Burnunu kırmak DEYİMİ AÇIKLAMASI Kibirli bir kimseyi güç duruma sokup, artık büyüklenemez duruma getirmek.
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman burun kıvırmak deyimi, 'Değer ya da önem vermemek, beğenmemek ve küçümsemek' ifadeleri üzerinden yorumlanmaktadır. Duruma bağlı olarak cümle içerisinde veya tek başına konuyu anlatmak için kullanılabilmektedir.
Burun kıvırmak, birini takdir etmemek, elde edilen bir şeyi beğenmemek ve küçümsememek anlamına gelir. Yaygın bir şekilde kullanılan Dudak Bükmek deyimi de aynı anlama gelir. Birinci Anlamı: Birinin varlığını ya da sözlerini ciddiye almamak, yeterince önemsememek.
1- Dudak Büzmek ya da Dudak Yalamak
Bunun yanında dudaklarını yalayan bir kişi genellikle kendini sakinleştirmek istiyordur. Endişeli veya gergin olduğunuzda dudaklarınızı tekrar tekrar yalama ihtiyacı hissedebilirsiniz.
Bu hareketler arasında dikkat çekici olan bir harekettir, dudakları birbirine bastırmak. Bu hareketin beden dilindeki simgesi ve ne anlama geldiği aşağıda açıklanmaktadır. Dudakları birbirine bastırmak, genellikle stres, endişe veya rahatsızlık gibi duyguların bir işareti olarak görülür.
İlgili 38 soru bulundu
Sahip olduğu bilgileri ne kadar akıllı olduğunu göstermek için kullanan, sürekli bilgiçlik taslayan, ukala ve kibirli insanlara burnu büyük ya da burnu kalkık denir.
Burnunun dikine (doğrusuna) gitmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Başkalarının öğütlerine kulak asmayıp kendi bildiği gibi davranmak.
İçi içine sığmamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çok heyecanlanmak, coşkunluk duymak ve sevincini belli etmekten kendini alamamak.
Ağzından çıkanı kontrol edemeyen, uluorta konuşan, if- tira ve hakaret dolu sözler söyleyen insanları uyarmak için; “Dik- kat et, ağzınla sırtını kaşıyorsun!” denilir, devam ederse dayak yi- yeceği ihtimalinin yüksek olduğu hatırlatılırmış.
[1] Çok kötü bir duruma düşmek. [2] İşleri bozuk gitmek. [3] Zor durumda kalmak.
İçine ateş düşmek deyiminin anlamı yüreği yanmak ya da büyük bir acının etkisinde kalmak demektir. Bir şey için çok büyük bir üzüntü yaşamak halinde o kişiler için içine ateş düşmek deyimi kullanılabilir.
Burnu havada olmak, kişinin kendisini çok fazla beğenmesi ve kendisini herkesten üstün görmesi anlamında kullanılan bir deyimdir. Kendini beğenen ve kendini başkalarından üstün gören kişileri ifade etmek için burnu havada olmak deyiminin kullanıldığı ifade edilebilir.
Kişilerin savundukları olgudan vazgeçerek orta yolu bulmaları anlamı ile kullanılmaktadır. Başka bir anlamı ise eğer bir kişi uyarıları dinlemiyorsa ve yapmaması gereken şeyler yapıyorsa bunun sonucunu acı bir şekilde deneyimler ve buna burnu sürtülmek denir.
Kendisine verilen öğütleri hiçbir şekilde dinlemeyip kafasının bildiği gibi hareket eden insanlar için burnunun dikine gitmesi deyimi kullanılıyor. Yanlışa rağmen aynı yolda ilerlemeye çalışması, bu deyimle ilişkilendiriliyor.
Burunda şekil bozuklukları arasında yer alan bir sorun da, burnun etli, kalın ve büyük olmasıdır. Etli burun olarak adlandırılan bu deformiteye bazen palyaço burun da denmektedir. Palyaçoların burunlarının büyük ve yuvarlak olmasından esinlenerek verilen bu isim sorunu tanımlamaya yeter.
Burnu Kaf Dağında olmak deyimi, kendini mükemmel sanmak ve diğer insanları hakir görmek demektir.
Hokka burun, halk dilinde yüze orantılı, güzel, estetik ve fazla küçük aynı zamanda fazla büyük olmayan buruna denilmektedir.
Burnu bile kanamamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Büyük bir kazayı herhangi bir yara bere almadan atlatmak.
Burnu büyük deyimi kibirli ve kendini beğenmiş kişiler için çok yakışan bir tabirdir. Zaten bu deyim bu tarz insanlar için sıkça kullanılır.
Gerçek hokka burun veya kavisli burun kavramında ise burun sırtı, burun kökü ile burun ucunu arasındaki hayali çizginin 2 mm kadar gerisinde kalır. Burun sırtı burun ucu dahil tamamen düz bir hat şeklinde değildir, burun sırtı ile burun ucu arasında bir açılanma söz konusudur.
Yani aslında burnumuzun en tepe noktasıyla alnımız arasında bir çukur olması gerekir. Bu nokta alnımız bittiğini, burnumuzun başladığını belirten birçukurdur. Bazı insanlarda burun çok kemerlidir ve bu kemer yapısı çok yukarıdan başlar neredeyse alına kadar gider işte Yunan Burnu budur.
El Etek Çekmek Deyiminin Anlamı (TDK)
Türk Dil Kurumu'na göre uğraştığı şeyle artık uğraşmaz olmak biçiminde el etek çekmek deyimi ön plana çıkıyor. Yapılan bir işle artık uğraşmayan ve onu bırakan kişiler için değerlendirilir.
Türk Edebiyatında yer alan deyimlerden birisi de yüreği ağzına gelmek deyimidir. Bu deyimin anlamı şu şekilde açıklanmaktadır: - Birdenbire çok korkmak, kalbi yerinden fırlayacakmış gibi hızlı hızlı atmak.
[1] Bir türlü uyuyamamak. Herhangi bir sıkıntıdan kaynaklanan sorunla uykusuzluk yaşamak.
Gereğinden fazla ilaç tüketilmesi bağırsak sisteminin işleyişini bozarak uzun süren kronik ishal problemi yaşanmasına neden olur. Çoğunlukla kimyasal içerikler ile geliştirilen ilaçların fazla miktarda kullanıldığında vücuttan atılması zorlaşır ve böbrek metabolizması üzerinde olumsuz etkiler meydana gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri