıldığı, bunalma derecemizin ise son sınırda olduğu anlatılmak için kullanılır.
Buna göre, yapılan bir eylemden pişman olma ya da pişman etme durumu, burnundan getirme olarak nitelendirilebilir. TDK sözlüğü içerisinde burnundan getirmek deyimi, “yaptığına pişman etmek” şeklinde açıklanmaktadır.
Oldukça sessiz, sakin, kendi halinde, konuşmayıp susan, derdini anlatmayan anlamlarında kullanılan bir deyimdir. Bir konu hakkında ya da bir kişinin huy olarak çok az konuşması anlamındadır.
Dr. Ahmet Tiryaki, 'Kronik can sıkıntısı (Ennui), boşluk anlamsızlık yaşantısı kişiyi sürekli aşağı çeken, hayattan kopartan bir zihinsel konum olması ile ciddi bir konudur.
(< sık-kın) Sıkıntı içinde, çok sıkılmış: “Bugün canım çok sıkkın.”
“dilinde tüy bitmek” deyimi, tekrar tekrar söylemekten usanmak, bıkmak anlamına gelir. Bazı insanlar kendilerine söylenen şeyleri anlamaz ya da anlamak istemez. Bu yüzden aynı şeyi defalarca söylemek zorunda kalabiliriz. İşte tam da böyle durumlarda “dilimde tüy bitti” deyimini kullanırız.
Elinin tersiyle çarpmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: ayanın arkasıyla şiddetle tokat atmak.
Devede kulak büyük bir bütüne göre ufacık parça demektir. Genelde küçük durumlar ya da büyütülmemesi gereken olaylar için devede kulak deyimi kullanılır.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
Ağzı kulaklarına varmak: Çok sevinmek, sevindiği her hâlinden belli olmak. Ağzında bakla ıslanmamak: Sır saklamayı becerememek, sırrı hemen açığa vurmak. Ağzından çıkanı kulağı işitmemek: Sözlerini tartmadan, düşünmeden, öfke içinde, nere varacağını hesaplamadan konuşmak.
Başkalarına güzel şeyler dağıtmakla görevli olan kimse, dağıttığından az çok kendisi de yararlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri