Kendisine verilen öğütleri hiçbir şekilde dinlemeyip kafasının bildiği gibi hareket eden insanlar için burnunun dikine gitmesi deyimi kullanılıyor. Yanlışa rağmen aynı yolda ilerlemeye çalışması, bu deyimle ilişkilendiriliyor.
Burnunun Dikine Gitmek, kendisine verilen öğütleri dinliyormuş gibi yapsa da hep kendi bildiği doğrularla hareket eden kişiler için söylenir. Deyim inatçı ve dik başlı olmak anlamında da kullanılır.
Dikine gitmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
İnatçılık etmek, bildiğini yapmaya çalışmak, kimsenin uyarısına kulak asmamak.“Biraz daha dikine giderse başına büyük bir bela gelecek bu çocuğun.”
Burnunun direği sızlamak deyimi sevdiğin birinin durumu için çok üzülmek, çok acı duymak neredeyse ağlayacak durumda olmak anlamına gelmektedir. Çok acı duymak çok üzülmek anlamına gelmektedir. Çok acı çekilen durumları tasvir ve temsil amacıyla kullanılmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Burnunun dikine (doğrusuna) gitmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Başkalarının öğütlerine kulak asmayıp kendi bildiği gibi davranmak.
Türkçede burun kelimesinin geçtiği deyimler, genellikle olumsuz duygular ve alışkanlıklar hakkında kullanılır. Örneğin burun kıvırmak, daha öncesinde beğenilen bir şeyi artık beğenmemek demektir. Burnundan getirmek ise, bir kişiyi yaptığı bir şeyden ötürü cezalandırmak anlamına gelir.
Göz gezdirmek deyimi bir yazı ya da başka bir olayı derinlemesine almadan, İncelemeden bakmaktır. Örneğin bir yazıya şöyle bir üstünkörü bakarak geçmek göz gezdirmek deyimi ile birlikte aynı anlama sahiptir. Cümle içinde kullanarak göz gezdirmek deyiminin daha iyi anlama şansı elde edilebilir.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Göz önünde tutmak (bulundurmak) deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Göz dikmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapmak mümkün değildir.
Bu deyim göz kırpmak deyimidir. Deyim olmasına rağmen tam olarak bir mecazi anlamı bulunmamaktadır. Karşımızda bulunan kişiye küçük bir göz hareketi ile işaret vermek anlamına gelmektedir. Bir durumu göz işareti yaparak anlatmak anlamında kullanılmaktadır.
Bu deyim kişinin bir başka kişiye veya bir mekana olan özlemini ifade ediyor. Özlem duygusunu net bir şekilde anlatmak için burnunda tütmek deyimi kullanılıyor. Burnunda tütmek deyimi bir eşyaya veya bir mekana olan özlemin yanı sıra kişilerin birbirilerine olan özlemlerini de ifade eden bir cümledir.
[1] Çok kötü bir duruma düşmek. [2] İşleri bozuk gitmek. [3] Zor durumda kalmak.
Kişiler bir şeye üzüldüklerinde ya da ağlayacak gibi olduklarında burnumun direği sızladı diyerek durumu açıklayabilirler. Burnunun direği sızlamak bir deyimdir ve ülkemizde sık sık kullanılmaktadır. Arkadaşımın üzüldüğünü görünce benim de burnumun direği sızladı.
Burnu büyümek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Kendini büyük biri olarak görmeye başlamak; başkalarını beğenmemek.
[1] Herkese yukarıdan bakan, kibirli, kendini beğenmiş kimse.
Kafadan atmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir konu üzerinde inceleme yapmadan, rast gele konuşmak.
Oral yoldan alınan bir tablet, mide-barsak yolunu 5-6 saatte geçer. Bunun 0.5-1 saati midede geçmektedir. ➢Mide asiditesi (aspirin, tetrasiklin gibi) emilimi kolaylaştırır.
PARÇALANMAMASI GEREKEN HAP ÇİĞNENEREK ALINMAMALI
çiğnenerek içilince, ince bağırsağa ulaşmadan etken madde yayılıyor, dolayısıyla boşa içilmiş oluyor.''
Gereğinden fazla ilaç tüketilmesi bağırsak sisteminin işleyişini bozarak uzun süren kronik ishal problemi yaşanmasına neden olur. Çoğunlukla kimyasal içerikler ile geliştirilen ilaçların fazla miktarda kullanıldığında vücuttan atılması zorlaşır ve böbrek metabolizması üzerinde olumsuz etkiler meydana gelir.
Canına tak etmek deyimi sabrı tükenmek ya da herhangi bir şeye daha fazla dayanamamak biçiminde karşılık bulunmaktadır.
Kendisini ilgilendirmeyen birtakım işlere karışmak burnunu sokmak deyiminin karşılığıdır. Özellikle bir kişi ya da kişilerin karışmaması gereken olayların içine girmesi bu deyim üzerinden değerlendirilir.
Gözden kaybolmak deyimi, bir şeyin gözden uzaklaşması ve nereye gittiğinin belli olmaması anlamlarına gelmektedir. Ortadan çekilmek ve gözden uzaklaşmak olarak da bilindiğini söylemek mümkündür.
İki gözü iki çeşme DEYİMİ AÇIKLAMASI
Sürekli, çok ağlayarak.
Yine “kaşla göz arasında” deyiminin de “çok kısa bir zaman içinde, çabucak” anlamlarına geldiği bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri