Burnunun direği sızlamak çok üzülmek, acı duymak ve ağlayacak gibi olmak anlamlarına gelmektedir. Kişiler bir şeye üzüldüklerinde ya da ağlayacak gibi olduklarında burnumun direği sızladı diyerek durumu açıklayabilirler. Burnunun direği sızlamak bir deyimdir ve ülkemizde sık sık kullanılmaktadır.
Genel olarak burun sızlamasının en yaygın nedenleri arasında grip hastalığı gelmektedir. Aşırı şekilde dumana maruz kalmak da yine burun sızlamasına neden olabilmektedir. Özellikle dumanlı havalarda bu havayı solumak doğrudan sağlığa zarar verebilir. Bundan dolayı da bir yan etki olarak burun sızlaması nüksedebilir.
Burnunun direği kırılmak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Os nasale, bireylere göre değişen boyutta ve şekilde, iki küçük, dikdörtgenimsi kemikten oluşur. Yüzün orta-üst kısmında ve yan yana bulunmaktadırlar.
Uluslararası Uzun Burun Yarışmasında 8,8 santimetrelik burnuyla "dünya burun şampiyonu" olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na giren Artvinli Mehmet Özyürek'e, Güney Kore'ye yayın yapan özel bir televizyon kanalı belgesel çekmeye başladı.
İlgili 40 soru bulundu
Burun, yüzde bulunan çıkıntılı ve iki delikli anatomik koku alma ve solunum organı olarak tanımlanmaktadır. İki deliğe sahip olan ve dışarı açılan bu organ yüksek hassasiyetli bir koku alma işlevine sahiptir. Anatomik yapış içerisinde üst dudak ile alın arasında bulunduğu gözlemlenmektedir.
Burnunun direği sızlamak deyimi sevdiğin birinin durumu için çok üzülmek, çok acı duymak neredeyse ağlayacak durumda olmak anlamına gelmektedir. Çok acı duymak çok üzülmek anlamına gelmektedir. Çok acı çekilen durumları tasvir ve temsil amacıyla kullanılmaktadır.
Ancak birisi için adam çok gururlu, kendine laf söyletmez, inatçıdır anlamına gelecek bir biçimde, o burnundan kıl aldırtmaz denildiğinde söz öbeği artık deyim olmuştur.
Yapılan eylemden pişman olma veya pişman etme durumu, burnundan getirmek deyimi ile açıklanmaktadır. TDK sözlüğüne göre burnundan getirmek deyiminin ''yaptığına pişman etmek'' anlamı bulunmaktadır.
Burun içi yanması dönemsel olarak kuru havalardan, alerjik ya da nonalerjik rinitten, kimyasal tahriş edici maddelerden, burun spreylerinden oluşan tedavilerden, ciddi enfeksiyonlardan ya da basit soğuk algınlıklarından kaynaklı görülebilir.
Burun akıntısı; soğuk algınlığı, grip, soğuk/kuru hava veya alerjiler nedeniyle rinit adı verilen burun dokularının iltihaplanması sonucu burundan mukus damlaması veya akmasıdır. Burundan akan mukusun kıvamı ve şekli altında yatan nedene bağlı olarak değişir.
Tuzlu Su ile Burnu ve Boğazı Rahatlatmak
Tuzlu su burun ve boğazda biriken mukusun çözülmesine ve tıkanma hissinin azalmasına yardımcı olur. Grip sırasında oluşabilen burun ve boğaz tıkanıklığına karşı burnu tuzlu su ile yıkamak ve tuzlu su ile gargara yapmak oldukça işe yarar.
Burnunun dikine (doğrusuna) gitmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Başkalarının öğütlerine kulak asmayıp kendi bildiği gibi davranmak.
Ağzından girip burnundan çıkmak deyimi, birini sürekli konuşarak ve ikna edici gerekçeler öne sürerek kandırmak anlamına gelir.
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman burun kıvırmak deyimi, 'Değer ya da önem vermemek, beğenmemek ve küçümsemek' ifadeleri üzerinden yorumlanmaktadır. Duruma bağlı olarak cümle içerisinde veya tek başına konuyu anlatmak için kullanılabilmektedir.
Yaşadığı güzel olayların üzüntü verir hale gelmesi durumunda, burnundan getirmek deyimi en iyi şekilde ifade etmektedir. - Bütün gün babasının burnundan getirdi. - Odanızı toplamazsanız, burnunuzdan getiririm. - Telefonumu kırdığı için burnundan getireceğim.
Buna göre, yapılan bir eylemden pişman olma ya da pişman etme durumu, burnundan getirme olarak nitelendirilebilir. TDK sözlüğü içerisinde burnundan getirmek deyimi, “yaptığına pişman etmek” şeklinde açıklanmaktadır.
Burnu bile kanamamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Büyük bir kazayı herhangi bir yara bere almadan atlatmak.
Burnunun direği kırılmak (veya düşmek) TDK sözlük anlamı şu şekildedir: çok pis bir koku duyarak tedirgin olmak.
Bir iş asıl amaçtan çıkarak düzelmesi güç bir durum almak, bir bozukluk ve kargaşalık baş göstermek.
📌Öperken kokusunu içine çektiysen, Özlerken burnunun direği sızlar. ` Cemal Süreya ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ✔Lütfen görüş ve duygularımızı kelimeler ile dile.
Dokunma çevremizdeki nesnelerin, şeklini, büyüklüğünü, dokusunu ve sıcaklığını algılamamızı sağlayan temel duyumuzdur. Bu duyunun organı tabi ki derimizdir. Deri bedenimizdeki en büyük organdır.
Koku ve tat alma arasındaki ilişki oldukça karmaşıktır ve birçok faktörü içerir. Koku, burun içinde bulunan koku reseptörleri tarafından algılanır. Tat alma ise dil yüzeyinde bulunan tat tomurcukları aracılığıyla gerçekleşir. İlk bakışta bağımsız gibi görünen bu iki duyu aslında birbirini etkiler.
Amerikalı bilim insanları insan burnunun 1 Trilyon farklı kokuyu algılayabildiğini belirtiyor. Şimdiye dek yaygın kanı, burnun, 400 koku alıcısıyla sadece 10 bin kadar farklı kokuyu algılayabildiğimiz şeklindeydi.
Deyim. [1] Birinin yanlışlarını, kusurlarını hoşgörü ile karşılamak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri