Bursa, birinci derece deprem kuşağında bir kenttir.
Zemini sağlam olan Bursa'nın Hisar, Muradiye, Dobruca ve Nilüfer Üçevler bölgeleri, zeminin kayalık olması nedeniyle bu depremden zarar görmemiş ve deprem uzmanları tarafından da en güvenli bölgeler olarak nitelendirildi.
Belediyelerimizin Bursa`nın afet riskini azaltmaya yönelik kentsel dönüşüm çabalarına ve çalışmalarına teknik olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Sonuç olarak, Bursa olası bir depreme henüz hazır değildir. Yapı stokumuzun üzerindeki deprem riski halen devam ediyor.
Merkez üssü Bursa'nın Gürsu ilçesi olan 3.4 büyüklüğünde bir deprem oldu. AFAD'dan son dakika deprem açıklaması geldi. Dün saat 23.43 sıralarında merkez üssü Bursa'nın Gürsu ilçesi olan 3.4 büyüklüğünde bir deprem oldu. Sarsıntının yerin 9 kilometre derinliğinde meydana geldiği bildirildi.
Bursa'da, Nilüfer'in de aralarında bulunduğu 7 ilçeden geçtiği varsayılan fay hattının Nilüfer'deki kolu, Nilüfer Belediyesi ve Anadolu Üniversitesi iş birliğiyle yapılan çalışmalar sonunda bulundu.
İlgili 15 soru bulundu
Üç üniversitenin Bursa'daki aktif fay hatları üzerine yaptığı ortak çalışmada, daha önce haritalarda yer almayan 95 kilometre uzunluğunda Kayapa'dan Yenişehir'e uzanan aktif bir fay hattı keşfedildi. Kayapa-Yenişehir Fayı olarak adlandırılan fay, olası senaryolara bakıldığında 7,3 büyüklüğünde bir deprem üretebilir.
İlimizde depreme neden olabilecek en önemli fay; doğuda derekızık-burhaniye köyleri ile batıda uluabat gölü arasında uzanan yaklaşık 45 km uzunlukta olan bursa fayıdır. Ayrıca bursa'yı etkileyecek diğer faylar ise marmara denizindeki fay, geyve – iznik – gemlik fayı, yenişehir – bursa – manyas fayıdır.
Çalı – Mustafakemalpaşa yönündeki fay kırığı ve İznik – Gemlik fay hattı var. En önemlisi de Marmara Denizi'nin ortasından geçen Marmara ana fay hattı var. 6,5 şiddetinden büyük bir deprem yaşandığında Bursa'yı ciddi derecede etkiler.
Hem tarihsel kayıtlarda karşılaşılan depremler hem de ülkemizdeki aletsel dönemin başlangıcı olarak varsayılan 1900 yıllından bu yana kaydedilen sismik olaylar göz önüne alındığında, Bursa ve yakın çevresi için büyük-yıkıcı bir depremin yeniden oluş periyodunun yaklaşık 45-60 yıl olduğu görülmektedir (Tablo 1).
28 Şubat 1855'te, Mustafakemalpaşa, Bursa merkezli bir deprem gerçekleşti. Büyük Bursa depremi kaç şiddetindeydi? 28 Şubat 1855'te, resmî olarak kaydedilen büyüklüğü 7,5 olan Mustafakemalpaşa, Bursa merkezli bir deprem gerçekleşti. Deprem, bütün Bursa'da ve diğer komşu şehirlerde şiddetli yıkıma sebep oldu.
AFAD'ın Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası'na göre Bursa birinci derece riskli bölge içerisinde yer alıyor. Haritaya göre; Bursa'da, Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer gibi nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu bölgeler birinci derece deprem riski taşıyor.
Kuzey Anadolu Fay Zonunun etkisi altında bulunan ve 1'inci derece deprem bölgesinde olan Bursa ili yer alıyor. AFAD'ın Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası'na göre Bursa birinci derece riskli bölge içerisinde.
Çalışmalar sonucunda elde edilen verilerde Bursa ilinde ölçüm yapılan noktalardan bulunan en düşük hız (147 m/sn) Adaköy ile Serme arasında J1 zemin sınıfında yer alan bölgede, en yüksek hız (1099 m/sn) ise Gürsu'nun kuzeyinde Kırbayır tepe civarında J4 zemin sınıfında yer alan sağlam kaya mevkiinde ölçülmüştür.
FAY HATTI TİMSAH ARENA VE ŞEHİR HASTANESİ ARASINDAN GEÇİYOR
Çek-Ayır havzasını biçen Kayapa-Yenişehir Fayı (KYF), batı kesiminde Kayapa bölgesinden Bursa Ovası'na uzanan kısmı 40 kilometre uzunluğunda, doğu kesiminde Yenişehir'e devam eden kolu 55 kilometre uzunluğunda.
AFAD'ın Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası'na göre Bursa'da 7 tane aktif fay hattı bulunuyor. Haritaya göre Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer gibi nüfus yoğunluğunun olduğu bölgeler birinci derece deprem riski taşıyor.
Bursa Gemlik'te saat 15.14'te meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki deprem İstanbul ve çevre illerden de hissedilerek kısa süreli panik nedeni oldu. Depremle ilgili açıklamada bulunan Prof. Dr. Ahmet Ercan, sarsıntının "öncü" deprem sayılamayacağını, "Olağan bir gerginlik boşalması" özelliği taşıdığını açıkladı.
17 Ağustos 1999 sabahı, yerel saatle 03:02'de, Kocaeli/Gölcük merkezli, Richter ölçeğine göre 7,5 Mw büyüklüğünde gerçekleşen deprem, 45 saniye içerisinde binlerce can aldı, faciadan sağ kurtulanlara ise ömür boyu unutamayacakları bir acı bıraktı...
6 Ekim 1964 tarihinde meydana gelen 7.0 büyüklüğündeki Manyas depremi de Türkiye'deki şiddetli depremler arasında kabul edilmektedir.
Bugün hala hafızalardaki yerini koruyan depremin ayrıntıları merak ediliyor. Peki, 17 Ağustos depremi kaç şiddetindeydi, depremde kaç kişi öldü? 17 Ağustos 1999'da saat 03.02'de 7,4 büyüklüğünde meydana gelen ve 45 saniye süren Marmara Depremi; Kocaeli, Yalova, Sakarya, İstanbul ve Düzce'de yıkıma neden oldu.
Birçoklarının yanlış bir şekilde 'İstanbul depremi' olarak kodladığı 'olası Marmara depremi'yle alakası yok. O bölgedeki son depreme bakıldığında orada maksimum 7,2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelebilir. Ve bu deprem büyük ölçüde Bursa'yı etkileyecektir” dedi.
1983 Bursa Depremi Kaç Şiddetinde Oldu? Bursa'da 1983 yılında 6.9 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir.
Bursa, Türkiye'nin deprem riski yüksek şehirlerinden biri olarak bilinir. Şehir, Kuzey Anadolu Fayı'nın yanı sıra birçok lokal fayın etkisi altında bulunur. Tarih boyunca yaşadığı depremlerle sık sık gündeme gelen Bursa'nın jeolojik yapısı, deprem riskini artıran faktörler arasında yer alır.
Jeoloji Mühendisi Tolga Pekel, Nilüfer'in zemin yapısının 280 milyon yıl öncesine kadar uzandığını ve genel olarak yaşlı alüvyon ve neojen nitelikte olduğunu söyledi. İhsaniye, Karaman ve Esentepe bölgesinin de alüvyon ve neojen yapıda zemine sahip olup, sağlamlık açısından orta değer taşıdığını ifade etti.
Bursa Fayı: Çekirge Burnu (Bursa) ile İnegöl Havzası arasında yaklaşık 40 kilometre boyunca uzanıyor. Uludağ ile Bursa Ovasını sınırlayan fay kavisli bir şekilde Uludağ'ın kuzey kenarını kontrol ediyor. Bursa fayının düşük açılı, kuzeye eğimli, normal bir fay olduğu belirtiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri