Aksi durumda kayısı güvelenme yapabilir, kurtlanabilir, ıslak kaldığında ekşiyip, küflenebilir ve rengi kararabilir, haliyle tadı da bozulabilir. Böylece gün kurusu kayısıda aranan üç önemli özellik olan renk, koku ve tat da bozulmuş olur.
Nemden etkilenmeyecek şekilde ambalajlanan kuru kayısıların bozulmaması için ayrı bir koruyucuya ihtiyaç yoktur. Gün kurusu kuru kayısı, sarı kuru kayısıya kıyasen daha hassastır ve bu nedenle uygun olmayan koşullarda hızlıca bozulur. Uygun koşullar sağlandığında ise tazeliğini ortalama 1 yıla kadar koruyabilir.
Çünkü ortama yaydıkları afla-toksin denen kimyasallar kansere sebep olmaktadır. Bu yüzden küflenmiş olan sadece kuru meyve değil diğer yiyecek maddeleri de tüketilmesi sağlık açısından uygun değildir.
Kayısıyı kurutmak için en çok kullanılan yöntem, güneşte kurutmaktır. Kayısı güneşin altında bekletildiğinde suyu emilir ve rengi koyulaşmaya başlar.
Turuncu ve kahverengi renk kayısı arasındaki en temel fark birinde kükürt kullanılıyor olması. Turuncu kayısılarda sahip olduğu rengi koruyabilmesi açısından kükürt dioksit uygulaması yapılır.
İlgili 24 soru bulundu
Kayısının sülfitlenmesinin amacı, raf ömrünü uzatmak, güvelenmesi engellemek ve güzel görünümünü muhafaza etmesini sağlamaktır. Sülfitlenmiş kuru kayısı nadiren de olsa bazı kişilerde sorunlara neden olabilir. Aşırı sülfitlenmiş ise bu herkes için zararlıdır ve aşırı sülfitlenmiş kayısı tadından anlaşılabilmektedir.
Genç sürgünlerde oluşan lekeler kısa sürede zamk çıkararak küçük kanser yaralarına dönüşürler. İlkbaharda hastalıklı tomurcukları bulunduran ve kanser yaraları bulunan dallar ve genç sürgünler sağlam kısımdan budanarak bahçeden uzaklaştırılmalı ya da uygun bir yerde yakılmalıdır.
Yaş kayısı gibi açık sarı renkte olan kayısı, genel olarak kuru kayısı olarak bilinmektedir.
Meyve kurutma işlemini açık havada tamamladıysanız havanın nemli olma ihtimalinden dolayı meyvelerinizi küflenme riski bekliyor olabilir. Bu nedenle açık havada kurutulan meyvelerin son olarak düşük ısıya ayarlanan fırında ısıtılması ve saklama aşamasına öyle geçirilmesi gerekir.
Kaliteli Gün Kurusu Kayısı Renginden Ve Tadından Anlaşılır. Rengi Koyu Sarı – Kahverengi Arası Olmalıdır.
Kurutulmuş meyvelerin çoğu 150C'de 1 yıl, 250C'de 6 ay saklanabilir. Sebzeler, meyvelerin yaklaşık yarısı kadar raf ömrüne sahiptir. Işığa maruz kalmak, kurutulmuş meyvelerinizin kalitesini tehlikeye atacaktır.
Kuru kayısının saklanması diğer tüm kurutulmuş meyvelerde olduğu gibi kuru, serin ve karanlık bir yerde olmalıdır. Buzdolabı bunun için idealdir. Ağzı kapalı hava almayan bir kapta kuru kayısılar güvenle muhafaza edilebilir.
Özellikle kuru kayısı fazla yenirse bir takım yan etkiler doğabilir. Kuru kayısı bağırsaklar üzerinde çok etilidir ve kabızlık gibi sorunlarda çok olumlu etkiler sağlar. Ancak aşırı tüketimi de ishal gibi sorunlar yaşanmasına sebep olabilmektedir.
Meyveyi mümkün olduğu kadar uzun süre korumak için, kayısıların bulunduğu poşeti veya kabı buzdolabına koyun. Soğuk, onları çok çabuk bozulmaktan alıkoyacaktır. Kayısıları buzdolabına koymadan önce olgun olduğundan emin olun. Olgunlaşmamış kayısıları buzdolabında saklarsanız olgunlaşmazlar.
Daha da önemlisi kaynağından emin olmadığımız bazı kuru meyvelerde tüketmek ve bünyemize almak istemeyeceğimiz çeşitli kimyasal maddeler de olabilir. Tüm bu kirleticilerden sağlıklı kuru meyvelerimizi arındırmanın en kolay ve pratik yöntemi ise onları yıkamaktır. Kuru meyveleri yıkamak evet sağlıklıdır.
Kuru kayısı beslenme menülerinde sıkça yer alan besin değeri yüksek meyvelerdir. Bu yüzden ara öğünlerde tüketilmesi sıklıkla önerilmektedir.
Kayısılarınızı ortadan ikiye bölün ve bir fırın tepsisinin üzerine aktarın. 70 derecede ısıtılmış fırına verin ve bu şekilde ara ara çevirerek ortalama 6-7 saat boyunca fırında tutun. Kayısılarınız yavaş yavaş suyunu kaybedip kuruyacaktır. Fırınınızın performansına göre süresi biraz daha uzayabilir.
Kuru kayısıları gün ışığında, rengi ve sertliği dilediğiniz duruma gelene kadar bekletin. Bu süre güneşin şiddetine bağlı olarak 5-10 gün arasında değişim gösterebilir. Fırında kayısı kurutma yöntemine gelince, seçtiğiniz olgun kayısıları iyice yıkayın ve kurutun.
Kuru meyveler nemi ve sıcaklığı sevmedikleri için yeterince kuru ve serin bir yerde olmalıdır. Kilerde veya tavan arasında depolamak en iyisidir. Sadece bu koşullar altında, kurutulmuş gıdalar tüm faydalı özelliklerini uzun süre muhafaza eder. Kuru meyveler kuru cam, seramik veya tahta kavanozlarda saklanmalıdır.
Kuru kayısının bozulmaması için ayrıca bir koruyucuya gerek yoktur. Gün kurusu kayısı, sarı kuru kayısıya göre çok daha hassastır. Uygun olmayan koşullarda çok daha hızlı bozulur. Uygun koşullarda ise tazeliğini 1 yıla kadar koruyabilir.
Gün kurusunun tadı sarı kuru kayısıya göre daha tatlıdır. Bunun sebebi ise gün kurusunun dalından toplanan kayısı meyvesinin tamamen olgunlaşmış halinin kurutulması işleminden dolayıdır. Bu sebeple şeker oranı gün kurusunun daha fazladır. Sarı kuru kayısının tadı ise biraz daha mayhoştur.
Gün kurusu tamamen olgunlaşmış kayısılardan elde edilir ve şeker oranı yüksektir. Sarı kayısı daha az olgunlaşmış, daha sert kayısılardan üretilir. Raf ömrü ve tazeliğini koruma, sarı kuru kayısıda çok daha iyidir.
"Çilli kayısı, yevmiyeleri dahi kurtarmıyor"
Sırf üzerindeki lekelerden dolayı kayısının fiyatı çok fazla düştü. Tüketiciler üzerindeki çilden dolayı bu kayısıları tercih etmiyor ancak baktığımız zaman tat ve aroma açısından diğer kayısılardan hiçbir farkı yok." diye konuştu.
Meyve ağaçlarının bulunduğu toprakta aşırı nemin yükselmesi sonucundan bitki kökleri havasız yanı oksijensiz kaldığı için iletim borularında sıkıntılar oluşmakta kök boğazında çürümeler ve tepki olarak ta ağaçta oluşan stresin sonucunda zamklanmaya yol açmaktadır.
Yaş ve kuru olarak tüketilebilen kayısı sindirimi kolaylaştırıyor, tokluk hissi sağlıyor, kilo kontrolüne yardımcı oluyor ve kabızlığa iyi geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri