Dinimizde faiz bütün çeşitleriyle yasaklanmıştır. Dolayısıyla nerede olursa olsun faizli işlem yapan kurumlara para yatırılması ve bu paralardan elde edilen faizin herhangi bir ihtiyaç için kullanılması caiz değildir.
İşte öğrenim kredisindeki durum ve vaziyet budur. Bu nedenle öğrencilere verilen öğrenim ve katkı kredileri haram değildir. Enflasyonun altındaki farkın faiz olmadığı görüşleri dikkate alındığında ve kredi farkı da enflasyonun altında bir oranda tutulduğundan bu yönüyle de mahzur teşkil etmediği görülmektedir.
Sebebi ne olursa olsun, zimmette sabit olan borçları fiyatlara bağlamak caiz değildir.” Kredi yurtlar kurumu tarafından verilen kredi, enflasyon farkına endeksli olarak geri ödenir, bu fark faiz olduğu için bu krediyi almak caiz olmaz.
Cevab: Faiz adıyla alıyorsa faizdir. Caiz değildir. Ama “muamele masrafı” veya “ücret” adıyla alırsa, karşılığı bulunduğundan câiz olur. Bankalar, kredi verdiği zaman, fâiz yerine bu isimle para alsalar, banka bu işi yaparken gerçekten bir masraf yaptığı için câiz olur ve fâiz olarak değerlendirilemez.
Kredi ile orada yaptıkları iş sonucunda kendileri kazançlı çıkmak. Yurt içinde faizci banka ile işlem yapmak, faiz alıp vermek, İslam''a göre caiz olmadığı için normal hallerde (zaruret bulunmadığında) bunlar yapılamaz. Burada zaruretten maksat, giderilmediği takdirde normal olmayan sıkıntılara sebep olan ihtiyaçtır.
İlgili 21 soru bulundu
Fetvada şöyle denildi: İslam'da faiz, kesin olarak haram kılınmıştır. Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak da vermek de caiz değildir. İş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak üzere kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de bu kapsamdadır ve caiz değildir.
Hac/umre ibadetinizi, nakit sorunu yaşamadan bütçenize uygun kâr payı oranları ile 36 aya kadar vadelendirebilirsiniz. Hac ve umre finansmanında hac ve umre bedelinin tamamı için finansman kullanabilirsiniz.
Müslüman başka birisinin malını ancak bir mal veya iş karşılığında alabilir. Hiçbir ekonomik değeri olmayan vade: zamandan dolayı bir kişinin parasını almak onu karşılıksız almak demektir. Bu yüzden dinimiz faizi başkasının malını haksız yere almak olarak tanımlamış ve haram kılmıştır.
Diyanet Ansiklopedisi'nin faiz maddesinde de böyle yazmaktadır. Dâr-ül-harbde, yalnız kâfirlerden faiz alan bir bankaya para yatıran bir müslümanın, bu paranın faizini alması helal olur. Bu bankadan ödünç para alıp faiz verenlerin hepsi müslüman ise, bankaya yatırılan paranın faizini almak haram olur.
İslâm hukukunda faizin iki türü bulunmaktadır. Bunlardan biri “borç faizi” (ribe'd-düyûn), diğeri ise “alış-veriş faizi” (ribe'l-büyû) olarak isimlendirilir. Piyasada daha çok bilinen ve modern iktisatta da faiz olarak isimlendirilen riba, fıkıhta yalnızca borç faizine tekabül etmektedir.
Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu'nda yapılan değişiklikle, KYK öğrenim kredisi alanlar borçlarını, aldıkları miktar kadar ödeyecek, faizler silinecek. KYK borcu ilk yıl herhangi bir ilave olmadan, sonraki yıllarda ise her yıl için verilen miktara yüzde 10 eklenerek hesaplanacak.
Bankaların eğitim kurumu özelinde bir anlaşması yoksa, eğitim kredisinin faiz oranları ihtiyaç kredisi faiz oranlarına nazaran daha düşük olmuyor.
KYK kredisi iptal başvurusu için e-Devlet'te Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü (KYK) sayfasına giriş yapmak gerekiyor. Öğrencinin KYK kredisine ihtiyacının olmadığı beyan edildikten sonra iptal işlemi gerçekleşiyor ve kredi faizli bir şekilde geri ödeniyor. İşte, KYK öğrenim kredisi başvuru sayfası...
Başarılı ve gereksinimi olan öğrenciye burs vermek, İslam dini açısından da sevaptır.
Öğrencilere verilen burslar esas olarak sosyal sorumluluk gereği yapılan ödemeler. Bu niteliğiyle burslar, gerçek kişilere yapılan bağış niteliğinde ve gelir veya kurumlar vergisi matrahından indirilmesi olanağı yok.
KYK bursu kimlere verilir? Türkiye cumhuriyeti vatandaşı olup üniversitede eğitim alan ve ihtiyaç sahibi öğrencilere karşılıksız verilen paradır. NOT: Öğrenim kredisi alan öğrenciye burs, burs alan öğrenciye ise öğrenim kredisi verilmemektedir.
' diyerek bir daha dönülmemek üzere yasakladığı hususlardan biri de faiz idi. Peygamberimiz, faizin her çeşidini ayakları altına aldığını ilan ederek müminlere şöyle seslendi: 'İyi bilin ki faizin her çeşidi kesinlikle haramdır, kaldırılmıştır. '
Oysa Allah, alışverişi helâl, faizi haram kılmıştır. Bundan böyle kime Rabbinden bir öğüt gelir de (o öğüte uyarak) faizden vazgeçerse, artık önceden aldığı onun olur. Durumu da Allah'a kalmıştır. (Allah, onu affeder.)
Peygamber Efendimiz, faizin her çeşidini ayakları altına aldığını ilan ederek müminlere şöyle seslendi: “İyi bilin ki faizin her çeşidi kesinlikle haramdır, kaldırılmıştır.” Kardeşlerim!
Faiz haramdır; çünkü İslam'ın hukuk ve ahlâk sisteminin temelinde yer alan “Hak” kavramına aykırıdır.
Bankaların, belirlenen vade sonunda kendilerine yatırılan paraya belli bir oranda fazlalık/faiz vermek üzere açtığı hesaplara “vadeli mevduat hesabı” denir. Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalıdırlar. Çünkü bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır.
Ziraat Katılım Danışma Komitesi ise verdiği icazet belgesi ile katılım bankalarının açtığı kur korumalı TL katılım hesaplarının İslam'a uygun olduğunu duyurmuştu.
Diyanet İşleri Başkanlığının yaptığı açıklamaya göre Devletin söz konusu borçlandırmadaki amacı, faiz geliri elde etmek değil, aksine ödeme güçlüğü içindeki vatandaşlarının ev sahibi olmalarına yardımcı olmaktır. Bu itibarla bu projeden yararlanmak caizdir.
BORSA HARAM MI? DİYANET AÇIKLADIDiyanet borsadan hisse almanın caiz olmadığını söylemiştir. Buna göre borsada bulunan hisseleri bloke edecek olan ve hayali satışlarda borsada spekülatif dalgalanmalara yol açacak olan satışlar dini anlamda sakıncalı olarak nitelendirilmiştir.
Hac ve umre ziyaretleriniz için 36 ay vadeli faizsiz finansman desteğimizden yararlanarak kutsal topraklarda bulunmanın huzurunu ve mutluluğunu yaşayabilirsiniz!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri